Η εξαγγελία κινητοποιήσεων την προσεχή Τρίτη από τους κλάδους των σιτηροπαραγωγών και των πατατοπαραγωγών οδήγησε χθες τις επηρεαζόμενες ομάδες και το αγροτικό κίνημα που τους στηρίζει στο Προεδρικό Μέγαρο όπου πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη.

Επρόκειτο ουσιαστικά για την πρώτη συνάντηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη με τους εκπροσώπους των αγροτικών οργανώσεων μετά την ανάληψη των καθηκόντων του και έτσι δόθηκε η δυνατότητα εκτός από τα δύο ζητήματα που καίνε τους συγκεκριμένους κλάδους, να ενημερωθούν οι παρευρισκόμενοι και για μια σειρά άλλων δράσεων και προτεραιοτήτων με στόχο τη στήριξη και ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα και την αναζωογόνηση της υπαίθρου.

Σε σχέση με τα αιτήματα των δύο κλάδων που διεκδικούν μερικά εκατομμύρια ευρώ περισσότερα από αυτά που δικαιολογούνται από το Υπουργείο Γεωργίας και για τα οποία ωστόσο το Υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ακόμα εγκρίνει τα ποσά, διαφάνηκε θετική προσέγγιση εκ μέρους του Προέδρου για στήριξή τους, καθώς και άλλους κλάδους που εξακολουθούν να βιώνουν τις επιπτώσεις του έξτρα κόστους που δημιουργήθηκε από τους πολέμους σε Ουκρανία, Ισραήλ, καθώς και της πανδημίας.

Έχοντας ως δεδομένο ότι ο ευρωπαϊκός κανονισμός επιτρέπει την παραχώρηση οικονομικής στήριξης με εθνικούς πόρους λόγω του Ουκρανικού μέχρι και το καλοκαίρι του 2024, αποφασίστηκε όπως το θέμα συζητήσει ο ίδιος ο Πρόεδρος προσωπικά με τον υπουργό Οικονομικών μέσα στο Σαββακοτυκρίακο, ώστε την προσεχή Δευτέρα, η κυβέρνηση να είναι σε θέση να προβεί σε συγκεκριμένες εξαγγελίες.

Σε σχέση με τα σιτηρά, το Υπουργείο Γεωργίας έχει την άποψη ότι δικαιολογείται η παραχώρηση στους επαγγελματίες σιτοπαραγωγούς ποσού ύψους €1,7 εκατ. Αντίθετα, το Υπουργείο Οικονομικών ενέκρινε το ποσό των €575 χιλ. περίπου. Το ποσό που δικαιολογείται από πλευράς κυβέρνησης αντιστοιχεί σε €4 το δεκάριο, ενώ την ίδια ώρα οι σιτοπαραγωγοί διεκδικούν €10 το δεκάριο που αντιστοιχεί σε €4,4 εκατ.

Σε σχέση με τις πατάτες, το υπουργείο Γεωργίας εισηγείται την παραχώρηση του ποσού ύψους €1,3 εκατ. Ωστόσο, το Υπουργείο Οικονομικών δεν έχει πειστεί ότι ο εν λόγω κλάδος έχει επηρεαστεί από τη στιγμή που όπως επισημαίνει έχει αντισταθμιστεί η αύξηση του κόστους παραγωγής από την παράλληλη αύξηση της τιμής πώλησης των πατατών. Το ποσό που εισηγείται το υπουργείο Γεωργίας αντιστοιχεί σε €45 το δεκάριο, με τους πατατοπαραγωγούς να διεκδικούν €100 το δεκάριο, με διεκδικήσεις που αντιστοιχούν σε €3 εκατ.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας Ανδρέας Γρηγορίου έκανε λόγο για μια ιδιαίτερα χρήσιμη και παραγωγική συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέπτυξε το πρόγραμμα κυβερνητικής πολιτικής για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα. Σημείωσε πως αποφασίστηκε να δημιουργηθεί μια ομάδα εργασίας αποτελούμενη από εκπροσώπους των αγροτικών οργανώσεων και του Υπουργείου Γεωργίας η οποία θα συγκληθεί, όπως είπε, τις αμέσως επόμενες μέρες και θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα περί τις αρχές του 2024.

Μιλώντας εκ μέρους και των πέντε αγροτικών οργανώσεων, Παναγροτικού, ΈΚΑ, Νέας Αγροτικής, ΠΕΚ και Ευρωαγροτικού, ο πρόεδρος του Παναγροτικού Κυριάκος Καϊλάς ευχαρίστησε τον ΠτΔ για το ότι άκουσε με μεγάλη προσοχή τα δίκαια αιτήματα του αγροτικού κόσμου και πρόσθεσε πως οι αγροτικές οργανώσεις θα αναμένουν μέχρι τη Δευτέρα τις τελικές απαντήσεις της Κυβέρνησης σε ό,τι αφορά αυτά τα αιτήματα. Το θετικό είναι, πρόσθεσε ο Πρόεδρος του Παναγροτικού, ότι (ο ΠτΔ) έδωσε οδηγίες και έβαλε στόχο να αυξήσουμε την παραγωγή (του πρωτογενούς τομέα) έτσι ώστε από το 3% του ΑΕΠ που είναι σήμερα να πάει στο 5%. Πρόκειται, εξήγησε, για ένα μεγάλο στόχο, ο οποίος για να επιτευχθεί χρειάζεται τη στήριξη του κράτους καθώς σήμερα παρατηρείται φθίνουσα πορεία του πρωτογενούς τομέα.

Στήριξη πρωτογενούς τομέα

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στις προτεραιότητες του στη βάση του προγράμματος διακυβέρνησης.

Με στόχο ο πρωτογενής τομέας, να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια διεύρυνσης της παραγωγικής βάσης της οικονομίας μας, η Κυβέρνηση προωθεί την αγροτεχνολογία και την «έξυπνη γεωργία», την σύνδεση του τομέα με το εκπαιδευτικό σύστημα και την ερευνητική κοινότητα και επιπλέον προωθεί την ανανέωση του ανθρώπινου δυναμικού και διευρύνει τις πηγές χρηματοδότησης της αγροεπιχειρηματικότητας. Περαιτέρω ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στη διασφάλιση και ενίσχυση της θέσης των κυπριακών προϊόντων στην τοπική και διεθνή αγορά, με την εφαρμογή συστημάτων διαχείρισης ποιότητας για αύξηση της παραγωγής, τη λήψη μέτρων για μείωση του κόστους παραγωγής και περιορισμό της σπατάλης φυσικών πόρων.

Επιπλέον, το αγροτικό κίνημα ενημερώθηκε για την έμφαση που δίνεται στην ποιότητα και την ταυτότητα των προϊόντων, προωθώντας την παραγωγή υψηλής ποιότητας προϊόντων, της οποίας το υψηλό κόστος παραγωγής μπορεί να αντισταθμιστεί με καλύτερη τελική τιμή.