Ο τρόμος κυριάρχησε χθες στη Λεμεσό. Η εκδήλωση διαμαρτυρίας για το μεταναστευτικό στον μόλο εξελίχθηκε με το χειρότερο σενάριο. Αλλοδαποί κτυπήθηκαν από συμμετέχοντες στην εκδήλωση, οι οποίοι είχαν καλυμμένα πρόσωπα και προέβησαν σε βανδαλισμούς υποστατικών, επιδιδόμενοι σε οδομαχίες με αστυνομικούς μέχρι και το κέντρο της πόλης.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, 13 συνολικά πρόσωπα συνελήφθησαν. Γινόταν ανεπίσημα λόγος για τουλάχιστον πέντε τραυματίες μετανάστες και 10 υποστατικά, τα οποία υπέστησαν ζημιές. Σημεία της πόλης θύμιζαν πεδίο μάχης και ο απολογισμός αναμενόταν να μεγαλώσει.

Η κατάσταση ξέφυγε γύρω στις 20:45 περίπου 15 λεπτά μετά την έναρξη της πορείας των περίπου 350 συμμετεχόντων, αρκετοί από τους οποίους φορούσαν ρούχα σκούρου χρώματος και κουκούλες στα πρόσωπα.

Από τις 20:00 οι διαδηλωτές άρχισαν να συγκεντρώνονται στην επίχωση, ενώ γύρω στις 20:30 άρχισε και η πορεία τους, κατευθυνόμενοι από τα ανατολικά προς τον κυκλικό κόμβο του παλιού λιμανιού. Φώναζαν συνθήματα όπως «έξω οι λαθρομετανάστες» και «έξω οι Σύροι από την Κύπρο».

Με το που είδαν τους εκπρόσωπους των ΜΜΕ άρχισαν τα παρατράγουδα. Οι διαδηλωτές επέδειξαν επιθετική στάση προς τους δημοσιογράφους και μέλη των συνεργείων τηλεοπτικών σταθμών, προσπαθώντας να προκαλέσουν ζημιά στον εξοπλισμό εικονοληπτών.

Όταν γύρω στις 20:45 αντίκρισαν μέλη της Αστυνομίας, λίγο πριν από τον κυκλικό κόμβο του παλιού λιμανιού, η κατάσταση ξέφυγε. Στην θέα αντιοχλαγωγικών διμοιριών, που αποτελείτο από μέλη της Μηχανοκίνητης Μονάδας Άμεσης Δράσης και μέλη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Επαρχίας (ΑΔΕ) Λεμεσού, σταμάτησαν, γύρισαν προς το μέρος τους και άρχισαν να ρίχνουν κροτίδες και αντικείμενα.

Τα μέλη της αστυνομικής δύναμης απάντησαν με δακρυγόνα και η κατάσταση ξέφυγε εντελώς. Διαδηλωτές άρχισαν να προβαίνουν σε πράξεις βίας, κυνηγώντας ανυποψίαστους αλλοδαπούς που βρίσκονταν στην περιοχή και να προκαλούν βανδαλισμούς, ενώ την ίδια στιγμή υπήρξαν οδομαχίες μεταξύ αστυνομικών που επιχειρούσαν να καταστείλουν και διαδηλωτών.

Σύμφωνα με τα όσα αντίκρισε στο σημείο ο «Φ», τουλάχιστον ένας μετανάστης αιμορραγούσε στο κεφάλι, ενώ άλλος είχε κτυπηθεί και του είχαν κλέψει το κινητό τηλέφωνο.

Οι συμμετέχοντες στην πορεία διαμαρτυρίας, προκάλεσαν ζημιές και άναψαν φωτιές σε διάφορα σημεία γύρω από το σημείο όπου πραγματοποιείτο η πορεία, καταστρέφοντας προθήκες καταστημάτων που ανήκουν σε αλλοδαπά πρόσωπα.

Όλη αυτή η κατάσταση προκάλεσε πανικό σε μέλη οικογενειών που βρίσκονταν στο σημείο και προσπαθούσαν να έντρομα να προφυλαχτούν και να διαφύγουν από την περιοχή. Να σημειωθεί πως ο δρόμος δεν είχε αποκλειστεί από την Αστυνομία με τους οδηγούς πανικόβλητους να βλέπουν σε εξέλιξη τα επεισόδια.