Στο πρόσωπο μόνιμου υπαξιωματικού της Εθνικής Φρουράς αναζητούνται οι ευθύνες για τον άδικο χαμό της Συμβασιούχου Οπλίτη (ΣΥΟΠ) Νάταλυς Νεοφύτου. Η 27χρονη δεκανέας είχε χάσει τη ζωή της στις 12/5/2022 μετά από δυστύχημα που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής μηχανοδήγησης εντός στρατοπέδου.

Αρχές του τρέχοντος μήνα καταχωρίσθηκε ποινική υπόθεση στο Στρατιωτικό Δικαστήριο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ» μοναδικός κατηγορούμενος είναι επιλοχίας της Εθνικής Φρουράς, ο οποίος εκτελούσε χρέη εκπαιδευτή κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής μηχανοδήγησης. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο εν λόγω υπαξιωματικός κατηγορείται για πρόκληση θανάτου λόγω αλόγιστης, απερίσκεπτης ή επικίνδυνης πράξης, στη βάση του άρθρου 210 του ποινικού κώδικα. Σε περίπτωση καταδίκης για το εν λόγω αδίκημα, υπόκειται σε φυλάκιση μέχρι και τέσσερα έτη.

Στο συγκεκριμένο άρθρο, σημειώνεται: «Όποιος, λόγω αλόγιστης, απερίσκεπτης, ή επικίνδυνης πράξης ή συμπεριφοράς, που δεν ανάγεται σε υπαίτια αμέλεια, χωρίς πρόθεση επιφέρει το θάνατο άλλου προσώπου, είναι ένοχος αδικήματος και σε περίπτωση καταδίκης υπόκειται σε φυλάκιση μέχρι τεσσάρων χρόνων ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις δύο χιλιάδες πεντακόσιες λίρες». Επιπλέον, με βάση πάντα το κατηγορητήριο, το μόνιμο στέλεχος της Εθνικής Φρουράς κατηγορείται και για παράβαση καθήκοντος.

Η υπόθεση έχει οριστεί για τις δύο Οκτωβρίου. Ο υπαξιωματικός θα απαντήσει για τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει. Το μοιραίο συμβάν είχε σημειωθεί στις 12 Μαΐου του 2022. Γύρω στις 11:00 το πρωί κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης στο στρατόπεδο «Σταύρου Στυλιανίδη» στον Κόρνο, το όχημα τύπου τζιπ στο οποίο επέβαινε η ΣΥΟΠ μαζί με δόκιμο έφεδρο αξιωματικό και κληρωτό οπλίτη, ανετράπη.

Η 27χρονη φερόταν να εκσφενδονίστηκε από το όχημα και να κατέληξε στην άσφαλτο. Είχε μεταφερθεί εσπευσμένα στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, υποκύπτοντας τελικά στο μοιραίο. Ο κληρωτός οπλίτης καθώς και ο δόκιμος έφεδρος αξιωματικός που επέβαιναν στο τζιπ είχαν μεταφερθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας, κυρίως για προληπτικούς λόγους. Αφού πρώτα έτυχαν των πρώτων βοηθειών, ακολούθως απολύθηκαν.

Από την πρώτη στιγμή άρχισαν έρευνες από την Αστυνομία και στρατιωτικό ανακριτή. Όπως είχε γίνει γνωστό τα επόμενα 24ωρα μετά το τραγικό συμβάν, είχαν δώσει γραπτές μαρτυρίες ο κληρωτός οδηγός του μοιραίου τζιπ, αλλά και ο συνοδηγός δόκιμος έφεδρος αξιωματικός. Το μοιραίο τζιπ είχε κατασχεθεί από την Αστυνομία και μεταφέρθηκε σε ειδικά εργαστήρια, προκειμένου να εξεταστεί για ενδεχόμενες βλάβες ή μηχανικές ζημιές.

Η εκλιπούσα είχε ενταχθεί στις τάξεις της Εθνικής Φρουράς στις 5 Δεκεμβρίου του 2021, έξι μήνες πριν σημειωθεί το δυστύχημα. Από τις 22/3/22 υπηρετούσε ως χειρίστρια τεθωρακισμένου οχήματος μάχης στην 2η Ίλη της 28ης Επιλαρχίας Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης( ΕΤΟΜ).

Η κηδεία είχε τελεστή στις 14/5/2022 σε κλίμα βαρύτατου πένθους, από τον ιερό ναό Αποστόλων Παύλου και Βαρνάβα  στην Πάφο, στην παρουσία του Υπουργού Άμυνας, Χαράλαμπου Πετρίδη, και του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγου Δημόκριτου Ζερβάκη. Ο Διοικητής του Τάγματος της 28ης Επιλαρχίας Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης Νικόλαος Δημοσθένους, στον επικήδειο λόγο που εκφώνησε είχε αναφέρει ότι επεδείκνυε υψηλό αίσθημα ευθύνης, επαγγελματισμό, ζήλο και αφοσίωση, προσθέτοντας ότι ήταν ευγενική και πως με προθυμία βοηθούσε πάντοτε τους συναδέρφους της.