Σημαντικοί καλλιτέχνες από ολόκληρη την Κύπρο στηρίζουν έμπρακτα το σπουδαίο έργο του Παγκύπριου Συνδέσμου Σπάνιων Γενετικών Παθήσεων Μοναδικά Χαμόγελα, ο οποίος διαχειρίζεται 256 περιστατικά ατόμων, τα οποία έχουν διαγνωστεί με 186 διαφορετικές παθήσεις.

Σε μια συγκινητική εκδήλωση το απόγευμα της Τρίτης στο αεροδρόμιο Λάρνακας, στην παρουσία της υφυπουργού Πολιτισμού Δρ. Βασιλικής Κασσιανίδου, τελέστηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης «Νιώσε με, Άκουσε με, Κατανόησε με – Ένα διαφορετικό ταξίδι ζωής μέσα από την Τέχνη: Καλλιτέχνες συναντούν παιδιά με Σπάνιες Γενετικές Παθήσεις».

Στην έκθεση εκτίθενται τα έργα 16 καλλιτεχνών, οι οποίοι εργάστηκαν με παιδιά που πάσχουν από σπάνιες παθήσεις. Η πρόεδρος του Συνδέσμου Μοναδικά Χαμόγελα, Κάτια Κυριάκου, ανέφερε πως η ιδέα έπεσε στο τραπέζι πριν από περίπου ένα χρόνο, «μέσα από μια συζήτηση με τον Γιάννο Τζιωρτζή της εταιρείας Magnify, για τη δυσκολία της έκφρασης του σπάνιου αυτού ταξιδιού μέσα από μία εικόνα μία φωτογραφία ή μερικές λέξεις». Εξήγησε ακόμη πως στη βιβλιογραφία καταγράφονται πάνω από 7.000 σπάνιες παθήσεις με διαφορετική παθολογία μεταξύ τους, με μόνο ένα 6% να έχουν κάποια θεραπεία συντήρησης, αλλά όχι ίασης. «Το παράδοξο είναι ότι ενώ οι σπάνιες παθήσεις είναι τόσο διαφορετικές μεταξύ τους, όλοι οι ασθενείς με σπάνια γενετικά νοσήματα, λόγω της απώλειας ριζικών θεραπειών, αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις και έχουν ένα παρόμοιο ταξίδι ζωής», σημείωσε.

Τη στήριξη της Κυβέρνησης στις προσπάθειες του Συνδέσμου εξέφρασε η υφυπουργός Πολιτισμού, η οποία σημείωσε πως τα έργα τέχνης που περιλαμβάνονται στην έκθεση είναι μια απόδειξη της δύναμης, της έκφρασης, της διαφορετικότητας. «Η συνεργασία αυτή αποτελεί πηγή έμπνευσης και δύναμης. Καλλιτέχνες από διάφορες καλλιτεχνικές διακριτικές εκφάνσεις, συναντούν παιδιά που αντιμετωπίζουν σπάνιες γενετικές παθήσεις, δημιουργούν μαζί, επικοινωνούν μέσα από την τέχνη και μας υπενθυμίζουν τη σημασία της ανθρώπινης σύνδεσης».

Από την πλευρά της η ανώτατη εκτελεστική διευθύντρια της Hermes Airports, Ελένη Καλογήρου, ανέφερε πως η διαχειρίστρια των αεροδρομίων στηρίζει διαχρονικά διάφορες πρωτοβουλίες. «Είναι η πρώτη φορά που συνεργαζόμαστε με τα Μοναδικά Χαμόγελα και με ιδιαίτερη χαρά υποδεχόμαστε αυτήν την έκθεση, η οποία αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για ενημέρωση του κοινού στις σπάνιες γενετικές παθήσεις».

Όσοι βρεθούν στο αεροδρόμιο Λάρνακας θα μπορούν να δουν έργα των εικαστικών Σπύρου Αγαθού, Αντώνη Τζιαρίδη, Ανδρέα Παρασκευά, Πάρη Σεργίου, Γιώργου Ζενιέρη, Αντρέα Κάττου, Πανίκου Σπανού, Μαρίας Κυπριανού, Ελενας Σιακαλλή, Ηρώς Αρμεύτη, Κωνσταντίνου Κωνσταντίνου, Γιώργου Βρυωνίδης, Βικτώριας Στυλιανού, Ρένας Ιωάννου, Αλεξάνδρας Πάμπουκα και Παναγιώτη Πασάντα.
Η έκθεση θα παραμείνει στον χώρο του αεροδρομίου μέχρι τις 30 Οκτωβρίου.
Ακολούθως τα εκθέματα θα δημοπρατηθούν σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την 1η Νοεμβρίου στο Κοινοβουλευτικό Ίδρυμα Το σπίτι του πολίτη. Χορηγοί επικοινωνίας της εικαστικής έκθεσης είναι ο Φιλελεύθερος και ο Alpha Κύπρου.