Σειρά αλλαγών στον νόμο που αφορά στο σύστημα φωτοεπισήμανσης επιφέρονται με τροποποιητικό νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών, το οποίο έτυχε διαβούλευσης και θα σταλεί στη Νομική Υπηρεσία για τελικό νομοτεχνικό έλεγχο.

Με τις τροποποιήσεις ποινικοποιείται το αδίκημα της παρεμπόδισης των καμερών από πολίτες και, μάλιστα, προβλέπεται ότι στην περίπτωση που προξενείται ζημιά, εκτός από το πρόστιμο ή τη φυλάκιση, το δικαστήριο μπορεί να διατάξει να καταβληθεί και το αντίστοιχο ποσό για αποκατάσταση της βλάβης. Παράλληλα, επιχειρείται με τροποποίηση να αλλάξει η νομοθεσία ώστε να λυθεί το πρόβλημα με αυτούς που αρνούνται να παραλάβουν το εξώδικο. Γι’ αυτό θα παρέχεται η ευχέρεια ενημέρωσης του παραβάτη οδηγού είτε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο είτε με sms.
Επίσης, δίνεται λύση και στο πρόβλημα με τις εταιρείες που δεν υποδεικνύουν ποιος οδηγούσε το όχημα κατά την παράβαση. Με την αλλαγή της νομοθεσίας, αν μια εταιρεία δεν υποδείξει τον οδηγό, τότε το πρόστιμο θα το καταβάλει η ίδια.

Μια από τις αλλαγές που θα επέλθει αφορά στην περίπτωση που ο εγγεγραμμένος ιδιοκτήτης οχήματος, ενώ εντοπίζεται, αρνείται να παραλάβει την ειδοποίηση. Γι’ αυτό και με την αλλαγή του νόμου θα τεκμαίρεται ότι η ειδοποίηση παραλήφθηκε και, σε περίπτωση που το εξώδικο πρόστιμο δεν καταβληθεί, τότε μπορεί να ασκηθεί ποινική δίωξη εναντίον του.

Επίσης, σε περίπτωση που ο εγγεγραμμένος ιδιοκτήτης του οχήματος, ο οποίος παραλαμβάνει την ειδοποίηση, ισχυρίζεται ότι δεν είναι ο παραβάτης οδηγός, υποχρεούται να ειδοποιήσει εγγράφως περί τούτου τον υπεύθυνο λειτουργό εντός χρονικής περιόδου 15 ημερών από την παραλαβή της ειδοποίησης µε το εύρημα της συσκευής φωτοεπισήµανσης, δίδοντας τα στοιχεία του παραβάτη οδηγού, διαφορετικά σε αντίθετη περίπτωση, η διαδικασία συνεχίζεται εναντίον του εγγεγραμμένου ιδιοκτήτη.

Ακόμα, σε περίπτωση που η ειδοποίηση προς τον υποδειχθέντα ως παραβάτη οδηγό επιστρέφεται στον αποστολέα ως µη παραληφθείσα ή, σε περίπτωση που, ενώ αναγνωριστεί και εντοπιστεί ο υποδειχθείς οδηγός, δεν αποδέχεται τη διάπραξη του αδικήματος, τότε η διαδικασία συνεχίζεται εναντίον του εγγεγραμμένου ιδιοκτήτη. Σε περίπτωση που ο εγγεγραμμένος ιδιοκτήτης του οχήματος είναι επιχείρηση και το όχημα κατά το χρόνο της καταγραφής είναι εκµισθούµενο, παραβάτης οδηγός λογίζεται ο μισθωτής του οχήματος ή και ο οδηγός που προκύπτει από το μισθωτήριο συμβόλαιο. Σε τέτοια περίπτωση, ο εγγεγραμμένος ιδιοκτήτης του οχήματος συνεργάζεται, άμεσα και σε όλα τα στάδια, µε τις αρμόδιες Αρχές της Δημοκρατίας για την παροχή των στοιχείων του μισθωτή του οχήματος.

Σε περίπτωση που ιδιοκτήτης του οχήματος είναι νομικό πρόσωπο, προτού τύχει εφαρμογής η διαδικασία αποστολής της ειδοποίησης, αποστέλλεται επιστολή με την οποία καλείται η εταιρεία, μέσω του διευθύνοντος αξιωματούχου, όπως υποδείξει τον οδηγό και να ενημερώσει, με επιστολή, σε 15 μέρες.

Σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να ασκηθεί ποινική δίωξη εναντίον της εταιρείας.

Θα επιτρέπεται η ενημέρωση για ύπαρξη ειδοποίησης ή επιστολής για εξώδικο από κάμερες, να γίνεται με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή σύντομο τηλεφωνικό γραπτό μήνυμα, σε ηλεκτρονική διεύθυνση ή αριθμό κινητού τηλεφώνου του ιδιοκτήτη του οχήματος.

Ο παραλήπτης της ενημέρωσης για εξώδικο, υποχρεούται σε περίπτωση που η διεύθυνση που αναγράφεται σ’ αυτήν είναι λανθασμένη, εντός 15 ημερών από την παραλαβή της ενημέρωσης να καταχωρήσει τη σωστή διεύθυνση σε ηλεκτρονική βάση δεδομένων που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τους σκοπούς φωτοεπισήμανσης. Παράλειψη συμμόρφωσης συνιστά αδίκημα τιμωρούμενο με χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις 3000 ευρώ ή με φυλάκιση που δεν υπερβαίνει το ένα έτος.

Κάνεις ζημιά, πληρώνεις

Μια σημαντική αλλαγή που επέρχεται αφορά στην εισαγωγή πρόνοιας σύμφωνα με την οποία «όποιος με πρόθεση προξενεί ζημιά σε συσκευή φωτοεπισήμανσης ή σε οποιοδήποτε μέρος ή εξάρτημα της ή σε όχημα στο οποίο η συσκευή λειτουργεί ή με την οποία μεταφέρεται ή/και (β) παρεμποδίζει ή καθιστά αδύνατη την ομαλή λειτουργία συσκευής φωτοεπισήμανσης, διαπράττει αδίκημα, τιμωρούμενο με πρόστιμο που δεν υπερβαίνει τα πέντε χιλιάδες (€5.000) ή με φυλάκιση για περίοδο που δεν υπερβαίνει τον έναν χρόνο και το δικαστήριο δύναται επιπρόσθετα να διατάξει τον παραβάτη να πληρώσει, ποσό που το δικαστήριο θα καθορίσει, για τη ζημιά που προκάλεσε».

Όσον αφορά στο περιβόητο άρθρο που προκάλεσε αντιδράσεις, στο νομοσχέδιο αναφέρεται: Όσοι παρέχουν έγκαιρη ειδοποίηση σε οποιοδήποτε πρόσωπο για την ύπαρξη συσκευής φωτοεπισήμανσης, τιμωρούνται με €5.000. Σημειώνεται όμως, ότι μετά από τον σάλο τον οποίο προκλήθηκε ότι η συγκεκριμένη αναφορά επηρεάζει και τα προειδοποιητικά φλας που κάνουν οι οδηγοί, ο υπουργός Μεταφορών δήλωσε δημοσίως ότι θα διευκρινιστεί όπως η αναφορά γίνεται μόνο για όσους κατέχουν συσκευές αντιραντάρ.