Περισσότερη ελευθερία στη συνταγογράφηση φαρμάκων από τους προσωπικούς γιατρούς, ώστε να μη χρειάζεται η παραπομπή των ασθενών σε ειδικούς γιατρούς και να πιέζονται οι λίστες αναμονής, κατηγοριοποίηση των παραπεμπτικών, ώστε να μην καθυστερεί η εξυπηρέτηση των επειγόντων περιστατικών και να κινδυνεύουν ζωές και επεξεργασία σεναρίων με στόχο την εφαρμογή μέτρων που να αποτρέπουν τα διπλά ραντεβού σε ειδικούς γιατρούς, προωθεί ο ΟΑΥ.

Από πλευράς του, ο ΟΚΥπΥ έχει ήδη προχωρήσει στην επέκταση των απογευματινών ιατρείων, σε κάποιες ειδικότητες, προχώρησε στην πρόσληψη γιατρών σε ειδικότητες στις οποίες παρουσιαζόταν το προηγούμενο διάστημα πρόβλημα με τη διευθέτηση ραντεβού και, ταυτόχρονα, προωθείται η επέκταση του ωραρίου λειτουργίας του τηλεφωνικού κέντρου για τον προγραμματισμό επισκέψεων σε ειδικούς γιατρούς του δημοσίου.

Δεν κατέληξε σε συγκεκριμένες αποφάσεις η χθεσινή ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας, αφού ο ΟΑΥ ζήτησε πίστωση χρόνου προκειμένου να ολοκληρώσει κάποιες διαδικασίες οι οποίες κρίνονται απαραίτητες, ωστόσο, μάλλον το νερό μπήκε στο αυλάκι και τα μέτρα που προωθούνται προς εφαρμογή προκειμένου να μειωθεί ο χρόνος αναμονής των ασθενών για ραντεβού με ειδικό γιατρό του ΓεΣΥ, έχουν ξεκαθαρίσει.

Σε ό,τι αφορά τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, κατά τη χθεσινή σύσκεψη οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για τις κινήσεις που έχουν γίνει από την πρώτη σύσκεψη επί του θέματος τον περασμένο Σεπτέμβριο μέχρι και χθες:

  • Αυξήθηκαν οι ημέρες λειτουργίας των απογευματινών εξωτερικών ιατρείων ενδοκρινολογίας στο Μακάρειο Νοσοκομείο και των ιατρείων για ηπατολογικά προβλήματα στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσιας.
  • Αυξήθηκε ο αριθμός των ασθενών που εξυπηρετούν τα πρωινά εξωτερικά ιατρεία καρδιολογίας στα νοσοκομεία Λευκωσίας και Λεμεσού αλλά και ο αριθμός ασθενών που υποβάλλονται σε εμφύτευση βηματοδότη.
  • Αυξήθηκε ο αριθμός των ασθενών που εξυπηρετούν τα πρωινά εξωτερικά ιατρεία αιματολογίας στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.
  • Προσλήφθηκε δεύτερος παιδοκαρδιολόγος ο οποίος θα αναλάβει καθήκοντα από την 1η Δεκεμβρίου.
  • Προσλήφθηκε δεύτερος παιδονεφρολόγος ο οποίος έχει ήδη αναλάβει καθήκοντα.

Ο ΟΚΥπΥ καταβάλλει προσπάθειες όπως επεκταθεί και το ωράριο λειτουργίας του τηλεφωνικού κέντρου μέσω του οποίου διευθετούνται τα ραντεβού των ασθενών σε ειδικούς γιατρούς, ενώ και στη σύσκεψη τονίστηκε ότι οι πολίτες μπορούν να διευθετούν τα ραντεβού τους και ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας του οργανισμού. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο γεγονός ότι στον δημόσιο τομέα υπάρχουν ραντεβού διαθέσιμα, τόσο κατά τις πρωινές ώρες όσο και τα απογεύματα σε όλες τις ιατρικές ειδικότητες.

Σε ό,τι αφορά τον ΟΑΥ, οι αλλαγές έχουν τροχοδρομηθεί, ωστόσο, χρειάζεται χρόνος για σωστή προετοιμασία:

  • Προωθείται η κατηγοριοποίηση των παραπεμπτικών προς ειδικούς γιατρούς και ο διαχωρισμός τους σε «επείγοντα» και «μη επείγοντα». Ο ΟΑΥ βρίσκεται ήδη σε επαφή με τις επιστημονικές εταιρείες των γιατρών οι οποίες θα βοηθήσουν στην ετοιμασία των πρωτοκόλλων στη βάση των οποίων θα χαρακτηρίζονται ως επείγοντα και μη επείγοντα τα περιστατικά. Για να γίνεται ηλεκτρονικά η σήμανση των παραπεμπτικών, επιβάλλεται να γίνουν οι απαραίτητες αναπροσαρμογές στο λογισμικό του ΓεΣΥ το οποίο, όπως αναφέρθηκε στη σύσκεψη θα είναι έτοιμο στο τέλος Ιανουαρίου.
  • Θα κληθούν οι γιατροί, ίσως όχι ως υποχρέωση, να αφήνουν ελεύθερα ραντεβού στο καθημερινό τους πρόγραμμα για να εξυπηρετούν τα επείγοντα περιστατικά.
  • Προωθείται η άρση κάποιων περιορισμών και η παραχώρηση δικαιώματος στους προσωπικούς γιατρούς να συνταγογραφούν συγκεκριμένα φάρμακα σε συγκεκριμένους ασθενείς τους οποίους τώρα υποχρεώνονται να παραπέμπουν σε ειδικούς γιατρούς με αποτέλεσμα να πιέζονται τα ραντεβού των ειδικών γιατρών. Ο ΟΑΥ βρίσκεται σε επαφή με τους προσωπικούς γιατρούς προκειμένου να καταθέσουν τις εισηγήσεις τους.

Από πλευράς των εκπροσώπων των γιατρών, τέθηκε για άλλη μια φορά προς συζήτηση, το φαινόμενο των διπλών ραντεβού. Όπως επανέλαβαν εκπρόσωποι του ΠΙΣ, έχει διαπιστωθεί ότι αρκετοί ασθενείς με την έκδοση του παραπεμπτικού από τον προσωπικό γιατρό προχωρούν στη διευθέτηση δύο ή τριών ραντεβού σε αντίστοιχο αριθμό γιατρών της ίδιας ειδικότητας. Αποτέλεσμα, είτε να πηγαίνουν από γιατρό σε γιατρό με το ίδιο παραπεμπτικό, για το ίδιο πρόβλημα, είτε να πηγαίνουν στον έναν γιατρό αλλά να μην ακυρώνουν τα ραντεβού με τον άλλο ή τους άλλους γιατρούς και να πιέζονται χωρίς λόγο οι υπόλοιποι ασθενείς που βρίσκονται στην αναμονή. Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΑΥ έχει ήδη προχωρήσει στην καταγραφή δεδομένων από το λογισμικό του ΓεΣΥ και όπως διαπιστώθηκε το 16,64% των δικαιούχων που εξασφάλισαν παραπεμπτικό προς ειδικό γιατρό πραγματοποίησαν και τις δύο επισκέψεις που περιλαμβάνει το παραπεμπτικό πηγαίνοντας σε δύο διαφορετικούς γιατρούς. Για το συγκεκριμένο ζήτημα φαίνεται ότι θα χρειαστεί αρκετή μελέτη πριν ληφθούν αποφάσεις αφού τα όποια μέτρα ληφθούν δεν πρέπει να επηρεάζουν το δικαίωμα του ασθενούς για δεύτερη ιατρική γνώμη.

Εκπρόσωποι των προσωπικών γιατρών, από πλευράς τους, επανέλαβαν τη συμπεριφορά των δικαιούχων του ΓεΣΥ οι οποίοι αποφασίζουν από μόνοι τους για το αν πρέπει να τους δει ειδικός γιατρός και δεν λαμβάνουν υπόψη τη γνώμη του προσωπικού τους γιατρού, ασκώντας πίεση για την έκδοση παραπεμπτικού.

Κατά τη σύσκεψη τονίστηκε για άλλη μια φορά η ανάγκη για εκπαίδευση των πολιτών τόσο σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση του προσωπικού τους γιατρού όσο και σε ότι αφορά τη γενικότερη συμπεριφορά τους εντός ΓεΣΥ.

Αναμένει προετοιμασία από τον ΟΑΥ η υπουργός Υγείας

Σε δηλώσεις της μετά το πέρας της σύσκεψης, η υπουργός Υγείας, Πόπη Κανάρη, αναφέρθηκε στις εκκρεμότητες που υπάρχουν και αφορούν κυρίως τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας.

Σε ό,τι αφορά στον ΟΑΥ, η Υπουργός υπενθύμισε ότι «στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο υποβλήθηκαν προτάσεις από εμένα προς τον οργανισμό για διαφοροποίηση της πρακτικής που υπάρχει σε ότι αφορά παραπεμπτικά προς τους ειδικούς ιατρούς. Η εισήγηση αφορούσε στην κατηγοριοποίηση τους σε επείγοντα και μη επείγοντα. Υποβλήθηκε, επίσης, εισήγηση όπως δοθεί ευχέρεια στους προσωπικούς ιατρούς να βλέπουν τα επείγοντα περιστατικά. Στη σημερινή σύσκεψη, ο ΟΑΥ ζήτησε πίστωση χρόνου, καθ’ ότι βρίσκεται σε διαβούλευση με τις επιστημονικές εταιρείες για τα εν λόγω ζητήματα. Μέσω της διαβούλευσης θα διασαφηνιστεί τι καθορίζεται ως ένα επείγον περιστατικό στις ειδικότητες και πώς γίνεται ο διαχωρισμός μεταξύ των περιστατικών».

Η Πόπη Κανάρη εξέφρασε την ελπίδα πως «η διαβούλευση του ΟΑΥ με τις επιστημονικές εταιρείες θα ολοκληρωθεί εντός των προσεχών τριών εβδομάδων, προκειμένου ο ΟΑΥ να οριστικοποιήσει τις θέσεις του επί των προτάσεων που έχουν υποβληθεί». Σημείωσε, παράλληλα, πως ο ΟΑΥ βρίσκεται σε διαβούλευση με τις επιστημονικές εταιρείες και σε ότι αφορά στο θέμα της συνταγογράφησης από πλευράς προσωπικών ιατρών. «Είχαμε ζητήσει στη σύσκεψη του περασμένου Σεπτεμβρίου, να ενημερωθούμε ως προς το τι θα μπορούσαν οι προσωπικοί ιατροί να συνταγογραφούν πρόσθετα, έτσι που να πετύχουμε τη μείωση των λιστών αναμονής σε συγκεκριμένες ειδικότητες», είπε.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Απαραίτητη η εμπλοκή των γιατρών

Για την εφαρμογή των όσων ο ΟΑΥ έχει δεσμευτεί, είναι απαραίτητη η συμμετοχή των γιατρών. Για την ετοιμασία όλων των απαραίτητων πρωτοκόλλων και κατευθυντήριων οδηγιών, αλλά και στη σωστή επιλογή των φαρμάκων τα οποία θα μπορούν να συνταγογραφούν οι προσωπικοί γιατροί χωρίς να επιβάλλεται η παραπομπή των ασθενών στους ειδικούς γιατρούς, επιβάλλεται να ληφθεί σοβαρά υπόψη η επιστημονική άποψη. Ευθύνη θα έχουν οι γιατροί και για τη σωστή εφαρμογή των όσων αποφασιστούν. Τεράστιο όμως μερίδιο ευθύνης έχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς στο θέμα της σωστής ενημέρωσης των εκπαίδευσης των πολιτών με απαραίτητη την ενεργό συμμετοχή της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου στην όποια σχετική προσπάθεια.