Απαιτούνται τομές στο κυκλοφοριακό, καθώς τα αυτοκίνητα στη Λευκωσία αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο, είπε ο δήμαρχος Λευκωσίας, Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2023, την Τετάρτη. «Η λογική της συνεχούς κατασκευής πλατύτερων και περισσότερων δρόμων για να εξυπηρετήσουν τον αυξανόμενο αριθμό αυτοκινήτων, δοκιμάστηκε και απέτυχε», σημείωσε.

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε επίσης σε λύσεις και σχεδιασμούς που πρέπει να προχωρήσουν, όπως η δημιουργία τραμ, η ολοκλήρωση του δικτύου λεωφορειολωρίδων και η επίσπευση της διεύρυνσης του δικτύου ποδηλατοδρόμων.

Ο Δήμος Λευκωσίας συμμετέχει και φέτος στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, θεωρώντας ότι η βιώσιμη αστική κινητικότητα αποτελεί μία από τις κύριες προκλήσεις των ευρωπαϊκών πόλεων, γιατί συνδέεται άμεσα με την οικονομική τους ανάπτυξη και τη μείωση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, αναφέρει στην ανακοίνωσή του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 247.747 φορές άναψε το φλας των καμερών τροχαίας – Χιλιάδες ανεπίδοτα εξώδικα

Ο Δήμος Λευκωσίας, συνέχισε ο κ. Γιωρκάτζης, ανέδειξε και υιοθέτησε πρώτος το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Κινητικότητας Λευκωσίας ως πολιτική, υλοποιώντας, την τελευταία δεκαετία, έργα τα οποία υιοθετούν τις αρχές της βιώσιμης κινητικότητας. Τέτοια έργα είναι η δημιουργία δικτύου πεζοδρομίων σε αρκετές περιοχές της πόλης και η σύνδεση δεκάδων δρόμων/γειτονιών με κεντρικές οδικές αρτηρίες, η Πλατεία Ελευθερίας και η οδός Κωστάκη Παντελίδη, το εμπορικό κέντρο Μακαρίου – Στασικράτους και παρόδοι, οι Λεωφόροι Καλλιπόλεως, Κυριάκου Μάτση και Κέννεντι και οι ποδηλατόδρομοι που ενώνουν τα ιδωτικά Πανεπιστήμια της Δυτικής Λευκωσίας με το κέντρο της πόλης.

Εκ μέρους του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, η προϊστάμενη του Τμήματος Βιώσιμης Κινητικότητας Εύη Αναγιωτού τόνισε ότι το Υπουργείο από το 2019, μέσα από σειρά δράσεων υποστήριξης και ενθάρρυνσης των τοπικών Αρχών, βλέπει ολοένα και πιο ολοκληρωμένες συμμετοχές στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, όπως αυτή του Δήμου Λευκωσίας. Κάλεσε μάλιστα, τους δημότες να ενημερωθούν και να συμμετέχουν ενεργά στις δράσεις του Δήμου και να δοκιμάσουν εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης.

Από την πλευρά της η Επίτροπος Περιβάλλοντος Μαρία Παναγιώτου εξήρε τις προσπάθειες του Δήμου Λευκωσίας επισημαίνοντας πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα στην Κύπρο, καθώς το 49% των εκπομπών ρύπων προέρχεται από τα αυτοκίνητα και μόνο το 3% του πληθυσμού χρησιμοποιεί τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ο «Φ» αυτόπτης μάρτυρας στο «Park and Ride»: Άνετο το λεωφορείο, πήζουν τα αυτοκίνητα (εικόνες)

Στη δική το παρέμβαση, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Δήμου Λευκωσίας Κυριάκος Τσιμίλλης επισήμανε ότι μπορεί πριν από 20 χρόνια να φαινόταν απόμακρη η αναφορά σε κλιματική αλλαγή, σήμερα όμως, τα πράγματα έχουν αλλάξει, με τους πολίτες να αποτελούν φορείς αυτής της αλλαγής. Εξέφρασε την ευαρέσκειά του γιατί από τις πρώτες μέρες λειτουργίας της λεωφορειολωρίδας παρατηρείται αύξηση στα ποσοστά χρήσης του λεωφορείου.

ΚΥΠΕ