Οριστικά με ιδιωτικές ποινικές διώξεις προχωρεί η οικογένεια του εθνοφρουρού Θανάση Νικολάου, ο οποίος βρέθηκε νεκρός πριν 18 χρόνια κάτω από το γεφύρι της Άλασσας.

Χθες ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης ανακοίνωσε ότι η Νομική Υπηρεσία δεν θα προχωρήσει με την ποινική δίωξη οποιουδήποτε για τον θάνατο του 26χρονου και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο καταχώρησης ιδιωτικών ποινικών διώξεων.

Ο «Φ» επικοινώνησε με τον δικηγόρο της οικογένειας Χρίστο Τριανταφυλλίδη, ο οποίος ανέφερε ότι παρέλαβε επιστολή από τον Γενικό Εισαγγελέα που τον ενημέρωνε για την απόφασή του να μην προχωρήσει με διώξεις. Παράλληλα, είπε, τον ενημέρωνε πως δεν πρόκειται ν’ ασκήσει το συνταγματικό του δικαίωμα να αναστείλει τυχόν ιδιωτική ποινική δίωξη ασκηθεί εκ μέρους της οικογένειας. Μετά την εξέλιξη αυτή, δήλωσε ο κ. Τριανταφυλλίδης, θα προχωρήσουμε με ιδιωτική ποινική δίωξη εναντίον εκείνων που φαίνεται να είχαν ευθύνη για την πλημμελή διερεύνηση της υπόθεσης, όπως είχε αποφασίσει και το ΕΔΑΔ.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι οι ιδιωτικές ποινικές διώξεις θα γίνουν εναντίον εκείνων που κατονομάζονται στο πόρισμα των ποινικών ανακριτών Μάτσα – Αλεξόπουλου ότι είχαν την ευθύνη της έρευνας του θανάτου του Θανάση. Ως γνωστόν στο πόρισμα κατονομάζονται τρεις αξιωματικοί που υπηρετούσαν τότε στην Αστυνομική Διεύθυνση Λεμεσού.

Εξελίξεις προς τη θετική πλευρά, αναμένονται και στην αγωγή που έχει καταχωρήσει η οικογένεια εναντίον της Δημοκρατίας για πλημμελή διερεύνηση της υπόθεσης. Όπως ανέφερε ο κ. Τριανταφυλλίδης, ενδέχεται η Δημοκρατία μέσω του Γενικού Εισαγγελέα, να δεχθεί εκ συμφώνου απόφαση στη βάση αυτών που αποφάσισε το ΕΔΑΔ και να πληρωθούν τα έξοδα της οικογένειας συν οι όποιες αποζημιώσεις αποφασιστούν. Ο ίδιος τόνισε ότι με τον Γενικό και τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα υπάρχει συνεργασία για την υπόθεση.

Χθες ο Γενικός Εισαγγελέας, δήλωσε πως η παρούσα ηγεσία της Νομικής Υπηρεσίας έκανε ό,τι μπορεί, υπό τις δύσκολες συνθήκες παρέλευσης 18 χρόνων από τότε που έγινε το γεγονός, για να μπορέσει να διαλευκάνει τις συνθήκες και αν ήταν δυνατόν τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση θανάτου του άτυχου εθνοφρουρού.

 Η Νομική Υπηρεσία, συνέχισε, διόρισε τους ποινικούς ανακριτές που ήθελε η οικογένεια, τους έδωσε τις παρατάσεις που ήθελαν κι όταν οι ανακριτές ανέφεραν ότι έκαναν ό,τι μπορούσαν κι εναπόκειται στην αστυνομία να κάνει περεταίρω έρευνες, έδωσε ο ίδιος εντολή και δημιουργήθηκε μια συγκεκριμένη ομάδα με ανεξάρτητους με την υπόθεση αστυνομικούς που σε σαφές χρονικό περιθώριο έκανε όλες τις έρευνες που έπρεπε, για να μπορέσει να διαλευκάνει τα όποια αδιευκρίνιστα σημεία είχαν μείνει. Η τελική έκθεσή έγινε, πρόσθεσε και δυστυχώς δεν προέκυψε οποιαδήποτε μαρτυρία που να συνδέει τα άτομα που ενδεχομένως να ευθύνονται για την πρόκληση του θανάτου του άτυχου εθνοφρουρού.

Ο κ. Σαββίδης υπενθύμισε ότι μετά από σχετικό αίτημα της οικογένειας, της έχουν δώσει όλα τα στοιχεία – το πόρισμα και την μαρτυρία που συλλέγηκε – «ήμασταν σε συνεχή επαφή με τον δικηγόρο της οικογένειας και μετά που θέσαμε τις δικές μας θέσεις, αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει πρόθεση από μέρους τους να εγερθούν ιδιωτικές ποινικές υποθέσεις».

Στο μεταξύ, με προχθεσινή ανάρτησή της σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, η μητέρα του Θανάση, Αντριάνα Νικολάου, καταφέρεται κατά της Νομικής Υπηρεσίας, αναφέροντας ότι «εδώ και 50 μέρες περιμέναμε να πάρουμε απάντηση από τον Γ. Εισαγγελέα σε επιστολή που του στείλαμε μέσω του δικηγόρου μας που αφορούσε πολύ σημαντικές απαντήσεις σχετικά με το πώς προχωρούμε την τραγική μας υπόθεση η οποία μας βασανίζει και μάς ταλαιπωρεί αφάνταστα εδώ και 18 ολόκληρα χρόνια εξ αιτίας κάποιων διεφθαρμένων που την κουκούλωναν συνεχώς».

Πήραμε, προσθέτει, επιστολή από μια λειτουργό της Ν. Υπηρεσίας που εξηγεί γιατί δεν θα γίνουν διώξεις. Η ίδια μιλά εκ νέου για κουκούλωμα της υπόθεσης και επαναλαμβάνει πως το παιδί της σκοτώθηκε επειδή είδε να διακινούνται ναρκωτικά στο στρατόπεδο που υπηρετούσε.