Το θετικό πρόσημο με το οποίο αξιολογήθηκε το πρόγραμμα μεταφοράς μαθητών Δημοτικής Εκπαίδευσης από και προς τα σχολεία τους (το γνωστό «από πόρτα σε πόρτα») κατά τη σχολική χρονιά που έληξε πρόσφατα, οδήγησε στη λήψη απόφασης για επέκτασή του και συμπερίληψή κι άλλων περιοχών και πόλεων.

Το θέμα συζητήθηκε στην επιτροπή Παιδείας της Βουλής κατόπιν εγγραφής του από το ΑΚΕΛ, όπου εκπρόσωπος του υπουργείου Μεταφορών ανέφερε ότι αποφασίστηκε όπως στο πρόγραμμα συμπεριληφθεί και η περιοχή του Στροβόλου, όπου παρουσιάζεται αυξημένη κυκλοφοριακή κίνηση.

Όπως λέχθηκε εκεί υπάρχουν 14 δημοτικά σχολεία και στόχος είναι πέραν από αυτά να εξυπηρετηθούν και τα δημόσια νηπιαγωγεία που λειτουργούν σε διπλανές υποδομές. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για συμμετοχή περίπου 300 παιδιών στο πρόγραμμα στην εν λόγω περιοχή, ενώ παράλληλα το πρόγραμμα αναμένεται να «τρέξει» και σε άλλες πόλεις.

Κατά την περσινή σχολική χρονιά εξυπηρετήθηκαν περίπου 320 παιδιά το πρωί και 320 το μεσημέρι (δηλαδή, στις διαδρομές από και προς το σχολείο) από 13 σχολεία, ενώ το μεγαλύτερο πρόβλημα παρουσιάζεται στην εξεύρεση οδηγών των λεωφορείων. Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα που λειτούργησε σε πιλοτική βάση, είχε ως απαραίτητη προϋπόθεση την τοποθέτηση συνοδού εντός των λεωφορείων καθώς αυτά μετέφεραν και θα μεταφέρουν παιδιά κάτω των 12 ετών.

Πέραν όμως από την πρόθεση επέκτασης του προγράμματος, προκύπτει και πάλι το γνωστό ζήτημα με τα καρεκλάκια ασφαλείας για τα παιδιά κάτω των έξι ετών. Όπως ανέφερε στην Επιτροπή, η πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Μύρια Βασιλείου, η νομοθεσία προνοεί για εκδρομές παιδιών κάτω των 6 ετών ειδικά καθίσματα, ενώ για καθημερινές μετακινήσεις όχι. Επικαλούμενη το μείζον θέμα της ασφάλειας των παιδιών η κ. Βασιλείου ανέφερε ότι πρέπει να εξευρεθούν οι τρόποι ώστε τα λεωφορεία να έχουν τα καρεκλάκια αυτά και να τοποθετούνται από τους υπεύθυνους των λεωφορείων.

Από πλευράς του ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Δημήτρης Ταλιαδώρος, ανέφερε ότι πρόκειται για ένα θετικό μέτρο, το οποίο θα ήταν καλό να εφαρμοστεί πιλοτικά και για τα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης.