Ενημερωτική ημερίδα με θέμα «Παράκτιες Αναπτύξεις και Βιώσιμα Προϊόντα Κατασκευής», διοργανώνει το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος την ερχόμενη Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023, στον Πολυδύναμο Πολυχώρο Λάρνακας (10.00 π.μ-1.00μ.μ).

Ομιλητές στο εκπαιδευτικό σεμινάριο θα είναι ο Καθηγητής Δημήτριος Μέλισσας και ο Περιβαλλοντικός Μηχανικός Φάνος Χατζηκυριάκου.

Ο Καθηγητής Δ. Μέλισσας θα αναπτύξει το θέμα «Οι παράκτιες αναπτύξεις και προστατευόμενες περιοχές:  η αρμονική συμβίωσή τους στην Κύπρο». Πιο συγκεκριμένα, θα επικεντρωθεί στο πώς η αειφόρος διαχείριση των παράκτιων περιοχών απαιτεί ένα σχεδιασμό χρήσεων γης, ο οποίος θα πρέπει να διασφαλίζει ισορροπία μεταξύ οικονομικής ανάπτυξης (όπως τουρισμός, αναψυχή, κατοικία) και της προστασίας και βελτίωσης του περιβάλλοντος, σύμφωνα με τις αρχές της ΕΕ. Ο Δ. Μέλισσας είναι Δικηγόρος και Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Ε.Μ.Π. με ειδίκευση στο Δίκαιο Πολεοδομίας, Δίκαιο Χωροταξίας και Δίκαιο Περιβάλλοντος. Διδάσκει στις Σχολές Πολιτικών Μηχανικών, Αρχιτεκτόνων – Μηχανικών και Τοπογράφων Μηχανικών σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό. Είναι Διευθυντής του Εργαστηρίου Ψηφιακής Τεχνολογίας για Τεχνικά Έργα στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Ε.Μ.Π. και διευθυντής της «Σειράς: Δημοσιεύματα Σπουδαστηρίου Πολεοδομικών Ερευνών του Ε.Μ.Π.» του εκδοτικού οίκου Σάκκουλα. Έχει συγγράψει και έχει επιμεληθεί σειρά μελετών και άρθρων.

Ο τίτλος της διάλεξης του κ. Φ. Χατζηκυριάκου είναι «Βιώσιμα Προϊόντα Κατασκευής Μεγάλων Αναπτύξεων με Ψηφιοποιημένα Περιβαλλοντικά και Υγειονομικά Δεδομένα». Πιο συγκεκριμένα, θα παρουσιάσει τρέχοντα ευρωπαϊκά σχέδια και κανονισμούς για βιώσιμα κατασκευαστικά προϊόντα, εξηγώντας πώς αρχιτέκτονες και ανάδοχοι μπορούν να στοχεύουν σε συμβατότητα με κλιματικές στρατηγικές. Θα εμβαθύνει στην εφαρμογή αυτών των στόχων και θα παρουσιάσει τη λύση της 2050 Materials, η οποία παρέχει μια εκτενή βάση δεδομένων για βιώσιμα κατασκευαστικά προϊόντα. Η λύση αυτή βοηθά στη μείωση των εκπομπών άνθρακα και υποστηρίζει την ευθυγράμμιση με κλιματικούς στόχους, προχωρώντας πέρα από τις μετρήσεις άνθρακα και εξετάζοντας και άλλες πτυχές, όπως τις κυκλικότητας μετρικές και στοιχεία υγείας. Ο Φάνος Χατζηκυριάκου είναι απόφοιτος των τεχνικών πανεπιστημίων της Ελβετίας (EPFL, ETH Zurich). Διευθύνει την 2050 Materials, μια τεχνολογική εταιρεία που προσφέρει μια βιβλιοθήκη βιώσιμων υλικών και εργαλείων για τον κλάδο του σχεδιασμού και της κατασκευής παγκοσμίως. Στο παρελθόν, ηγήθηκε μιας παγκόσμιας ομάδας ερευνητών για το κλίμα που συμβούλευαν επενδυτές ακινήτων σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης των κλιματικών κινδύνων και ευκαιριών που σχετίζονται με τους επενδυτικός συνδυασμούς τους, καθώς και τον τρόπο ευθυγράμμισης των επενδυτικών τους στρατηγικών με τους παγκόσμιους κλιματικούς στόχους.

Η ημερίδα είναι ανοικτή στο κοινό και προσφέρεται δωρεάν. Περισσότερες πληροφορίες στο 22400190, i[email protected]