Τη διαχείριση αποβλήτων από προϊόντα καπνού με φίλτρο που περιέχει πλαστική ύλη προβλέπουν οι κανονισμοί που συζητήθηκαν χθες στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος. Στόχος είναι η θέσπιση συστημάτων διευρυμένης ευθύνης παραγωγού, για κάλυψη του κόστους περισυλλογής των αποβλήτων καπνού με φίλτρα, καθώς και το αναγκαίο κόστος των μέτρων ευαισθητοποίησης για την πρόληψη και μείωση.

Οι κανονισμοί αφορούν σε όλα τα μιας χρήσης προϊόντα καπνού με φίλτρο και όλα τα φίλτρα που χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με προϊόντα καπνού που περιέχουν πλαστική ύλη, όπως τα τσιγάρα ή πούρα με φίλτρο, χωριστά φίλτρα μίας χρήσης και ηλεκτρονικές συσκευές που περιλαμβάνουν φίλτρο μίας χρήσης.

Σχετική παρουσίαση για τους προτεινόμενους κανονισμούς έκανε το Τμήμα Περιβάλλοντος όπου ανέφερε ότι οι παραγωγοί ανέλαβαν τη δημιουργία συστήματος διαχείρισης αποβλήτων από προϊόντα καπνού με φίλτρο. Ο φορέας αυτός θα αναλάβει την οργάνωση σε συλλογική βάση, των εργασιών συλλογής, μεταφοράς και επεξεργασίας αποβλήτων από προϊόντα καπνού.

Σημειώνεται ότι με την έγκριση των κανονισμών, οι παραγωγοί θα έχουν μπροστά τους περιθώριο έξι μηνών, να δημιουργήσουν το εν λόγω σύστημα που θα καλύπτει μεταξύ άλλων το κόστος των μέτρων ευαισθητοποίησης, το κόστος καθαρισμού των απορριμμάτων σε δημόσιους χώρους, καθώς και το κόστος συλλογής, μεταφοράς και επεξεργασίας των αποβλήτων.

Οι παραγωγοί έχουν υποχρέωση να δημιουργήσουν την κατάλληλη υποδομή, όπως την εγκατάσταση κατάλληλων δοχείων απορριμμάτων σε σημεία όπου συσσωρεύονται τέτοιου είδους απορρίμματα, όπως παραλίες, πάρκα, πλατείες και εμπορικούς δρόμους.

Παραγωγοί και εισαγωγείς στις τοποθετήσεις τους ανάφεραν ότι συμφωνούν με τους εν λόγω κανονισμούς και θα προβούν σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες προς συμμόρφωση. Ανέφεραν ακόμα ότι έχουν υποχρέωση να διαχειρίζονται και τα καπνικά προϊόντα που διακινούνται από τα κατεχόμενα και τα οποία υπολογίζουν ότι αναλογούν στο 20% της συνολικής ποσότητας.

Ενδιαφέρον τοποθέτηση για το θέμα έκανε η Επίτροπος Περιβάλλοντος Μαρία Παναγιώτου η οποία ανέφερε ότι επισκέφθηκε με μια ομάδα μαθητών παραλία στις Φοινικούδες και μέσα σε μία ώρα περισυνέλλεξαν 5.647 γόπες. Πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι «κάναμε μια τρύπα στο νερό», διευκρινίζοντας ότι η εν λόγω παραλία διαθέτει τασάκια. Πρόθεσή της είπε είναι να έχει επικοινωνία με τους παραγωγούς και εισαγωγείς ώστε μέσα στο χρονικό περιθώριο που απαιτείται η συμμόρφωσή τους με την νομοθεσία, να βρουν πρακτικούς τρόπους για σωστή ενημέρωση των καπνιστών. «Με το να βάλουμε τασάκια δεν θα αλλάξει τίποτα», ανέφερε και υπογράμμισε ότι πρέπει να βρεθεί μέθοδος πιο ολοκληρωμένης διαχείρισης, ώστε οι καταναλωτές – καπνιστές να είναι έτοιμοι.

Οι εταιρείες συμφώνησαν με την Επίτροπο Περιβάλλοντος, ανέφεραν ότι είναι θέμα κουλτούρας και πρέπει να εκπαιδευτούν σωστά οι καπνιστές, δηλώνοντας ταυτόχρονα ετοιμότητα για συνεργασία. Εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας αφού ανέφερε ότι τον περασμένο Μάρτιο έχει εκπνεύσει η προθεσμία που δόθηκε από την Κομισιόν για τη συμμόρφωση με τη σχετική οδηγία, κάλεσε τη Βουλή να εγκρίνει το συντομότερο τους εν λόγω κανονισμούς.