Στα χέρια των νοσοκομείων η νέα πρόταση του ΟΑΥγια τις αποζημιώσεις – Την απορρίπτει ο ΠΑΣΙΝ και ζητά διαβούλεσυση.

Νέες φουρτούνες έρχονται στο ΓεΣΥ αφού η αναθεωρημένη οικονομική πρόταση του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας για τις αποζημιώσεις των νοσοκομείων του συστήματος προκάλεσε έντονες αντιδράσεις με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων μάλιστα να δηλώνει ότι απορρίπτει στο σύνολο τους τα όσα ο ΟΑΥ προτείνει και να ζητά από την αρχή διαβούλευση.

Αντιδράσεις καταγράφονται από τον Σύνδεσμο των μικρομεσαίων νοσοκομείων και εκπρόσωποι του έχουν ήδη επικοινωνήσει με τον ΟΑΥ υποστηρίζοντας ότι κάποιες από τις πρόνοιες της οικονομικής πρότασης δίνουν πλεονέκτημα μόνο στα μεγάλα νοσοκομεία αλλά και στα νοσοκομεία που ετοιμάζονται τώρα να ενταχθούν στο ΓεΣΥ.

Σε δηλώσεις του στον «Φ» ο πρόεδρος του ΠΑΣΙΝ Μάριος Καραϊσκάκης μιλώντας σε έντονο ύφος ανέφερε ότι «αυτή η πρόταση δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή από εμάς. Θα έχουμε συνάντηση με τον ΟΑΥ και θα ενημερώσουμε απλά ότι απορρίπτουμε την πρόταση στο σύνολο της και απαιτούμε από την αρχή διαβούλευση».

Η άποψη βεβαίως του ΟΑΥ, είναι εντελώς διαφορετική αφού στον οργανισμό θεωρούν ότι αρκετές από τις εισηγήσεις που είχαν θέσει το προηγούμενο διάστημα τα νοσηλευτήρια έχουν ήδη υιοθετηθεί.

Σε ό,τι αφορά την αναθεωρημένη πρόταση του ΟΑΥ, η οποία είναι η τέταρτη κατά σειρά, από τότε που ξεκίνησε ο σχετικό διάλογος, βρίσκεται στα χέρια των νοσηλευτηρίων από την περασμένη Δευτέρα.

Οι σημαντικότερες αλλαγές, σε σχέση με τις προηγούμενες προτάσεις, αφορούν κυρίως τον τρόπο υπολογισμού της βασικής τιμής μονάδας στην οποία θα αποζημιώνεται το κάθε νοσηλευτήριο (ανάλογα και με τα κριτήρια που καθορίζονται) και τα δεδομένα που θα ληφθούν υπόψη για τον υπολογισμό και καθορισμό της συγκεκριμένης βασικής τιμής μονάδας. Περαιτέρω, διαφοροποίηση εντοπίζεται στον τρόπο με τον οποίο θα αποζημιώνονται τα περιστατικά που προέρχονται από Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών.

Σε γενικές γραμμές, η πρόταση προβλέπει τον καθορισμό σταθερών κατώτατων τιμών μονάδας για όλα τα νοσηλευτήρια. Για τα μη εξειδικευμένα περιστατικά η κατώτατη τιμή μονάδας ορίζεται στις €2.900, για τα εξειδικευμένα περιστατικά στις €3.500 και για τις γέννες στις €3.400.

Στις τιμές των εξειδικευμένων και μη εξειδικευμένων περιστατικών, τα νοσηλευτήρια θα έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν τα ποσά, εάν καλύπτουν τα ποιοτικά κριτήρια που ο ΟΑΥ καθορίζει στην πρόταση του, και συγκεκριμένα, η μέγιστη τιμή μονάδας μπορεί να φθάσει για τα μη εξειδικευμένα περιστατικά στις €3.625 και για τα εξειδικευμένα περιστατικά στις €4.375 με εξαίρεση τον ΟΚΥπΥ ο οποίος για τις υπηρεσίες που προσφέρει και δεν παρέχονται από τον ιδιωτικό τομέα μπορεί να εξασφαλίσει μεγαλύτερα έσοδα με την τιμή μονάδας του να φθάνει για τα μη εξειδικευμένα περιστατικά στις €3.988 και για τα εξειδικευμένα στις €4.813.

Σε ό,τι αφορά τα ποιοτικά κριτήρια που καθορίζει ο ΟΑΥ τα νοσηλευτήρια χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες και ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκει, το νοσοκομείο θα μπορεί να αυξήσει τα έσοδα του. Τα κριτήρια αφορούν επίσης, το κατά πόσο τα νοσηλευτήρια είναι διαπιστευμένα, την ποιότητα έκδοσης των εξιτηρίων και την εμπειρία του ασθενούς αφού ήδη από τον περασμένο Μάιο όσοι ασθενείς λαμβάνουν εξιτήριο από νοσοκομείο του ΓεΣΥ καλούνται από τον ΟΑΥ να συμπληρώσουν ερωτηματολόγιο ικανοποίησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κόντρα χωρίς τέλος στο ΓεΣΥ για τις αποζημιώσεις των νοσηλευτηρίων

Για κάθε ένα από τα κριτήρια, καθορίζεται και ο αριθμός επιπρόσθετων μονάδων που θα εξασφαλίζει το νοσηλευτήριο. Σύμφωνα με τον ΟΑΥ, εάν ένα νοσοκομείο πληροί όλα τα ποιοτικά κριτήρια μπορεί να αυξήσει τα εισοδήματα του μέχρι και 25%. Βεβαίως, αυτό δεν φαίνεται να είναι εφικτό στην πραγματικότητα.

Κριτήρια που αφορούν το προφίλ των ασθενών

Ιδιαίτερα σημαντικά είναι τα κριτήρια που αφορούν το προφίλ των ασθενών που εξυπηρετούν τα νοσοκομεία. Επιπρόσθετες μονάδες αρχίζουν να λαμβάνουν τα νοσηλευτήρια από την περίθαλψη ασθενών 58 ετών και άνω.

Περισσότερες μονάδες προστίθενται στην περίπτωση περίθαλψης ασθενών 80 ετών και άνω καθώς και ανάλογα με το ποσοστό των παθολογικών περιστατικών που εξυπηρετεί το νοσηλευτήριο. Εάν το ποσοστό των παθολογικών περιστατικών που εξυπηρετούνται φθάνει μέχρι και το 50% του συνόλου των περιστατικών του νοσοκομείου, τότε παραχωρούνται επιπρόσθετα άλλες 10 μονάδες. Εάν το ποσοστό κυμαίνεται μεταξύ 25% και 50% το νοσηλευτήριο λαμβάνει πέντε επιπρόσθετες μονάδες. Επιπρόσθετες μονάδες παραχωρούνται και με βάση το ποσοστό ασθενών με συννοσηρότητες που εξυπηρετεί το κάθε νοσηλευτήριο. 

Πέντε μονάδες παραχωρούνται για την παροχή πληροφοριών αναφορικά με συγκεκριμένους δείκτες ασφάλειας και ποιότητας στη βάση προτύπου όπως αυτά θα καθοριστούν από τον ΟΑΥ και άλλες πέντε μονάδες όταν η κωδικοποίηση των περιστατικών που εξυπηρετούνται από το νοσοκομείο στο λογισμικό του ΓεΣΥ είναι ορθή.