Σε κτήριο μηδενικών απορριμμάτων μετατρέπεται το Προεδρικό Μέγαρο με διάφορες δράσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, ώστε να πάρει και τη σχετική πιστοποίηση.

Προς τον σκοπό αυτό έχουν εγκατασταθεί ειδικοί κάδοι ανακύκλωσης, κάδοι κομποστοποίησης και τερματίστηκε η χρήση πλαστικών μπουκαλιών. Τοποθετήθηκαν φίλτρα νερού και δόθηκε δωρεάν ειδικό μπουκάλι επαναγέμισης νερού σε όλο το προσωπικό του Προεδρικού. Κάδοι ανακύκλωσης τοποθετήθηκαν και στην προεδρική κατοικία στο Τρόοδος.

Η πρώτη κυρία Φιλίππα Καρσερά Χριστοδουλίδη σε συνέντευξη Τύπου με την Επίτροπο Περιβάλλοντος, Μαρία Παναγιώτου αναφέρθηκαν σήμερα στην πορεία και τα επόμενα βήματα για μετατροπή του Προεδρικού Μεγάρου και των κτηρίων υπουργείων και υφυπουργείων σε κτήρια μηδενικών απορριμμάτων στις χωματερές.

Το Προεδρικό Μέγαρο θα είναι το πρώτο κρατικό κτήριο μηδενικών απορριμμάτων στις χωματερές.

Σε ότι αφορά στο πρόγραμμα zero waste, με την εξαγγελία της πρωτοβουλίας, υλοποιήθηκαν τα ακόλουθα, σύμφωνα με την Επίτροπο:

  1. Καταργήθηκαν οι πλαστικές μπουκάλες νερού και σε όλους τους εργαζόμενους στην Προεδρία, περιλαμβανομένων και των μελών της προεδρικής φρουράς, παραχωρήθηκε επαναχρησιμοποιούμενο παγούρι νερού με το σύνθημα “Μηδέν Μείζον”. Θυμίζω πως το Μηδέν Μείζον βρίσκεται και στα επαναχρησιμοποιούμενα μπουκαλάκια νερού που θα παραλάβετε σήμερα οι λειτουργοί τύπου κατά την έξοδό σας, για να καλύπτονται και οι δικές σας ανάγκες, τόσο όταν θα βρίσκεστε στο Προεδρικό όσο και οπουδήποτε αλλού. Γιατί “Μηδέν Μείζον”; Διότι η προσπάθειά μας εστιάζεται στο μηδενισμό των αποβλήτων με μείζων, μέγιστο δηλαδή θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον και τη ζωή μας.

Μέσω της ενέργειας αυτής θέλουμε να προωθήσουμε τη συνήθεια της χρήσης επαναχρησιμοποιούμενων υλικών και αντικειμένων. Ο στόχος δεν είναι να ανακυκλώσουμε όσο το δυνατό περισσότερα, αλλά να μειώσουμε όσο πιο πολύ γίνεται τα μίας χρήσης υλικά που χρησιμοποιούμε. Με την ενέργεια μας αυτή θέλουμε να κάνουμε και όλους εσάς συμμέτοχους σε αυτή την προσπάθεια, ώστε την επόμενη φορά που θα έρθετε στο Προεδρικό, την επόμενη φορά που θα χρειαστεί να φύγετε από το γραφείο σας, να μην ψάχνετε πλαστικά μπουκάλια νερού μίας χρήσης, αφού θα μπορείτε να χρησιμοποιείται τα επαναχρησιμοποιούμενα.

  • Τοποθετήθηκαν ψυγεία νερού σε όλα τα κτήρια της Προεδρίας για να τερματιστεί η ανάγκη παραγγελίας πλαστικών μπουκαλών νερού μίας χρήσης για τα κτήρια αυτά.
  • Τοποθετήθηκαν στο Προεδρικό δύο κομποστοποιητές τους οποίους μας παραχώρησε ο Δήμος Στροβόλου και αφού το προσωπικό εκπαιδεύτηκε από το Γραφείο μας ξεκίνησε τη χρήση τους, κυρίως για τα οργανικά απόβλητα. Ευχόμαστε ότι τους επόμενους μήνες θα παράγουμε το δικό μας κόμποστ, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι εξετάζουμε την πιθανότητα κατασκευής ενός πολύ μεγαλύτερου κομποστοποιητή για κομποστοποίηση των κλαδεμάτων από το περιβόλι του Προεδρικού.
  • Ανέλαβε η ομάδα του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου με επικεφαλής τον Αναπλ. Καθηγητή Αντώνη Ζορπά την επιστημονική παρακολούθηση και συμβουλευτική καθοδήγηση της μετατροπής του Προεδρικού σε κτήριο μηδενικών απορριμμάτων στις χωματερές. Αξίζει να αναφερθεί πως στο πρόγραμμα διακυβέρνησης σημειώνεται η ανάγκη ενίσχυσης της επικοινωνίας με τον επιστημονικό κόσμο για ζητήματα που αφορούν το περιβάλλον. Ως εκ τούτου η εμπλοκή του Ανοικτού Πανεπιστημίου που έχει και εξειδίκευση αλλά και εμπειρία στην προσπάθεια αυτή, έρχεται να ενδυναμώσει τις σχέσεις με την ακαδημαϊκή κοινότητα της Κύπρου που έχει εξειδίκευση στον τομέα αυτό, αλλά και να δώσει επιστημονική τεκμηρίωση, καθοδήγηση και γνώση στην διαδικασία μείωσης των απορριμμάτων στις χωματερές.
  • Με τη θετική ανταπόκριση όλων των Προέδρων των συλλογικών συστημάτων ανακύκλωσης ΔΙ.ΧΑ, ΑΦΗΣ, WEEΕ, Green Dot, τους οποίους και ευχαριστούμε, παραχωρήθηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο κάδοι ανακύκλωσης για τις κύριες ροές απορριμμάτων, συνολικής αξίας 9835 ευρώ. Συγκεκριμένα, τοποθετήθηκαν:
  • 1 καμπάνα για την συλλογή γυαλιού
  • 3 κάδοι των 1100 λίτρων για PMD.
  • 3 κάδοι των 1100 λίτρων για χαρτί.
  • 9 τριπλοί επιδαπέδιοι κάδοι (PMD, χαρτί, λοιπών σκουπιδιών) οι οποίοι τοποθετήθηκαν εσωτερικά σε διάφορα σημεία σε όλα τα κτήρια ή και γραφεία διοίκησης του Προεδρικού.
  • 2 τριπλοί κάδοι  (PMD, χαρτί, λοιπών σκουπιδιών) για τους χώρους της Προεδρικής κατοικίας στο Τρόοδος.
  • 3 κάδοι των 120 λίτρων για τις ανάγκες της κουζίνας του Προεδρικού σε PMD, Χαρτί, Γυαλί.
  • 4 επιδαπέδιοι κάδοι για εξωτερικούς χώρους, οι 2 εκ των οποίων μεταφέρθηκαν επίσης στο Τρόοδος.

Αυτή την περίοδο ετοιμάζονται από το Γραφείο μας οι προδιαγραφές που θα εισηγηθούμε, με στόχο τη σύναψη συμφωνίας πλαίσιο για αγορά κάδων και σακουλιών ανακύκλωσης από το σύνολο της δημόσιας υπηρεσίας. 

Τα οφέλη από αυτήν την πρωτοβουλία, ανάμεσα σε άλλα, είναι:

  • Μείωση των απορριμμάτων: Η καταμέτρηση των ποσοτήτων και η διευθέτηση όπως αυτά να τυγχάνουν σωστής διαχείρισης, σημαίνει πως στα κτήρια όπου εφαρμόζεται θα προωθείται η μείωση της παραγωγής απορριμμάτων στην πηγή και θα ενθαρρύνεται η επαναχρησιμοποίηση των υλικών. Αυτό μπορεί να μειώσει σημαντικά τον όγκο των απορριμμάτων που καταλήγουν στις χωματερές, ενώ παράλληλα μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση των διαδικασιών που ακολουθούνται. 
  • Προώθηση της ανακύκλωσης: Τα κτήρια μηδενικών απορριμμάτων προάγουν την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων και συνεπώς, ενθαρρύνουν την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση υλικών. Αυτό βοηθά στην εξοικονόμηση πόρων, στη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης και χρήσης φυσικών πόρων.
  • Προστασία του περιβάλλοντος: Η μείωση της παραγωγής απορριμμάτων, η προώθηση της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης των υλικών και η εκτροπή τους από τους χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων, συμβάλλει στη μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος, της επιβάρυνσης των φυσικών οικοσυστημάτων και στη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου. Αυτό συντείνει στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα, του εδάφους και των υδάτων και αποτροπής της κλιματικής αλλαγής.
  • Προώθηση βιώσιμων πρακτικών: Η μετατροπή σε κτήρια μηδενικών απορριμμάτων επιβεβαιώνει την προσήλωσή μας προς την υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών και την προώθηση της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης. Με το παράδειγμά μας, καλούμε και τον ιδιωτικό τομέα αλλά και τους πολίτες να ακολουθήσουν εμπράκτως τη βιώσιμη διαχείριση απορριμμάτων. Την ίδια στιγμή, ευελπιστούμε πως οι εργαζόμενοι που θα εφαρμόζουν την προσπάθεια αυτή στο χώρο εργασίας τους, θα ξεκινήσουν να την κάνουν και στο σπίτι τους. Εάν πετύχουμε αυτό και καταφέρουμε να υιοθετηθούν πρακτικές μηδενικών απορριμμάτων από 100.000 πολίτες θα σήμαινε μείωση των παραγόμενων απορριμμάτων κατά 17.237 τόνους το χρόνο.