Για την έναρξη διαδικασιών, οι οποίες έχουν ως στόχο τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, με προτεραιότητα τα θέματα της σίτισης, της υδροδότησης, της παιδείας και της απασχόλησης, ενημέρωσε η Επικεφαλής για Ανθρωπιστικά Θέματα Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων Άννα Αριστοτέλους, τους εγκλωβισμένους και τους επανεγκατεσταθέντες, κατά τη διάρκεια της δεύτερης επίσκεψής της στο χωριό Καρπάσια.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η κ. Αριστοτέλους παρέστη στη Θεία Λειτουργία στην εκκλησία του Τιμίου Σταυρού στο κατεχόμενο Μαρωνίτικο χωριό Καρπάσια. Η Θεία Λειτουργία τελέστηκε σε μια κατάμεστη εκκλησία, από τον Αρχιεπίσκοπο των Μαρωνιτών και σε αυτή παρέστησαν ο Εκπρόσωπος των Μαρωνιτών στη Βουλή Γιαννάκης Μούσα, οι Βουλευτές Ρίτα Σούπερμαν, Μάριος Μαυρίδης και Κυριάκος Χατζηγιάννης, ο Κοινοτάρχες Κορμακίτη  Βαλεντίνος Κουμέττου και Καρπάσιας Χριστάκης Χ΄Αντώνης, καθώς και ο Γενικός Διευθυντής του ΡΙΚ Θανάσης Τσώκος. 

Η κ. Αριστοτέλους, μετά τη Θεία Λειτουργία και την περιφορά του Τίμιου Σταυρού στο χωριό, συναντήθηκε με νεαρούς και ενήλικες εγκλωβισμένους και επανεγκατεσταθέντες, καθώς και με άλλους παράγοντες των κατεχόμενων Μαρωνίτικων χωριών.

Ειδικότερα, σημειώνεται, κατά τις συναντήσεις με τους κατοίκους των κατεχομένων Μαρωνίτικων χωριών στο καφενείο του χωριού Καρπάσια, είχε την ευκαιρία να ακούσει τα προβλήματα και τα θέματα που τους απασχολούν και να τους ενημερώσει για την προώθηση των θεμάτων που συζήτησαν κατά την προηγούμενη επίσκεψή της πριν ένα μήνα.

Όπως αναφέρεται, η κ. Αριστοτέλους άκουσε με ιδιαίτερη προσοχή τους νέους επανεγκατεσταθέντες και μαθητές, τους προβληματισμούς και τα θέματα που τους απασχολούν και τους διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσουν από κοινού τις προσπάθειες ώστε η συζήτηση και οι επισημάνσεις τους να μετατραπούν σε ευκαιρίες βελτίωσης της επαγγελματικής απασχόλησης τους στους χώρους διαμονής τους και του εκπαιδευτικού προγράμματος στα κατεχόμενα σχολεία μας.

«Είναι η δεύτερη φορά που επισκέπτομαι το χωριό Καρπάσια και σίγουρα δεν είναι η τελευταία. Εδώ και 2 μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων μου, έχουμε ανοίξει ένα δίαυλο επικοινωνίας με τους εγκλωβισμένους και επανεγκατεσταθέντες μας, τους οποίους επιθυμώ να βλέπω από κοντά, ώστε να ακούω τις ανησυχίες τους και τους προβληματισμούς τους, με σκοπό, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας, να βελτιώσουμε τις συνθήκες διαβίωσής τους», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι «τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όσο και εγώ προσωπικά, είμαστε δίπλα στους εγκλωβισμένους και αφού άκουσα τα βασικότερα προβλήματά τους, έχουν ήδη τροχοδρομηθεί διαδικασίες, με σκοπό να βελτιώσουμε τη ζωή τους, όπως για παράδειγμα το θέμα της σίτισης, της υδροδότησης, της παιδείας και της απασχόλησης». 

Παράλληλα, τόνισε ότι  «ειδικότερα ούτε ο Πρόεδρος, αλλά ούτε και εγώ, θεωρούμε τους εγκλωβισμένους μας ως άτομα δεύτερης κατηγορίας. Αντιθέτως, δίνεται η αναγκαία έμφαση σε αυτούς τους ανθρώπους που για 49 χρόνια κρατούν ζωντανά τα κατεχόμενα χωριά μας».

«Έχω ήδη επισκεφτεί και πραγματοποίησα, εκτός από το χωριό Καρπάσια, πολύωρες συναντήσεις στο Ριζοκάρπασο και τον Κορμακίτη και αυτός ο δίαυλος επικοινωνίας θα παραμείνει ανοικτός, αφού βασική συνισταμένη της ανθρωποκεντρικής προσέγγισης των θεμάτων είναι να είσαι παρών και να ακούς τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά, χωρίς ρολόγια, χωρίς χρονοδιάγραμμα, χωρίς πρέπει», σημείωσε.

«Είναι πολύ σημαντικό να βρίσκεσαι μαζί τους, δίπλα στους εγκλωβισμένους μας, στον χώρο τους, να τους ακούς και να προσπαθείς μαζί τους να επιλύσεις τα πολλαπλά ζητήματα που θα βελτιώσουν το επίπεδο διαβίωσής τους και θα διασφαλίσουν στους νέους μας αντίστοιχες ευκαιρίες εργασίας και μάθησης όπως στις ελεύθερες περιοχές», κατέληξε. 

ΚΥΠΕ