Αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο οι υποθέσεις διαφθοράς που διερευνώνται από την Αστυνομία και σε συντονισμό με τη Νομική Υπηρεσία αξιολογούνται και καταλήγουν στα δικαστήρια.

Σύμφωνα με στοιχεία που εξασφάλισε ο «Φ», από το 2016 μέχρι σήμερα, έχουν εξεταστεί 64 υποθέσεις διαφθοράς με εμπλεκόμενους κρατικούς αξιωματούχους ή δημόσιους λειτουργούς.

Την περασμένη Πέμπτη πραγματοποιήθηκε στη Νομική Υπηρεσία, συνεδρίαση της Ομάδας Συντονισμού Διερεύνησης Υποθέσεων Διαφθοράς (αποτελείται από την προϊστάμενη του ποινικού τμήματος της Εισαγγελίας Έλενα Κλεόπα και τον υπεύθυνο του Τμήματος Γ’ Ιάκωβο Ιωάννου και συνεργάτες τους) όπου εξετάστηκαν οι υποθέσεις που διερευνώνται αυτή τη στιγμή καθώς και η πορεία όσων βρίσκονται υπό εκδίκαση.

Σε ανάρτησή του ο Γενικός Εισαγγελέας ανέφερε ότι έγινε ανασκόπηση των υπό διερεύνηση και των υπό εκδίκαση υποθέσεων διαφθοράς και αποφασίστηκε η διοργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων για μέλη της Αστυνομίας, με θέμα τη δέσμευση και δήμευση περιουσιακών στοιχείων.

Όπως αποφασίστηκε, εκεί και όπου δικαιολογείται, η Αστυνομία σε συνεννόηση με τη Νομική Υπηρεσία, θα ζητεί ένταλμα πρώτα για δέσμευση και όταν υπάρξει καταδίκη, για δήμευση περιουσιακών στοιχείων προσώπου ο οποίος τα απέκτησε εκμεταλλευόμενος τη θέση του.

Σύμφωνα με κατάλογο που έχουν καταρτίσει οι δύο υπηρεσίες, τα τελευταία εφτά χρόνια διερευνήθηκαν όπως προαναφέραμε, 64 υποθέσεις διαφθοράς, δηλαδή στις οποίες εμπλεκόταν κρατικός αξιωματούχος ή αξιωματούχος της τοπικής αυτοδιοίκησης και κατηγορείτο για το αδίκημα της διαφθοράς. Στις υποθέσεις αυτές, όπως μας ξεκαθαρίστηκε, δεν περιλαμβάνονται οι περιπτώσεις του ΣΑΠΑ και ΣΑΛΑ Πάφου, αφού αυτές είχαν εξεταστεί προγενέστερα.

Από τις 64 υποθέσεις, 28 βρίσκονται στα δικαστήρια και 32 βρίσκονται υπό εξέταση από την Αστυνομία και αφορούν διάφορες περιπτώσεις κρατικών λειτουργών που καταγγέλθηκαν είτε από τον Γενικό Ελεγκτή για ενδεχόμενες πράξεις διαφθοράς, είτε από προϊσταμένους κλπ. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και οι υποθέσεις διαχείρισης τουρκοκυπριακών περιουσιών, υποθέσεις εναντίον λειτουργών του Τμήματος Οδικών Μεταφορών κ.ά.

Όσον αφορά στο πρόγραμμα πολιτογραφήσεων ξένων επενδυτών και επιχειρηματικών, τα χρυσά διαβατήρια δηλαδή, στις 64 υποθέσεις περιλαμβάνονται δύο περιπτώσεις. Η μια βρίσκεται ήδη ενώπιον της δικαιοσύνης και αναμένεται εκδίκασή της και αφορά στον πρώην Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη και τον πρώην βουλευτή Χριστάκη Τζιοβάνη.

 Η δεύτερη αφορά μεγάλο πάροχο και βρίσκεται στα τελικά στάδια εξέτασής της, ώστε ο σχετικός φάκελος να διαβιβαστεί στη Νομική Υπηρεσία για μελέτη και οδηγίες. Ήδη αυτό το διάστημα, κατά τις πληροφορίες του «Φ», καλούνται εμπλεκόμενα πρόσωπα για ανάκριση και στη συνέχεια ο φάκελος με τις εισηγήσεις της Αστυνομίας θα διαβιβαστεί στο γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα.

Η τελευταία υπόθεση διαφθοράς που εξετάστηκε από τις αρχές, αφορούσε λειτουργό του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης η οποία είχε συλληφθεί πρόσφατα μετά που καταγγέλθηκε ότι δίνονταν άδειες προσωρινής προστασίας σε Σύρους με πλαστά έγγραφα. Η υπόθεση αυτή έχει καταχωρηθεί την περασμένη βδομάδα στο Δικαστήριο και στο κατηγορητήριο περιλαμβάνονται 14 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και η υπάλληλος του ΤΑΠΜ. Επίσης τρεις υποθέσεις έχουν εκδικαστεί, ενώ μια αρχειοθετήθηκε.

Όπως εκτιμάται, με τη σύσταση της Ανεξάρτητης Αρχής Κατά της Διαφθοράς και την έναρξη διερεύνησης υποθέσεων που αφορούν κατ’ εξοχή καταγγελίες για διαφθορά, αυτές θα αυξηθούν το επόμενο διάστημα.