Κάτι πάει στραβά με τα παιδικά παιγνίδια που διοχετεύονται στην αγορά και καταλήγουν στα παιδιά, αν ληφθεί υπόψιν πως 37 από τα συνολικά 162 δείγματα (ποσοστό 22,8%) που εξετάστηκαν από το Χημείο του Κράτους, διαπιστώθηκε ότι δεν συμμορφώνονταν με τις απαιτήσεις της σχετικής νομοθεσίας και κρίθηκαν ακατάλληλα. Το ποσοστό είναι αρκετά ψηλό, αν αναλογιστεί κανείς ότι κάθε 100 παιγνίδια περίπου τα 23 κρίθηκαν ακατάλληλα.

Ο σχετικός έλεγχος αφορούσε το έτος 2022, τελευταία χρονιά για την οποία κυκλοφόρησε έκθεση του Κρατικού Χημείου. Όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση, τα 162 δείγματα παιδικών παιχνιδιών ελέγχθηκαν για συνολικά 1.558 παραμέτρους. Τα 95 δείγματα αφορούσαν πλαστικά μαλακά παιχνίδια κυρίως από PVC, για προσδιορισμό της περιεκτικότητας σε φθαλικούς εστέρες. Τα 47 δείγματα υποβλήθηκαν για έλεγχο μηχανικών/φυσικών ιδιοτήτων, και τα περισσότερα ήταν παιχνίδια που προορίζονταν για βρέφη και παιδιά κάτω των τριών χρόνων. Τέλος, υποβλήθηκαν 20 δείγματα, για προσδιορισμό μετάλλων τα οποία δυνατόν να μεταναστεύσουν στα παιδιά από τα υλικά κατασκευής τους κατά τη χρήση και μεταχείρισή τους. Τα δείγματα ήταν κυρίως γραφική ύλη όπως χρωματιστά μολύβια, νερομπογιές, κιμωλίες, μαρκαδόροι, πλαστελίνες κ.ά. και εξετάστηκαν για 17 συνολικά μέταλλα.

Στην έκθεση αναφέρεται, πως βασικός σκοπός του ελέγχου των παιδικών παιχνιδιών είναι η προστασία των παιδιών και των βρεφών από χημικούς κινδύνους, δηλαδή χημικές ουσίες όπως βαρέα μέταλλα, φθαλικοί εστέρες κ.ά. που βρίσκονται στα παιδικά παιχνίδια και στους οποίους μπορεί να εκτεθεί το παιδί, καθώς και από φυσικούς κινδύνους, λόγω μη ικανοποιητικών μηχανικών και φυσικών ιδιοτήτων τους. Ειδικότερα, τα παιδιά, όπως αναφέρεται στην έκθεση, μπορεί να κινδυνεύσουν είτε από κακής ποιότητας υλικά είτε από κακή κατασκευή των παιχνιδιών που μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμό ή πνιγμό τους.

Το Χημείο έλεγξε και τα καλλυντικά, τα οποία, σε αδρές γραμμές δεν φαίνεται να περιέχουν επικίνδυνες ουσίες.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, για το 2022 ελέγχθηκαν συνολικά 82 δείγματα καλλυντικών για συνολικό αριθμό 916 παραμέτρων, βάσει του εθνικού προγράμματος ελέγχου-παρακολούθησης-επιτήρησης και περιλάμβαναν έλεγχο για βαρέα μέταλλα, συντηρητικές και αλλεργιογόνες αρωματικές ουσίες. Βαρέα μέταλλα (Μόλυβδος, Υδράργυρος, Κάδμιο, Αρσενικό, Νικέλιο, Χρώμιο και Κοβάλτιο) ελέγχθηκαν σε κρέμες προσώπου και γαλακτώματα/λοσιόν/κρέμες σώματος. Η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων έγινε βάσει των μέγιστων επιπέδων ανοχής της εθνικής νομοθεσίας της Γερμανίας, όπου λαμβάνεται υπόψη η παρουσία των εν λόγω μετάλλων ως ρυπαντών στις πρώτες ύλες καθώς και η εφαρμογή της ορθής βιομηχανικής πρακτικής στην παρασκευή τους. Όλα τα δείγματα ήταν ικανοποιητικά.