Σκηνές χάους και τρόμου βίωσαν το βράδυ της Παρασκευής, πολίτες, γυναικόπαιδα και ιδιοκτήτες υποστατικών της παραλιακής περιοχής του Μόλου.

Τα όσα εφιαλτικά περιγράφουν στον «Φ» προκαλούν ανατριχίλα ενώ οι ίδιοι δηλώνουν ότι πλέον δεν αισθάνονται ασφάλεια σε μια πόλη που φιλοξενεί χιλιάδες ξένους. Οι περισσότερες ζημιές επιδιορθώθηκαν ωστόσο τα ψυχικά τραύματα αλλά και ο φόβος, θα συνοδεύει όσους βρίσκονταν στον Μόλο εκείνο το βράδυ και προσπαθούσαν να διαφύγουν από την περιοχή για να μην τραυματιστούν.

Οι ζημιές από τους τραμπούκους προκλήθηκαν σε υποστατικά που ανήκουν σε αλλοδαπά πρόσωπα, τα οποία έφυγαν από τη χώρα τους για ένα καλύτερο μέλλον και κατάφεραν να στήσουν μια μικρή επιχείρηση στη Λεμεσό για να επιβιώσουν.

Μιλώντας στον «Φ» η Dao, η πολύτεκνη μητέρα από το Βιετνάμ και ιδιοκτήτρια μίνι μάρκετ αναφέρει με δάκρυα στα μάτια ότι οι ζημιές ανέρχονται σε αρκετές χιλιάδες. «Είμαι στην Κύπρο πολλά χρόνια, παντρεμένη με Κύπριο. Μαζί με τα ανήλικα παιδιά μου παλεύουμε για να έχουμε ένα μεροκάματο. Δεν ενοχλήσαμε ποτέ κανέναν», λέει φανερά στεναχωρημένη. Εξηγεί ότι το μαγαζί ήταν κλειστό και οι κουκουλοφόροι κατάφεραν να σπάσουν τα ρολά και να μπουν μέσα. Στη συνέχεια έκλεψαν τα χρήματα από το ταμείο όπως και τσιγάρα, ενώ άναψαν φωτιά εντός του υποστατικού.

Την πολύτεκνη μητέρα θα στηρίξει οικονομικά για τις άμεσες ανάγκες της οικογένειας το υφυπουργείο Πρόνοιας ενώ θα τους παράσχει και ψυχοκοινωνική στήριξη. Την ίδια ώρα πολίτες με δική τους πρωτοβουλία, ανέλαβαν να μαζέψουν χρήματα για να βοήσουν άμεσα την Dao.

Το σκηνικό θύμιζε εμπόλεμη ζώνη αναφέρει γυναίκα από την Ουκρανία η οποία είχε μεταβεί με τα παιδιά της στον Μόλο για να παίξουν στον παιδότοπο. «Έτρεχαν με τις κουκούλες δίπλα από τα παιδιά μας τα οποία φοβήθηκαν, έτρεμαν και έκλαιγαν ασταμάτητα». Πανικοβλημένη όπως λέει, τα πήρε και άρχισε να τρέχει προς τον δρόμο για να γλιτώσουν.

Στην περιοχή κυριαρχούσε το αίσθημα φόβου και ανασφάλειας με ορισμένους αστυνομικούς να καλούν- εκ των υστέρων – τους πολίτες να εγκαταλείψουν το μέρος. Το ίδιο έπραξαν και συνάδελφοι των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, οι οποίοι στην προσπάθειά τους να προστατεύσουν του πολίτες, τους παρότρυναν να φύγουν άμεσα από την περιοχή. Στο μέρος βρίσκονταν επίσης αλλοδαποί οι οποίοι αποσβολωμένοι, παρακολουθούσαν τα έκτροπα έχοντας άγνοια κινδύνου.

Μάρτυρας επίθεσης εναντίον αλλοδαπού έγινε ο «Φ», με τους κουκουλοφόρους να τον κυνηγάνε, να τον ακινητοποιούν, να τον ρίχνουν εντός του παραλιακού δρόμου, να τον ξυλοφορτώνουν και να κλέβουν το κινητό του.

Μιλώντας στο «Φ», ο υπεύθυνος ξενοδοχειακής μονάδας στο παραλιακό μέτωπο, Κώστας Χριστοδουλίδης, ανέφερε ότι «όλη η κατάσταση ήταν μια αλητεία». Όπως εξηγεί, στην επιστροφή τους οι χούλιγκαν άρχισαν να προκαλούν ζημιές, σπάζοντας ακόμη και τη γυάλινη προθήκη του ξενοδοχείου. «Ήμασταν έξω όταν ξαφνικά άρχισαν να μας επιτίθενται επειδή είδαν κάποιον εντός του ξενοδοχείου, να βγάζει φωτογραφία. Τους είπαμε: Σταμάτησε, είμαστε Κυπραίοι. Η Αστυνομία δεν δούλεψε σωστά. Αντιεπαγγελματικά τελείως, χωρίς πρόγραμμα χωρίς μέτρα. Έχασαν τον έλεγχο από την αρχή», σημειώνει. Μεταξύ άλλων υποστηρίζει ότι οι κουκουλοφόροι ήταν περίπου 40 με 50 άτομα τα οποία σε κάποια στιγμή διασπάστηκαν σε διάφορα σημεία. «Πραγματικά ντρέπομαι με όλα αυτά που έγιναν. Επιτέθηκαν ακόμη και σε Ελληνοκύπρια που ήταν μαζί με τα παιδιά της».

Η επόμενη μέρα βρίσκει ξεκρέμαστους περίπου δέκα ιδιοκτήτες υποστατικών αφού οι ανεγκέφαλοι προκάλεσαν ζημιές δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Με δάκρυα στα μάτια ιδιοκτήτης υποστατικού με συριακό φαγητό, αναφέρει στον «Φ» ότι οι ταραξίες δεν άφησαν τίποτα όρθιο. «Τα έσπασαν όλα, έριξαν μολότοφ και έκαψαν το μαγαζί, μέσα- έξω. Δεν τους κάναμε κάτι, βγάζουμε το ψωμί μας, τίμια», δήλωσε χαρακτηριστικά.