Η κατάργηση των εξετάσεων τετραμήνων από τη φετινή σχολική χρονιά μπορεί να έφερε διάφορες αλλαγές στην αξιολόγηση των μαθητών, ωστόσο, «φόρτωσε» με μία ακόμη ευθύνη τις διευθύνσεις των σχολείων. Ευθύνη, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» από εκπαιδευτικούς κύκλους, προβληματίζει ιδιαίτερα.

Συγκεκριμένα, οι διευθύνσεις των Λυκείων καλούνται όπως δίνουν πρόβλεψη βαθμολογίας σε μαθητές (τελειόφοιτους κυρίως), οι οποίοι ενδιαφέρονται να διεκδικήσουν θέσεις σε πανεπιστήμια του εξωτερικού. Μάλιστα, το υπουργείο Παιδείας απέστειλε πρόσφατα στα σχολεία και σχετική εγκύκλιο, στην οποία γίνεται αναφορά για ενιαίο πλαίσιο πολιτικής για την εν λόγω διαδικασία που θα ακολουθείται στις σχολικές μονάδες.

Όπως σημειώνεται στην εγκύκλιο, το πιο πάνω πλαίσιο πολιτικής κρίθηκε αναγκαίο να εφαρμοστεί καθώς πανεπιστήμια του εξωτερικού αιτούνται πρόβλεψη του τελικού βαθμού του aπολυτηρίου για μαθητές που αποτείνονται σε αυτά για σπουδές.

«Παρά τον μεγάλο φόρτο εργασιών των διευθύνσεων των σχολείων, μεταξύ των οποίων είναι και η εκτέλεση σχετικών εργασιών για την εξυπηρέτηση των μαθητών/ μαθητριών στη διαδικασία των αιτήσεών τους για τα πανεπιστήμια του εξωτερικού, για το καλώς νοούμενο συμφέρον των μαθητών/τριών, θα πρέπει να δίνεται η πρόβλεψη βαθμολογίας με αποκλειστική ευθύνη των διευθύνσεων των σχολείων», σημειώνει το Υπουργείο, το οποίο αναφέρει ότι η διαδικασία της πρόβλεψης της βαθμολογίας είναι μια συλλογική διαδικασία ανάμεσα στους άμεσα εμπλεκόμενους διδάσκοντες και τον διευθυντή του σχολείου και με βάση σχετική βιβλιογραφία στηρίζεται στην επαγγελματική κρίση και την εμπειρία των διδασκόντων. Αφού η εγκύκλιος περιγράφει συγκεκριμένα βήματα και στο πώς συμμετέχουν στη διαδικασία τα διάφορα μέρη, κλείνει με την εξής πρόταση: «Σημειώνεται, ότι η πρόβλεψη βαθμολογίας δεν είναι σε καμία περίπτωση δεσμευτική για την τελική αξιολόγηση/ βαθμολόγηση του/της μαθητή/ μαθήτριας».

Τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους για τη διαδικασία αυτή μετέφεραν εκπαιδευτικοί στον «Φ», τονίζοντας πως είναι ανέφικτο να γίνεται μια τέτοια πρόβλεψη. Κι αυτό, διότι, είναι πολύ δύσκολο να γνωρίζει κανείς την εικόνα των μαθητών μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς και πώς μπορεί να είναι η επίδοσή τους. Επιπρόσθετα, εκφράζονται και προβληματισμοί για το κατά πόσον μια τέτοια πρόβλεψη δεν στοιχίσει στους μαθητές.

Ο «Φ» επικοινώνησε με τον βουλευτή Χρύσανθο Σαββίδη, ο οποίος επαγγελματικά ασχολείται με τη συμβουλευτική και τον επαγγελματικό προσανατολισμό, ρωτώντας τον κατά πόσον κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει. Όπως ανέφερε, τα πανεπιστήμια του εξωτερικού –περιλαμβανομένων και δημοφιλών χωρών για σπουδές, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ολλανδία– ζητούν από νωρίς πρόβλεψη βαθμολογιών ούτως ώστε να είναι σε θέση να απαντήσουν στους υποψήφιους φοιτητές για το κατά πόσον θα τους αποδεχτούν. Σύμφωνα με τον κ. Σαββίδη, είναι προτιμότερο τα σχολεία να μην είναι φειδωλά στις προβλέψεις τους, καθώς έχοντας προσφορά οι μαθητές θα μπορούν να διαπραγματευτούν με το πανεπιστήμιο που τους ενδιαφέρει. Σημείωσε, ακόμη, ότι οι μαθητές μπορούν να δηλώσουν περισσότερες επιλογές σε πανεπιστήμια του εξωτερικού και αναλόγως της βαθμολογίας τους να εξασφαλίσουν θέσεις που τους ενδιαφέρουν.