«Ημέρα διαφώτισης για την Κύπρο» από παράγοντες της Ομογένειας ήταν στο Λονδίνο η Τετάρτη, επέτειος της μονομερούς ανακήρυξης του ψευδοκράτους.

Η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου και η Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για την Κύπρο διοργάνωσαν συνάντηση στο κοινοβούλιο στο Γουέστμινστερ, στην οποία παρέστησαν 21 βουλευτές, μέλη της Βουλής των Λόρδων και συνεργάτες βουλευτών. Οι συμμετέχοντες ανανέωσαν τη δέσμευσή τους να εργαστούν για την επανένωση του νησιού και αντάλλαξαν απόψεις για την πορεία του Κυπριακού.

Σε ενημέρωση των παρισταμένων για τις νεότερες εξελίξεις προέβη ο Ύπατος Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ηνωμένο Βασίλειο Ανδρέας Κακουρής. Αναφέρθηκε στις προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών, στα γεγονότα στην Πύλα, αλλά και στον καίριο ρόλο που έχει διαδραματίσει και διαδραματίζει η Κύπρος ως προς την άμυνα, την ασφάλεια και την ανθρωπιστική βοήθεια σε περιόδους πρόσφατων κρίσεων στην ευρύτερη περιοχή, όπως τώρα με τη σύρραξη στη Μέση Ανατολή.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Χρίστος Καραολής, επεσήμανε ότι «ήταν μία σπουδαία ευκαιρία να υπάρξει διάλογος με τους κοινοβουλευτικούς παράγοντες για την τρέχουσα κατάσταση στην Κύπρο, για τις προοπτικές επανέναρξης των διαπραγματεύσεων και για τον ρόλο του Ηνωμένου Βασιλείου και της διεθνούς κοινότητας στη διευκόλυνση της επανένωσης».

Ο κ. Καραολής και στελέχη της Ομοσπονδίας έγιναν επίσης δεκτοί από τους αξιωματούχους του Foreign Office που στελεχώνουν το Τμήμα που ασχολείται με την Κύπρο.

Εκεί τονίστηκε η ακλόνητη δέσμευση της κυπριακής διασποράς στο Ηνωμένου Βασίλειο υπέρ της επανένωσης της Κύπρου εντός του υπάρχοντος πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών. Συζητήθηκαν επίσης οι νεότερες εξελίξεις στο νησί, οι προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών και η ανάγκη για άμεσο διορισμό ειδικού απεσταλμένου των ΗΕ.

Έγινε επίσης αναφορά στο έργο της Ομοσπονδίας και των συλλόγων που την απαρτίζουν, και εκφράστηκε η παρότρυνση προς τη βρετανική κυβέρνηση να προβεί σε κάθε δυνατό βήμα ώστε να διασφαλιστεί η επιστροφή της Τουρκίας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εντός του συμφωνηθέντος πλαισίου των ΗΕ για μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία

Επίσης χθες Τετάρτη, όπως γίνεται κάθε χρόνο με αφορμή τη μαύρη επέτειο, αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας επέδωσε επιστολές-ψηφίσματα κατά της μονομερούς ανακήρυξης του ψευδοκράτους στον Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ντάουνινγκ Στριτ και στον Πρέσβη της Τουρκίας στο Λονδίνο.