Στην πλέον προστατευόμενη παραλία της Κύπρου, στο νότιο κόλπο της Λάρας στη χερσόνησο Ακάμα, η κυβέρνηση καλείται να αποφασίσει σήμερα την παραχώρηση του δικαιώματος στην τοπική αρχή να διαχειρίζεται μέχρι 250 κρεβατάκια και ομπρέλες, όπως είναι και το αίτημα της Ίνειας.

Με βάση το αίτημα, τα κρεβατάκια και ομπρέλες θα τοποθετηθούν σε απόσταση 100 μέτρων από τη θάλασσα, όπου βρίσκεται ο αυστηρά προστατευόμενος βιότοπος αναπαραγωγής των δύο ειδών θαλάσσιων χελωνών προτεραιότητας, caretta caretta και chelonia mydas. Το αίτημα θα τεθεί ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής Παραλιών.

Η εν λόγω πρόταση, που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο διαχείρισης της παραλίας στην κοινότητα Ίνειας, υποβάλλεται σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο από το υπουργείο Γεωργίας, στο πλαίσιο των μέτρων ενίσχυσης της αναπτυξιακής δραστηριότητας στις κοινότητες Ακάμα, και φαίνεται να παραβιάζει τους όρους της περιβαλλοντικής έγκρισης της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το Σχέδιο Αειφόρου Ανάπτυξης του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», η εν λόγω πρόταση δεν έχει τύχει της έγκρισης του Τμήματος Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών, το οποίο αποτελεί το καθ’ ύλην αρμόδιο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στην εν λόγω απόφαση για τον κόμβο στον νότιο κόλπο της Λάρας αναφέρονται χαρακτηριστικά τα ακόλουθα: Η απόσταση του αναψυκτήριου από την ακτή να μην είναι μικρότερη από 100 μ. Να μην συμπεριληφθεί στον σχεδιασμό το κατάστημα πώλησης αναμνηστικών προϊόντων. Να μη γίνει επέκταση του χώρου στο μέλλον, λαμβάνοντας υπόψη την οικολογική σημασία της περιοχής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στο Τρόοδος κλειδώνουν τα μέτρα για τον Ακάμα

Σημειώνεται ότι σε αντίθεση με τους υπόλοιπους κόμβους που θα διαθέτουν αναψυκτήριο στον Ακάμα και θα τεθούν υπό τη διαχείριση ιδιωτών που θα επιλεγούν κατόπιν διαγωνισμού, η πρόταση που παρουσιάζεται σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο κάνει λόγο για παραχώρηση οικονομικής αξιοποίησης από την κοινότητα της Ίνειας του κόμβου εξυπηρέτησης επισκεπτών του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα που θα κατασκευαστεί στον νότιο κόλπο της Λάρας, εντός των διοικητικών ορίων της κοινότητας Ίνειας. 

Σημειώνεται ότι το επίμαχο αναψυκτήριο χωροθετείται εξ’ ολοκλήρου εντός της Θαλάσσιας Προστατευόμενης Περιοχής Λάρας – Τοξεύτρας και της καθορισμένης Ζώνης Προστασίας της Παραλίας, όπου με βάση την ισχύουσα νομοθεσία απαγορεύεται η ανέγερση οποιασδήποτε κατασκευής ή/και τοποθέτηση οποιωνδήποτε κατασκευασμάτων (καλύβη, παράπηγμα ή άλλο προσωρινής ή μόνιμης μορφής κατασκεύασμα, περιλαμβανομένου και κινητού κατασκευάσματος).

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, στο νότιο κόλπο Λάρας οργανώνεται και οριοθετείται η κυκλοφορία και κατά συνέπεια η ανθρώπινη παρουσία, με στόχο να διασφαλιστεί η ωοτοκία των θαλάσσιων χελωνών. Σημειώνεται ότι η χωροθέτηση ενός κόμβου με αναψυκτήριο και ημιυπαίθριο / καλυμμένο χώρο, σε περίοπτη θέση πάνω από τον νότιο κόλπο της Λάρας, εγείρει ήδη εύλογες αμφιβολίες όσον αφορά τη σημαντική αύξηση της επισκεψιμότητας, την αλλοίωση του οικοσυστήματος, την υποβάθμιση του ενδιαιτήματος και την όχληση των ειδών χαρακτηρισμού και προτεραιότητας των δύο ειδών θαλάσσιων χελώνων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Περιδιαβάζοντας την Ίνεια και τις παραλίες της Λάρας

Επιπρόσθετα, σημειώνεται ότι, ακόμα και αν είναι γνωστός ο πραγματικός αριθμός των επισκεπτών, ο οποίος καθορίζεται στα 250 άτομα, είναι αδύνατο να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις του συγκεκριμένου αριθμού επισκεπτών, με όρους επιτυχίας αναπαραγωγής των θαλάσσιων χελώνων. Με βάση τους ειδικούς εμπειρογνώμονες, ο αριθμός των επισκεπτών θα οδηγούσε στη σκίαση της παραλίας και πιθανότατα στη μεταβολή της θερμοκρασίας της άμμου σε απρόβλεπτο βαθμό.

Στην ίδια πρόταση περιλαμβάνονται και άλλα μέτρα που αφορούν αποκλειστικά την κοινότητα Ίνειας, όπως η δημιουργία βιοτεχνικής περιοχής, η παραχώρηση διαχείρισης και οικονομικής αξιοποίησης του θαλασσινού αλατιού στην περιοχή της Λάρας και η τοποθέτηση υποδομών αναρρίχησης για αξιοποίηση των Βράχων της Ίνειας.

Περαιτέρω, η πρόταση που θα υποβληθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο περιλαμβάνει σειρά άλλων μέτρων, όπως η παραχώρηση αυξημένης εκταρικής επιδότησης από τον ΚΟΑΠ, λόγω της συμβολής των τεμαχίων γης της υπαίθρου στην προστασία του τοπίου της περιοχής και στη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Προτείνεται, ακόμη, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του βασικού οδικού δικτύου, κατά προτεραιότητα σε οικιστικές ζώνες, με σκοπό την έγκαιρη και άμεση ενεργοποίηση των ζωνών ανάπτυξης και την ενεργοποίηση της αδρανούσας οικιστικής γης εντός των ορίων ανάπτυξης.