Μπορεί σε γενικές γραμμές το πρόγραμμα «Door to door» που εφαρμόζει από πέρσι το υπουργείο Μεταφορών, το οποίο αφορά τη μεταφορά των μαθητών Δημοτικών σχολείων από και προς τα σχολεία τους σε διάφορες περιοχές, να λαμβάνει θετικό πρόσημο, ωστόσο η εξεύρεση οδηγών λεωφορείων εξακολουθεί να το δυσκολεύει.

Κι αυτό, διότι ο σχεδιασμός του αρμόδιου Υπουργείου είναι να το επεκτείνει και σε άλλες περιοχές, μία από αυτές και ο Στρόβολος, αλλά προς το παρόν το ενδιαφέρον από οδηγούς είναι σχετικά χαμηλό.

Με αφορμή την πρόθεση όπως στο πρόγραμμα ενταχθούν από τη νέα σχολική χρονιά, η οποία αρχίζει περίπου σε δύο εβδομάδες, και σχολεία του Στροβόλου, καθώς πρόκειται για περιοχή που είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη με οδική κίνηση κυρίως τις ώρες αιχμής, ο «Φ» επικοινώνησε με τον ανώτερο λειτουργό του Τμήματος Οδικών Μεταφορών και προϊστάμενο του Τομέα Δημόσιων Επιβατικών Συμβάσεων, Ανδρέα Νικηφόρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αυτά είναι τα κόμιστρα λεωφορείων για μαθητές τη σχολική χρονιά 2023-2024

Σύμφωνα με τον κ. Νικηφόρου, υπήρξε ενδιαφέρον από γονείς παιδιών που φοιτούν σε Δημοτικά σχολεία του Στροβόλου, σε άλλα σχολεία μεγαλύτερο ενδιαφέρον και σε άλλα μικρότερο, έγινε ο σχεδιασμός του προγράμματος, καθορίστηκαν και τα δρομολόγια με βάση τα στοιχεία που δόθηκαν, και τώρα γίνεται προσπάθεια για εξεύρεση οδηγών. Ερωτηθείς τι θα γίνει σε περίπτωση που ο αριθμός των ενδιαφερομένων δεν είναι ικανός για να καλύψει τις ανάγκες, ο κ. Νικηφόρου ανέφερε ότι από πλευράς υπουργείου Μεταφορών υπάρχει σχεδιασμός και για ολική και για μερική κάλυψη. Σε περίπτωση που η σχολική χρονιά αρχίσει με μερική κάλυψη σχολείων, στόχος είναι το επόμενο χρονικό διάστημα κλιμακωτά να επεκταθεί η κάλυψη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα όχι μόνο θα συνεχίσει να λειτουργεί εκεί που ήδη υπάρχει σε όλες τις επαρχίες, αλλά και θα επεκταθεί σε κάθε μία κατά 2 – 3 σχολεία. Αριθμός ο οποίος καλύπτεται με βάση τους οδηγούς λεωφορείων που υπάρχουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανησυχίες βουλευτών για την ασφάλεια των σχολικών λεωφορείων

Σημειώνεται ότι με το πρόγραμμα αυτό, τα λεωφορεία παραλαμβάνουν τους μαθητές των Δημοτικών σχολείων το πρωί από το σπίτι τους και τους επιστρέφουν το μεσημέρι όταν ολοκληρωθεί το σχολείο. Μέσα στα λεωφορεία υπάρχει επαγγελματίας συνοδός για τη διασφάλιση της ασφάλειας των παιδιών (γνωρίζει και Πρώτες Βοήθειες), ενώ κατέχει και τα στοιχεία των γονέων ούτως ώστε εάν χρειαστεί να επικοινωνήσει άμεσα μαζί τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το εν λόγω πρόγραμμα τρέχει από το υπουργείο Μεταφορών, αφού πρώτα έχει εξασφαλίσει όλα τα απαραίτητα στοιχεία (αριθμός σχολείων και μαθητών, ενδιαφέρον γονέων κ.λπ.) από το υπουργείο Παιδείας. Όπως πληροφορείται ο «Φ», το υπουργείο Παιδείας έδωσε όλα τα στοιχεία για τα σχολεία του Στροβόλου κατά τη λήξη της περασμένης σχολικής χρονιάς και αναμένει κι αυτό ενημέρωση από το υπουργείο Μεταφορών σχετικά με τη διευθέτηση του θέματος.

Κληθείς να σχολιάσει ο πρόεδρος των οργανωμένων γονέων Δημοτικής Εκπαίδευσης, Ρένος Κουμή, εκφράζοντας την προσωπική του άποψη, ανέφερε ότι σίγουρα πρόκειται για ένα θετικό μέτρο που συμβάλλει και στην αποσυμφόρηση το οδικού δικτύου, ωστόσο θα πρέπει να εφαρμοστεί και στην πράξη για να διαπιστωθεί κατά πόσο αποδίδει. Είπε, επίσης, ότι το θέμα θα το συζητήσουν οι γονείς και με την υπουργό Παιδείας.