Μια ιδιαίτερη πτήση με σημείο αναχώρησης και επιστροφής το αεροδρόμιο Λάρνακας, πέταξε πάνω από την Κύπρο στις 12 το μεσημέρι της 1ης Νοεμβρίου. Περίπου 100 άτομα με αυτισμό από διάφορα σχολεία, δομές και συνδέσμους ανά το παγκύπριο, παρέα με τους συνοδούς τους ανέβηκαν στην πτήση αγάπης που πραγματοποίησε το Μεσογειακό Ίδρυμα Ασφάλειας Πτήσεων, σε συνεργασία με την TUS Airways και την Hermes Airports.

Η πτητική εμπειρία και οι διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν οι επιβάτες δεν είναι μια εύκολη υπόθεση για τα άτομα με αυτισμό. Έτσι, για τέταρτη χρονιά, οι διοργανωτές της «Πτήσης Αγάπης» έστησαν μια γιορτή για τα άτομα με αυτισμό στο αεροδρόμιο Λάρνακας, μέσα από την οποία είχαν την ευκαιρία να ζήσουν μια ολοκληρωμένη πτητική εμπειρία. Από την πολύβουη αίθουσα ενός αεροδρομίου, όπου πηγαινοέρχεται κόσμος, στις διαδικασίες ελέγχου διαβατηρίων, το πέρασμα από τις αψίδες και ακολούθως η διαδικασία επιβίβασης στο αεροσκάφος, την απογείωση και την προσγείωση και την αποβίβαση πίσω στο αεροδρόμιο.

Μαζί τους και εμείς, σε αυτή τη διαδικασία από την πρώτη στιγμή προκειμένου να ζήσουμε μαζί τους αυτή την όμορφη εμπειρία σε όλα τα στάδια και να συνομιλήσουμε μαζί τους, με γονείς, με συνοδούς αλλά και με τους διοργανωτές αυτής της πρωτοβουλίας.

Το ραντεβού κλείστηκε για τις 9:30 το πρωί. Δεκάδες άτομα μαζί με τους συνοδούς τους, απ’ όλες τις επαρχίες της Κύπρου, συναντήθηκαν στην είσοδο του αεροδρομίου Λάρνακας. Εκεί τους καλοσώρισαν άνθρωποι του Μεσογειακού Ιδρύματος Ασφάλεια πτήσεων και όλοι μαζί κατευθύνθηκαν προς τα δύο σημεία ελέγχου της αεροπορικής εταιρείας, όπου έδωσαν τις ταυτότητές τους και πήραν τις κάρτες επιβίβασής τους. Πριν από τα επόμενα βήματα στο αεροδρόμιο, συνάντησαν τους πιλότους και τις αεροσυνοδούς. Εντυπωσιασμένοι παρατηρούσαν τις στολές τους και ορισμένοι ζήτησαν να φωτογραφηθούν μαζί τους.

Για τον κυβερνήτη Ιωάννη Γεωργίου ήταν η δεύτερη φορά σε αυτή την πτήση, όμως με την ίδια χαρά και συγκίνηση δέχτηκε να πετάξει πάνω από την Κύπρο μέσα από αυτή την όμορφη πρωτοβουλία για τα άτομα με αυτισμό και να αποτελέσει μέρος του εγχειρήματος να μάθουν τα άτομα με αυτισμό τις διαδικασίες ενός ταξιδιού.

Για τον συγκυβερνήτη Κωνσταντίνο Μιχαήλ ήταν η πρώτη φορά που θα ανέβαινε σε μια τέτοια πτήση για την οποία άκουγε από τους συναδέλφους του. Η επικεφαλής της ομάδας των αεροσυνοδών Λένα Γαβριήλ μαζί με την ομάδα της, ήταν εκεί πριν από το ταξίδι για να γνωριστούν με τους επιβάτες πριν από την αναχώρηση τους.

Τους ρωτήσαμε αν ακολουθούν κάποιες διαφορετικές διαδικασίες λόγω της ιδιαιτερότητας της πτήσης. Οι κυβερνήτες μας εξήγησαν πως στο δικό τους κομμάτι δεν αλλάζει κάτι ιδιαίτερο, πέρα από το γεγονός ότι επρόκειτο να διατηρήσουν χαμηλή ταχύτητα για να πετάξουν πάνω από την Κύπρο για να μπορέσουν οι επιβάτες να κοιτάξουν από ψηλά εικόνες από το νησί μας. Η ομάδα των αεροσυνοδών, μας εξήγησε πως γνωρίζει καλά μέσα από την εκπαίδευσή της πώς να αντιμετωπίσει τις ιδιαιτερότητες κάθε επιβάτη, έτσι και σε αυτή την περίπτωση, η μόνη διαφορά στην πτητική διαδικασία ήταν πως όλα θα γίνονται με περισσότερη αγάπη και ενθουσιασμό.

Όσο περιμέναμε να πάρουμε τις κάρτες επιβίβασης μας και να προχωρήσουμε στον έλεγχο των διαβατηρίων, συνομιλήσαμε με γονείς και συνοδούς. Αυτό που μας επεσήμαναν είναι πόσο σημαντικό είναι σε κάθε περίπτωση να καλλιεργηθεί η ενσυναίσθηση στην κοινωνία για αποδοχή των ατόμων με αναπηρία και ιδιαίτερα με αυτισμό. Οποιοδήποτε περίεργο βλέμμα ή συμπεριφορά προς κάποιο άτομο με αυτισμό ενδεχομένως να το αναστατώσει.

Για την πτήση μας εξήγησαν πως είναι μια πολύ σημαντική ενέργεια για τα άτομα με αυτισμό. Ένα πολύβουο περιβάλλον αεροδρομίου και μια μακρά διαδικασία ταξιδιού δεν είναι εύκολη γι’ αυτούς, και γι’ αυτό πολλές οικογένειες δεν ρισκάρουν να ταξιδέψουν με άτομα με αυτισμό. Κάποιοι μάλιστα φτάνουν τα 30-35 και δεν έχουν ανέβει ποτέ σε αεροπλάνο. Γι αυτό το εγχείρημα υπήρξε μια προεργασία βδομάδες πριν, εκπαιδευτικοί, συνοδοί και γονείς, μιλούσαν στα παιδιά ξανά και ξανά μέχρι και την μέρα του ταξιδιού.

Αφού περάσαμε τον έλεγχο των διαβατηρίων και τις αψίδες, κατευθυνθήκαμε όλοι μαζί προς την πύλη εξόδου 29, όπου εκεί στήθηκε ένα μικρό πάρτι με ήρωες κινουμένων σχεδίων, μουσική και χορό, με την διαδικασία της αναμονής να είναι πιο ευχάριστη. Χόρεψαν, τραγούδησαν και παρέσυραν μαζί τους και επιβάτες από την διπλανή πύλη εξόδου οι οποίοι πλησίασαν για να γίνουν κι αυτοί ένα με τα παιδιά και τους συνοδούς τους.

Λίγο μετά τις 11:30 ξεκίνησε η επιβίβαση στο αεροσκάφος. Άπαντες πήραν θέση, έδεσαν τις ζώνες ασφαλείας, παρακολούθησαν τις οδηγίες των αεροσυνοδών, άκουσαν τις αναγγελίες των πιλότων για τον καιρό και τις πληροφορίες της πτήσης.

Κι όταν πια ήταν όλα έτοιμα, η πτήση αναχώρησε από την Λάρνακα, πέταξε στα 4000 πόδια πάνω από την Αγία Νάπα, τη Λεμεσό, την Πάφο και στη συνέχεια προσγειώθηκε πίσω στο αεροδρόμιο της Λάρνακας. Κατά την αποβίβαση ακολουθήσαμε πάλι τις διαδικασίες μιας κανονικής πτήσης, περάσαμε από τον έλεγχο διαβατηρίων και την έξοδο από το αεροδρόμιο.

Τα παιδιά ιδιαίτερα ενθουσιασμένα για την εμπειρία τους πήραν το δρόμο της επιστροφής για τις πόλεις τους έτοιμοι να μοιραστούν με τις οικογένειες και τους ανθρώπους τους τις εμπειρίες που αποκόμισαν καθ’ όλη τη διάρκεια αυτού του όμορφου ταξιδιού.