Μέχρι τέλους θα φθάσει η έρευνα από τις αρμόδιες υπηρεσίες για τη χρήση κόμποστ που δίνει σημαντικές ενισχύσεις σε γεωργούς που καλλιεργούν δενδρώδεις και αροτραίες καλλιέργειες.

Στα χέρια των αρμοδίων υπηρεσιών ΚΟΑΠ, Τμήματος Περιβάλλοντος και Υπουργείου Γεωργίας βρίσκονται όλες οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν, μαζί μες τα σχετικά δικαιολογητικά που προσκομίστηκαν, οι ποσότητες του υλικού που αγοράστηκε, καθώς και το όνομα της αδειοδοτημένης μονάδας διαχείρισης αποβλήτων που παρήγαγε και παρέδωσε κόμποστ.

Πλέον οι αρμόδιοι φορείς θα προβούν στους σχετικούς επιτόπιους ελέγχους για κάθε αίτηση ξεχωριστά και ανάλογα με το αποτέλεσμα της έρευνας θα προβούν στην εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας. Το Τμήμα Περιβάλλοντος θα λάβει μέτρα κατά των διαχειριστών αποβλήτων, ενώ ο ΚΟΑΠ κατά των αγροτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Απάτη σε πρόγραμμα €1,5 εκατ. για αγρότες

Αρμόδιοι λειτουργοί του ΚΟΑΠ και του Τμήματος Περιβάλλοντος μίλησαν χθες στο ραδιόφωνο Active για τους σχετικούς ελέγχους. Ο Σωκράτης Σωκράτους από τον ΚΟΑΠ ανέφερε ότι οι σχετικές καταγγελίες τέθηκαν ενώπιον του Τμήματος Περιβάλλοντος και ο Οργανισμός συνδράμει.

Όπως είπε εξετάζεται κατά πόσο το κόμποστ που διοχετεύτηκε στους αγρότες πληροί τις προδιαγραφές ποιότητας που έχουν τεθεί με την προκήρυξη του μέτρου. Το θέμα, σημείωσε, είναι στο επίκεντρο ενδιαφέροντος του ΚΟΑΠ διότι έχει συνάφεια με την επιδότηση που θα δοθεί στους αιτητές. Συγκεκριμένα, το προβλεπόμενο ύψος ενίσχυσης ανέρχεται σε €120 το δεκάριο για δενδρώδεις καλλιέργειες, λαχανικά, πατάτες και αμπέλια και €170 το δεκάριο για αροτραίες καλλιέργειες. Η ενίσχυση θα δοθεί στους δικαιούχους μετά την 1η Δεκεμβρίου 2023.

Προτού παραχωρηθούν οι επιδοτήσεις υπάρχει υποχρέωση να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι και όπου διαπιστωθεί ότι δεν τηρούνται τα κριτήρια επιλεξιμότητας οι αντίστοιχες εκτάσεις θα χαρακτηριστούν ως μη επιλέξιμες για επιδότηση.

Σύμφωνα με τον κ. Σωκράτους εφόσον εντοπιστούν παρανομίες εκ μέρους των αιτητών, οι αγρότες δεν θα έχουν δικαίωμα επιδότησης για τις συγκεκριμένες εκτάσεις και θα τους επιβληθούν ποινές. Πρόσθεσε ότι η ποινή μπορεί να είναι και διπλάσια του ποσού της επιδότησης, ενώ εξήγησε ότι υπάρχουν περιπτώσεις που επιβάλλονται πολυετείς ποινές που επηρεάζουν την επιδότηση του αιτητή μέχρι και τα επόμενα τρία έτη.

Ο Λάκης Μεσημέρης εκ μέρους του Τμήματος Περιβάλλοντος ανέφερε ότι η διάθεση κόμποστ για γεωργικούς σκοπούς είναι κάτι που επιδιώκεται για περιβαλλοντικούς σκοπούς και για τη δημόσια υγεία, ενώ έχει θετικό αντίκτυπο και στην οικονομία από τη διαχείριση των συγκεκριμένων ρευμάτων αποβλήτων.

Σύμφωνα με τον κ. Μεσημέρη, η εφαρμογή του μέτρου από τη μέχρι στιγμής διερεύνηση που έγινε δείχνει κάποιες αστοχίες που αφορούν τα θέματα της επιλεξιμότητας σε ότι αφορά την ενίσχυση που παρέχεται μέσα από συγκεκριμένο μέτρο του ΚΟΑΠ.

Εξήγησε ότι από τη διερεύνηση περιβαλλοντικών παραμέτρων διαπιστώθηκε να γίνεται διαχείριση όχι κόμποστ αλλά άλλου είδους αποβλήτων στο πλαίσιο της εφαρμογής του σχεδίου. Έκανε λόγο για ανεξέλεγκτη απόρριψη αποβλήτων με κάποια επικινδυνότητα. «Με βάση τα στοιχεία που έχουμε στην κατοχή μας δεν είναι λανθασμένη εφαρμογή σχεδίου, αλλά σκόπιμη απόρριψη προβληματικών ρευμάτων αποβλήτων με χρήση του μέτρου που ήταν στη διάθεση των γεωργών», ανέφερε χαρακτηριστικά.