Ένα σκοτεινό τοπίο εξαπάτησης, ψεμάτων, απειλών, τρομοκράτησης, ψυχικής και σωματικής βίας και τελικά σεξουαλικής εκμετάλλευσης μιας 18χρονης μαθήτριας Λυκείου, περιβάλλει την υπόθεση εμπορίας προσώπων με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση ανήλικου θύματος, για την οποία καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης στις 30 Ιουνίου 2023 από  το Μόνιμο Κακουργιοδικείο στη Λευκωσία, τρεις Ρουμάνοι κάτοικοι Κύπρου, για αδικήματα σε σχέση με την εμπορία προσώπων και άλλα που περιλαμβάνονται στον ποινικό κώδικα.

Η υπόθεση διερευνήθηκε από το Γραφείο Καταπολέμησης Εμπορίας Προσώπων της Αστυνομίας (ΓΚΕΠ) και το Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων (ΤΑΕ) Λευκωσίας.

Ο ένας από τους τρεις, ο 38χρονος κατηγορούμενος 3,  παντρεμένος και πατέρας δύο ανήλικων παιδιών, οικοδόμος, καταδικάστηκε σε 3 χρόνια φυλάκιση για χρήση υπηρεσιών σεξουαλικής φύσης από θύμα εμπορίας προσώπων κι αυτή είναι η πρώτη περίπτωση καταδίκης πελάτη σε υπόθεση εμπορίας προσώπων στην Κύπρο. Η καταδίκη του βασίστηκε στο άρθρο του σχετικού νόμου του 2014 που τροποποιήθηκε το 2019 και ποινικοποιεί τη χρήση υπηρεσιών σεξουαλικής φύσης, από θύμα εμπορίας προσώπων, ανεξάρτητα αν γνώριζε ή όχι ο κατηγορούμενος, ότι πρόκειται για θύμα.

 Ο πρώτος από τους τρεις, ο 36χρονος κατηγορούμενος 1, παντρεμένος και πατέρας τριών ανήλικων παιδιών, καταδικάστηκε σε 6 χρόνια φυλάκιση για σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιού, σεξουαλική εκμετάλλευση ενηλίκου, παρακράτηση προσωπικών εγγράφων, βιασμό, απόπειρα βιασμού, μαστροπεία και οικονομική βία. Η τελευταία κατηγορία, της  οικονομικής βίας, σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστηρίου, βασίζεται στο ότι «ενώ ο κατηγορούμενος 1, ήταν ο σύντροφος της παραπονούμενης, η οποία ήταν οικονομικά εξαρτώμενη από αυτόν, της αποστέρησε τα αναγκαία προς το ζην οικονομικά μέσα, με σκοπό να την εξαναγκάσει να προβεί σε σεξουαλική πράξη με άλλο πρόσωπο, έναντι αμοιβής».

Σημειώνουμε ότι την περασμένη Τρίτη 4 Ιουλίου 2023 η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας Χρίστια Κυθραιώτου που χειρίστηκε την υπόθεση για τον Γενικό Εισαγγελέα, καταχώρησε έφεση στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, δηλώνοντας ως «έκδηλα ανεπαρκείς» τις ποινές των 6 και 5 χρόνων (συντρέχουν) στα αδικήματα για σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιού και σεξουαλική εκμετάλλευση ενηλίκου που επιβλήθηκαν στον κατηγορούμενο 1.

Ο 37χρονος κατηγορούμενος 2, που ήταν φίλος με τον κατηγορούμενο 1 και εργάζονταν μαζί στις οικοδομές, καταδικάστηκε σε 4 μήνες φυλάκιση, για απειλή. Συγκεκριμένα, έστειλε γραπτό μήνυμα στην παραπονούμενη στις 5 Δεκεμβρίου 2021 ότι «θα την σκοτώσει και θα την κάνει κομματάκια για να μην την βρίσκουν».

 Σύμφωνα με το δικαστήριο, «ο κατηγορούμενος 2 ήταν εξοργισμένος διότι η παραπονούμενη δεν απαντούσε στις κλήσεις του». Η έκτιση της ποινής των κατηγορουμένων 1 και 2 μειώνεται κατά το χρονικό διάστημα των 13 μηνών που αυτοί τελούσαν υπό κράτηση από τις 28 Δεκεμβρίου 2021. Στις 5 Δεκεμβρίου 2021 η κοπέλα αναγνωρίσθηκε από το ΓΚΕΠ ως θύμα εμπορίας προσώπων. Είχε φιλοξενηθεί αρχικά στο καταφύγιο γυναικών θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας του Συνδέσμου για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ), πριν μεταφερθεί από την Αστυνομία για φιλοξενία στο κρατικό καταφύγιο γυναικών θυμάτων εμπορίας προσώπων.

Σύμφωνα με το δικαστήριο, «ήταν τότε ήδη έγκυος και είχε ήδη υποστεί τη διαδικασία εμπορίας και εκμετάλλευσης». Η 19χρονη σήμερα κοπέλα έχει ένα παιδί ενός χρόνου (γέννησε τον Ιούνιο 2022) «το οποίο συνέλαβε κατά την παραμονή της στη Λευκωσία όπου μεταφέρθηκε από τον κατηγορούμενο 1», σύμφωνα με το δικαστήριο. Ακτίδα φωτός στη ζοφερή αυτή υπόθεση είναι το γεγονός ότι η κοπέλα, παρά τα τεράστια προβλήματα που αντιμετώπισε, κατάφερε με τη βοήθεια κρατικών και μη κυβερνητικών φορέων να αποφοιτήσει από το λύκειο και συνεχίζει με σπουδές σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο. Κρίσιμης σημασίας για την απελευθέρωσή της από το κύκλωμα εκμετάλλευσής της, ήταν η παρέμβαση και το ενδιαφέρον που επέδειξαν η διεύθυνση και καθηγήτριες του σχολείου της στη Λάρνακα. Η υπόθεση αποτελεί ασφαλώς παράδειγμα επιτυχημένου χειρισμού στη διερεύνηση υπόθεσης εμπορίας και στη στήριξη του θύματος από την Αστυνομία, σε συνεργασία με κρατικές υπηρεσίες και με μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Ο «lover boy» ήταν σωματέμπορος…

Σημειώνουμε ότι η διάπραξη των αδικημάτων της υπόθεσης αυτής άρχισε στις αρχές Σεπτεμβρίου 2021 όταν η κοπέλα ήταν ανήλικη τελειόφοιτη μαθήτρια Λυκείου – δεν είχε συμπληρώσει τα 18 – και πείσθηκε από τον κατηγορούμενο 1 και τις ψεύτικες υποσχέσεις του να εγκαταλείψει το σπίτι της σε κοινότητα της επαρχίας Αμμοχώστου και το σχολείο της στη Λάρνακα και να φύγει μαζί του στη Λευκωσία.

Αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής στην πολυσέλιδη απόφαση του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας που εκδόθηκε πριν λίγες μέρες στις 28 Ιουνίου 2023: «Ταλαιπωρημένη παιδιόθεν από ατυχείς σχέσεις γονέων, στερούμενη την πατρική ή και άλλη ανάλογη στοργή, αλλάζοντας τακτικά διαμονή, σχολείο και φίλους, κατέληξε μια οργισμένη 18χρονη κοπέλα, η οποία αντέδρασε απέναντι στη μητέρα της και στο όποιο περιβάλλον της, θέλοντας να κάμει η ίδια τα δικά της λάθη. Το ζήτημα είναι ότι οδεύοντας, δεν συνάντησε μόνο τις δικές της συμπεριφορές και τα δικά της σφάλματα. Ισχυρίστηκε ότι βρέθηκε αντιμέτωπη με μεμπτές συμπεριφορές διαφόρων και δη των κατηγορούμενων, στις πέντε εβδομάδες περίπου που μεσολαβούν από την ημέρα κατά την οποία μπήκε στο όχημα του κατηγορούμενου 1 για να τη φέρει στη Λευκωσία (9 Σεπτεμβρίου 2021), μέχρι την ημέρα που ξαναμπήκε για να την επιστρέψει στη Λάρνακα (16 Οκτωβρίου 2021)».

Ο δράστης χρησιμοποίησε προφανώς τη μέθοδο εξαπάτησης «lover boy» που κάποιοι σωματέμποροι συνηθίζουν και…έπαιξε τον ερωτευμένο με το ευάλωτο θύμα του.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, «ο κατηγορούμενος 1 είχε ερωτικές επαφές με την παραπονούμενη από τις 3 Σεπτεμβρίου 2021 μέχρι και τις 3 Οκτωβρίου 2021 τουλάχιστον, που εκείνη συνευρέθηκε με τον κατηγορούμενο 2. Ανεξαρτήτως οποιουδήποτε άλλου σκοπού είχε στο μυαλό του για την παραπονούμενη, ο κατηγορούμενος 1 την παρουσίαζε παντού ως την ερωμένη του. Δεν διέμεναν μεν μαζί, αλλά κυκλοφορούσαν μαζί, ιδιαίτερα τις πρώτες μέρες. Η μεταξύ τους διευθέτηση, προτού ακόμα τη μεταφέρει στη Λευκωσία, ήταν πως ο κατηγορούμενος 1 θα της έβρισκε χώρο διαμονής και δουλειά και θα τη στήριζε οικονομικά, μέχρι να εξασφάλιζε εκείνη το δικό της εισόδημα. Έχουμε την άποψη πως υπό τις περιστάσεις που τη μετέφερε, ήτοι μια ανήλικη στην οποία υποσχέθηκε διαμονή, εργασία και οικονομική στήριξη μέχρι να αποκτήσει δικό της εισόδημα, ήταν οικονομικά εξαρτώμενη σύντροφός του.

Το κυριότερο είναι πως δεν μπορεί να μην αντιλήφθηκε ότι από τα μέσα περίπου Σεπτεμβρίου και μετά, περιήλθε σε κατάσταση ένδειας, η οποία δεν της επέτρεπε ούτε να τραφεί κανονικά και ως άνθρωπος, παρά τη στήριξη που είχε από τον κατηγορούμενο 2. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που όταν την είδε η μάρτυρας κατηγορίας 8 την 1η Οκτωβρίου 2021, τη βρήκε αδύνατη και ταλαιπωρημένη. Όμως όπως έχουμε ήδη πει, ο κατηγορούμενος 1 είχε τον σκοπό του, ο οποίος παρέμενε σταθερός. Οι οικονομικές δυσκολίες και οι στερήσεις των αναγκαίων μέσων προς το ζην, θα υποχρέωναν την παραπονούμενη να υποκύψει στις συνεχείς παροτρύνσεις του για την εκπόρνευση, που ήταν ο τελικός σκοπός. Η ίδια βασίστηκε στις υποσχέσεις του και άρχισε ήδη να τρέφει ερωτικά συναισθήματα γι’ αυτόν».

Απελπισία, ένδεια και υποσιτισμός

Στην απόφαση του δικαστηρίου προστίθενται και τα ακόλουθα: «Αντί ο κατηγορούμενος 1 να υλοποιήσει τις υποσχέσεις του, με τη συμπεριφορά του αποστέρησε από την παραπονούμενη τα αναγκαία προς το ζην οικονομικά μέσα, με σκοπό να την εξαναγκάσει να εκπορνευθεί. Δεν τη βοήθησε, όπως της υποσχέθησε, να μετεγγραφεί σε σχολείο στη Λευκωσία.

Την μετέφερε από σπίτι σε σπίτι, τα οποία ανήκαν σε φίλους και γνωστούς του, συμπεριλαμβανομένης και γυναίκας που όπως και ο ίδιος, προσπαθούσε να την πείσει να εκπορνευτεί. Παράλληλα, δεν την πήρε στο νοσοκομείο όταν αυτή το χρειαζόταν, παρ’ όλες τις παρακλήσεις της και αντ’ αυτού, την πήρε σε καζίνο. Από τις 30 Σεπτεμβρίου 2021 που τού ζητούσε επίμονα γιατρό, την πήρε μόλις στις 4 Οκτωβρίου 2021 όταν ήδη βίωνε αιματουρία, πυρετό και ουρολοίμωξη. Η παραπονούμενη εν τέλει, πράγματι εκπορνεύθηκε, ευτυχώς για μία και μοναδική φορά (στις 2 Οκτωβρίου 2021) και όταν είχε πια ενηλικιωθεί. Και τούτο διότι βρισκόταν σε τέτοια απελπιστική οικονομική κατάσταση που υποσιτιζόταν και τα 350 ευρώ που είχε, από τη μερική απασχόλησή της σε εστιατόριο στη Λάρνακα, τελείωσαν. Τελείωσαν ακόμα και αυτά που έλαβε από την πώληση του σταυρού της, ένδειξη απελπισίας και ένδειας. Ο κατηγορούμενος 1 δεν δίστασε μάλιστα να της επιτεθεί και να την απειλήσει ότι θα την σκοτώσει στις 4 Οκτωβρίου 2021 έξω από τις πρώτες βοήθειες στο Νοσοκομείο Λευκωσίας, προφανώς διότι ζήλευε που η παραπονούμενη είχε, μετά που αυτός «την πούλησε» όπως η ίδια το έθεσε, συνάψει δεσμό με τον κατηγορούμενο 2».

Στο σημείο αυτό σημειώνεται ότι στη διάρκεια αντεξέτασής της από τον δικηγόρο ενός από τους κατηγορούμενους, η παραπονούμενη παραδέχθηκε ότι είχε κάμει σεξ με τον κατηγορούμενο 2 «επειδή ήταν η φιλενάδα του». Πρόσθεσε ότι οι κατηγορούμενοι 1 και 2 «την είχαν σαν μπαλάκι μεταξύ τους», αλλά αναγνώρισε ότι ο κατηγορούμενος 2 «γενικά τη σεβόταν, εκτός από τις ώρες που ξέφευγε λόγω του αλκοόλ. Η ερωτική σχέση – είπε – προέκυψε μετά, όταν έμεναν στην ίδια πολυκατοικία (στην Έγκωμη)». Στην απόφαση του δικαστηρίου αναφέρεται ότι «ευτυχώς κάποιες μέρες αργότερα, η φίλη της παραπονούμενης, η μάρτυρας κατηγορίας 8, της παρείχε στέγη στο δικό της σπίτι στην επαρχία Λάρνακας, αφού δεν είχε επιλογή να επιστρέψει στο σπίτι της μητέρας της, λόγω της κακής μεταξύ τους σχέσης. Επιστρέφοντας στη Λάρνακα και στο σχολείο της, δέχθηκε κάποια στήριξη από καθηγήτριες του σχολείου της, στις οποίες αποκάλυψε ότι από την περιπέτειά της στη Λευκωσία έμεινε έγκυος».

Αξίζει ν΄ αναφερθεί ότι υπήρξε πολύ σημαντική η κατάθεση που έδωσαν στην Αστυνομία η Βοηθός Διευθύντρια και η καθηγήτρια Συμβουλευτικής του σχολείου για την περίπτωση της, επιβεβαιώνοντας μεταξύ άλλων ότι στην αρχή εκείνης της σχολικής χρονιάς η κοπέλα φοίτησε μόνο για τρεις μέρες στο σχολείο, στις 7, 8 και 9 Σεπτεμβρίου 2021, οπότε τους είπε ότι θα μετακομίσει στη Λευκωσία και θα συνεχίσει σε σχολείο εκεί. Πραγματικά η αντίστροφη μέτρηση για τη διερεύνηση της υπόθεσης, τη δίωξη των δραστών και την απελευθέρωση και στήριξη του θύματος, άρχισε όταν στις 11 Νοεμβρίου 2021 έγινε αναφορά στην Αστυνομία από το σχολείο της, όπου είχε επιστρέψει στις 18 Οκτωβρίου 2021 κι εκφράστηκαν ανησυχίες για την παρατεταμένη απουσία της από το σχολείο, τις κρίσεις άγχους, τη ξαφνική απώλεια βάρους και την αποκάλυψη σε καθηγήτριες της ότι ήταν έγκυος.

Aφησε χρήματα στο κομοδίνο κι έφυγε…

Στη μαρτυρία της ενώπιον του Κακουργιοδικείου η παραπονούμενη περίγραψε τη μέρα της εκπόρνευσής της από τον κατηγορούμενο 1, με πελάτη τον κατηγορούμενο 3.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση του δικαστηρίου, «αυτό που άρχισε συναινετικά και ως στοματικό σεξ, τελείωσε μη συναινετικά και ως κολπικό σεξ χωρίς προφυλακτικό. Ενώ η παραπονούμενη είχε καταστήσει σαφές ότι δεν συναινούσε σε κολπικό σεξ χωρίς προφύλαξη, ο κατηγορούμενος 3 χρησιμοποίησε τόση βία, όση ήταν αναγκαία για να καμφθεί η αντίσταση της παραπονούμενης και τη βίασε ενώ αυτή πονούσε, έκλαιγε και φώναζε. Μέχρι που στο τέλος, αυτή παραδόθηκε». Η κοπέλα ανέφερε στη μαρτυρία της ότι «ύστερα από λίγο, άρχισε να κτυπά η πόρτα του διαμερίσματος μου και εγώ κατάλαβα ότι αυτός που κτυπούσε ήταν ο κατηγορούμενος 1 και τότε μόνο o πελάτης (κατηγορούμενος 3) ντύθηκε, άφησε 50 ευρώ στο κομοδίνο και έφυγε. Αφού άνοιξε την πόρτα και έφυγε, μπήκε μέσα o κατηγορούμενος 1».

Το τι προηγήθηκε αυτού του ραντεβού, περιγράφεται ως εξής στην απόφαση του δικαστηρίου: «Αποτέλεσε εύρημα μας ότι ο κατηγορούμενος 3 αναζήτησε μέσω του μάρτυρα κατηγορίας 4 και έλαβε το τηλέφωνό της, το οποίο ο μάρτυρας κατηγορίας 4 είχε προηγουμένως πάρει από τον κατηγορούμενο 1 μαζί με λεπτομέρειες των υπηρεσιών που θα παρείχε, καθώς και το κόστος αυτών. Αφού την κάλεσε στο τηλέφωνο, συναντήθηκαν, όπου πράγματι ο κατηγορούμενος 3 έλαβε από αυτήν υπηρεσίες στοματικού έρωτα έναντι του ποσού των 50 ευρώ, το οποίο της κατέβαλε και μέρος του οποίου, κατέληξε στον κατηγορούμενο 1. Ό,τι προβάλλεται στην παρούσα, είναι πως ο κατηγορούμενος 3 αγνοούσε πως η παραπονούμενη ήταν θύμα. Σύμφωνα όμως με το προαναφερθέν άρθρο 19(α), το γεγονός πως αυτός δεν γνώριζε ότι η παραπονούμενη από την οποία εισέπραξε υπηρεσίες σεξουαλικής φύσεως, ήταν πρόσωπο το οποίο υπέστη τη διαδικασία της εμπορίας ή/και εκμετάλλευσης, δεν αποτελεί υπεράσπιση».

Στην απόφαση του δικαστηρίου τονίζεται ότι «έχει καταδειχθεί ότι η παραπονούμενη προέβη σε ενέργειες στις οποίες δεν θα προέβαινε με τη θέλησή της ή αυθόρμητα και ότι ενώ προηγουμένως θα μπορούσε κάποιος να της αποδώσει ότι έκανε εύκολα σεξ μετά τη γνωριμία της με κάποιον, όταν γνώρισε τον κατηγορούμενο 1 και λόγω των συναισθημάτων της απέναντί του, σεβόταν το ότι είχαν δεσμό, αποφεύγοντας οποιαδήποτε ερωτική σχέση με οποιονδήποτε άλλο. Είναι σαφέστατο πως δεν θα προέβαινε σε σεξ επ’ αμοιβή, εάν ο κατηγορούμενος 1 δεν προέβαινε σε όλες τις ενέργειες που αναφέραμε στα πλαίσια της κατηγορίας 2. Η παραπονούμενη, ούτε είχε εκπορνευθεί προηγουμένως, ούτε και είχε τέτοια πρόθεση από μόνη της. Ο μόνος λόγος για τον οποίο δέχθηκε να εκπορνευθεί, ήταν η συμπεριφορά και η δράση του κατηγορούμενου 1, με άγνωστό της πελάτη, τον οποίο είχε εντοπίσει ο κατηγορούμενος.

Πολυθεματική και θυματοκεντρική προσέγγιση

«Η υπόθεση είναι από τις σοβαρότερες που διερεύνησε το Γραφείο Καταπολέμησης Εμπορίας Προσώπων σε συνεργασία με το ΤΑΕ Λευκωσίας, λόγω της ηλικίας του θύματος, των εξειδικευμένων αναγκών του και της καταδίκης για πρώτη φορά με βάση το Άρθρο 17Α για την ποινικοποίηση της χρήσης υπηρεσιών σεξουαλικής φύσεως, από θύμα εμπορίας προσώπων, ανεξαρτήτως του «εν γνώσει», ανέφερε στον «Φ» η επικεφαλής του ΓΚΕΠ υπαστυνόμος Ελένη Μιχαήλ και πρόσθεσε:

«Κατά την διερεύνηση, λόγω της εξατομικευμένης αξιολόγησης του θύματος και των προσωπικών αναγκών του, αφού επρόκειτο για μαθήτρια, υπήρξε μία υποδειγματική συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων. Αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας, ήταν να στηριχθεί ορθά το θύμα και να δώσει την μαρτυρία του ενώπιον του Κακουργιοδικείου, ενάμιση χρόνο μετά την αρχική αναφορά στην Αστυνομία.

 Είναι από τις περιπτώσεις όπου η πολυθεματική και θυματοκεντρική προσέγγιση, έχει εφαρμοστεί στο μέγιστο βαθμό και όντας ευαισθητοποιημένοι όλοι οι αστυνομικοί και λειτουργοί υπήρχε αλληλουχία, ομοφωνία και αλληλοσυμπλήρωση, σε όλες τις ενέργειες μας. Εκτός από τις δυσκολίες που υπήρχαν κατά την διερεύνηση της υπόθεσης, υπήρχε και παρέμβαση κατά τη δικαστική διαδικασία από πλευράς ενός εκ των κατηγορουμένων (σ. σ. προσπάθεια επηρεασμού της παραπονούμενης για να αποσύρει τις κατηγορίες εναντίον του), με αποτέλεσμα να διερευνηθεί δεύτερη υπόθεση, η οποία βρίσκεται υπό εκδίκαση ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου.

Λειτουργοί των μη κυβερνητικών οργανώσεων ΣΠΑΒΟ και Cyprus Stop Trafficking, των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, του Υπουργείου Παιδείας, της Νομικής Υπηρεσίας, του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, οργανωμένα σύνολα της κοινωνίας και η Αστυνομία, όλοι με τον δικό τους τρόπο συνέβαλαν σε αυτή την επιτυχή έκβαση της υπόθεσης και την καταδίκη των δραστών με την εμπεριστατωμένη και δικαιολογημένη απόφαση του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας. Όμως, καθοριστικό και κεντρικό ρόλο, διαδραμάτισε το ίδιο το θύμα, όντας συνειδητοποιημένο, παρά τις πρακτικές δυσκολίες, δίνοντας την μαρτυρία του ενώπιον του Δικαστηρίου. Αποτελεί για όλους μας παράδειγμα θέλησης, μαχητικότητας και αγάπης για την ζωή».

*Για την ιστορία αναφέρουμε ότι την υπόθεση εκδίκασαν για το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας ο Χαράλαμπος Χαραλάμπους Πρόεδρος Επαρχιακού Δικαστηρίου, η Νάτια Μαθηκολώνη Ανώτερη Επαρχιακή Δικαστής και η Μαρία Λοΐζου Επαρχιακή Δικαστής. Για την Κατηγορούσα Αρχή (Γενικό Εισαγγελέα) παρουσιάστηκε η Ανώτερη Δικηγόρος της Δημοκρατίας Χρίστια Κυθραιώτου, ενώ δικηγόροι  για τον κατηγορούμενο 1 ήταν ο Άντρος Αναστασίου, για τον κατηγορούμενο 2 ο Στέλιος Αυγουστής και για τον κατηγορούμενο 3 ο Ροβέρτος Βραχίμης.