Τέρμα στη διάθεση στην αγορά θερμαινόμενων τσιγάρων με άρωμα και γεύση, βάζει η Κυβέρνηση, μετά τη σημερινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για υιοθέτηση της σχετικής ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Ταυτόχρονα αλλάζουν τα δεδομένα και για τα πακέτα των θερμαινόμενων τσιγάρων, τα οποία θα εξακολουθήσουν να διατίθενται στην αγορά, αφού σε αυτά θα προστεθούν οι ειδικές προειδοποιητικές σημάνσεις και φωτογραφίες που φέρουν και τα πακέτα των συμβατικών τσιγάρων και του καπνού.

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση: «Με στόχο την εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας με τις ευρωπαϊκές οδηγίες, εγκρίθηκε σήμερα από το υπουργικό συμβούλιο τροποποιητικό σχέδιο κανονισμών σχετικά με την απόσυρση ορισμένων εξαιρέσεων για τα θερμαινόμενα προϊόντα καπνού».

Η απόφαση αφορά συγκεκριμένα: «Επέκταση της απαγόρευσης της διάθεσης στην αγορά προϊόντων καπνού με χαρακτηριστικό άρωμα/γεύση ή που περιέχουν αρωματικές ουσίες σε οποιοδήποτε από τα συστατικά τους και στα θερμαινόμενα προϊόντα καπνού. (Η αρχική οδηγία απαγόρευε τη διάθεση στην αγορά συμβατικών τσιγάρων και καπνού για στριφτά τσιγάρα, τα οποία περιείχαν αρωματικές ουσίες σε οποιοδήποτε από τα συστατικά τους)».

«Αποφασίστηκε επίσης όπως προστεθούν στα πακέτα των θερμαινόμενων προϊόντων καπνού λεκτικές σημάνσεις/προειδοποιήσεις για το βλαβερό του καπνίσματος. Οι σημάνσεις θα συνοδεύονται με αποτρεπτικές εικόνες».

Σε δηλώσεις της μετά το πέρας της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, η υπουργός Υγείας, Πόπη Κανάρη εξήγησε ότι «στη νομοθεσία για τον έλεγχο του καπνίσματος, που είχε θεσπιστεί το 2017, τα προϊόντα αυτά είχαν εξαιρεθεί και απαγορεύετο η διάθεση στην αγορά συμβατικών τσιγάρων και καπνού για στριφτά τσιγάρα τα οποία περιείχαν αρωματικές ουσίες στα συστατικά τους. «Με αυτούς τους τροποποιητικούς κανονισμούς απαγορεύεται η διάθεση στην αγορά, πέραν των συμβατικών τσιγάρων και του καπνού για στριφτά τσιγάρα, και των θερμαινόμενων προϊόντων καπνού που περιέχουν αρωματικές ουσίες σε οποιοδήποτε από τα συστατικά τους».

Η κ. Κανάρη διευκρίνισε ότι «η τροποποίηση δεν αφορά τα προϊόντα ατμίσματος (vape) που έχουν μέσα υγρό, αλλά μόνο αυτές τις κατηγορίες που αφορούν στην συσκευή θερμαινόμενων προϊόντων καπνού στην οποία τοποθετούνται τσιγάρα με αρωματικές ουσίες».