Ο κύβος ερρίφθη για το παραλιακό μέτωπο των Φοινικούδων και την ακτή Μακένζι, η ανάπλαση των οποίων μπήκε και επίσημα στους σχεδιασμούς του Δήμου Λάρνακας, που επιθυμεί να αλλάξει την εικόνα των δύο σημαντικότερων σημείων αναφοράς της πόλης. Το 2024 θ’ αρχίσει η διαδικασία ωρίμανσης των δύο μεγαλεπήβολων έργων, τα οποία θα υλοποιηθούν σε βάθος πενταετίας.

Οι δύο περιοχές, που αποτελούν τους μεγαλύτερους πόλους έλξης επισκεπτών στη Λάρνακα, βρίσκονται σε φθίνουσα πορεία εδώ και χρόνια, κυρίως λόγω της αταξίας και των παράνομων παρεμβάσεων κέντρων αναψυχής. Αυτήν την εικόνα θέλει ν’ αλλάξει ο Δήμος Λάρνακας, προκειμένου όπως ανέφερε στον «Φ» ο δήμαρχος, Ανδρέας Βύρας, τα δύο ιστορικά σημεία να αποκτήσουν σύγχρονη εικόνα και να προσφέρουν αναβαθμισμένες υπηρεσίες στους επισκέπτες και τους λουόμενους.

Το παραλιακό μέτωπο της λεωφόρου Αθηνών είναι από τις προτεραιότητες του Δήμου Λάρνακας, που θα προκηρύξει, σύμφωνα με τον κ. Βύρα, διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την πλήρη ανάπλασή του, το δεύτερο εξάμηνο του 2024. Η επιθυμία των φορέων της Λάρνακας είναι να τρέξουν οι διαδικασίες, ώστε την επόμενη τριετία ν’ αρχίσουν τα έργα και να ενωθούν με αυτά της μεγάλης επένδυσης στη μαρίνα και το λιμάνι, που, σύμφωνα με τις εξαγγελίες, ξεκινούν τον ερχόμενο Μάιο. «Πρέπει να γίνει επανασχεδιασμός των Φοινικούδων, προκειμένου να συνάδουν με το έργο στο λιμάνι και τη μαρίνα, αλλά και την ανάπτυξη της περιοχής των πετρελαιοδεξαμενών», ανέφερε ο δήμαρχος Λάρνακας, σημειώνοντας πως οι υπηρεσίες του Δήμου θα πιάσουν αμέσως δουλειά για την ετοιμασία των όρων του διεθνούς διαγωνισμού. 

Το παραλιακό μέτωπο των Φοινικούδων πήρε τη σημερινή του μορφή πριν από ακριβώς 30 χρόνια και βασίστηκε σε σχέδια του αείμνηστου αρχιτέκτονα/πολεοδόμου Άγγελου Δημητρίου. Η ανάγκη για ριζική μεταμόρφωση της περιοχής συζητείται εδώ και πολλά χρόνια, αφού το σημαντικότερο σήμα κατατεθέν της Λάρνακας έχασε την παλιά του αίγλη, λόγω της ακαταστασίας που επικρατεί στην περιοχή, των φθορών, της οχληρίας και της στάθμευσης αυτοκινήτων και λεωφορείων, που αποκόπτουν τη θέα προς τη θάλασσα. Η μεγάλη επένδυση στη μαρίνα και το λιμάνι, καθώς και οι προοπτικές ανάπτυξης που διανοίχθηκαν από την απομάκρυνση των πετρελαιοδεξαμενών, κατέδειξαν πως πρέπει να επισπευσθούν οι διαδικασίες κι έτσι η ανάπλαση μπήκε στα πλάνα του Δήμου. «Θέλουμε ένα έργο αντάξιο της ιστορίας και της σημαντικότητας που έχουν οι Φοινικούδες για τη Λάρνακα» υπέδειξε ο κ. Βύρας, υπογραμμίζοντας πως το ζητούμενο είναι να υπάρξει καλύτερη σύνδεση των επισκεπτών με τη θάλασσα και να γίνει πιο λειτουργικό για πεζούς και ΑμεΑ το παραλιακό μέτωπο. Επιπρόσθετα, θα επιδιωχθεί ομοιομορφία στα στέγαστρα των κέντρων αναψυχής ενώ θα γίνουν νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Το πρώτο βήμα για αλλαγή της εικόνας των Φοινικούδων έγινε από φέτος, αφού βρίσκεται σε εξέλιξη από τις αρχές του 2023 η αλλαγή του φθαρμένου πλακόστρωτου στην πλευρά των κέντρων αναψυχής, που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Φεβρουάριο του 2024. Στα έργα που προγραμματίζονται, εξάλλου, θα προστεθεί και η ανάπλαση της πλατείας Βασιλέως Παύλου, που εφάπτεται στις Φοινικούδες. Ο Δήμος Λάρνακας επιθυμεί εδώ και καιρό να εξωραΐσει την πολυσύχναστη πλατεία και να ενώσει τους χώρους πολιτισμού, που βρίσκονται πέριξ αυτής όπως το ΡΕΞ που θα μετατραπεί σε Κέντρο Κινηματογράφου, η Οθωμανική τράπεζα που φιλοξενεί τα Αρχεία Λάρνακας-Φοίβος Σταυρίδης, το Μουσείο Πιερίδη και η Λέσχη Λάρνακας. Γι’ αυτόν το λόγο έχει υποβάλει πολλά αιτήματα για μετακίνηση του κέντρου διαλογής του Ταχυδρομείου της πόλης. Το θέμα, ωστόσο, έχει σκαλώσει και αποφασίστηκε όπως προχωρήσει η ανάπλαση είτε μετακινηθεί, είτε όχι το Ταχυδρομείο. «Εάν έφευγε το Ταχυδρομείο θα ενωνόταν το έργο με το κτήριο της Επαρχιακής Διοίκησης και θα έλαμπε όλη η περιοχή. Δεν θα είναι ολοκληρωμένο το έργο, αλλά πρέπει να γίνει», ανέφερε ο κ. Βύρας.

Πολύπλοκη η αναδιαμόρφωση του Μακένζι

Τα σχέδια για την περιοχή Μακένζι

Τα πλάνα για πλήρη αναδιαμόρφωση της ακτής Μακένζι είναι πιο πολύπλοκα από τις Φοινικούδες, αφού τον πρώτο λόγο έχει ο Κηδεμόνας τ/κ περιουσιών. Η απόφαση, ωστόσο, του υπουργού Εσωτερικών ν’ αποκαταστήσει τη νομιμότητα με τα κέντρα αναψυχής στην περιοχή ετοιμάζοντας Σχέδιο Δράσης που εμπλέκει και τον Δήμο Λάρνακας, έχει αλλάξει τα δεδομένα. Βασικοί στόχοι του Σχεδίου Δράσης είναι η συνομολόγηση νέων συμβάσεων μίσθωσης, η επικαιροποίηση των ενοικίων και η συμμετοχή του Δήμου Λάρνακας στη διαχείριση των δημόσιων χώρων στην πλευρά της θάλασσας. Γι’ αυτόν τον λόγο αποφασίστηκε η ετοιμασία ενός ενιαίου master plan για την περιοχή, προκειμένου να γίνει ολική αναβάθμιση του χώρου.

«Το πρώτο που πρέπει να γίνει και προχωρά είναι η νομιμοποίηση του χώρου. Πρέπει, επίσης, να οριστούν και τα όρια του έργου, επειδή τα κέντρα αναψυχής έχουν παραβάσεις. Έπειτα θα γίνουν παράλληλες διαδικασίες. Θα πρέπει να υπογραφούν τα συμβόλαια για να γίνει πολεοδομική νομιμοποίηση των κέντρων αναψυχής και παράλληλα θα τρέχει το έργο. Η συμφωνία μας με την Κυβέρνηση είναι πως κάποια από τα έσοδα θα έρχονται στον Δήμο, για να μπορεί να χρηματοδοτήσει τα έργα που πρέπει να γίνουν. Έχουμε διαβεβαιώσεις από τον Κηδεμόνα τ/κ περιουσιών πως θ’ αρχίσει άμεσα τις επαφές. Εμείς θέλουμε μια σύγχρονη εικόνα για την περιοχή, με περισσότερες διευκολύνσεις στους λουόμενους», σημείωσε ο δήμαρχος Λάρνακας.

Η τοπική Αρχή έχει ακόμη έναν λόγο που επιθυμεί ριζική μεταμόρφωση της περιοχής, που αναμένεται ν’ αναπτυχθεί περαιτέρω εάν τελικά εγκριθεί η πρόταση για δημιουργία στο Μακένζι της πανεπιστημιακής Σχολής Θαλάσσιων Επιστημών, Τεχνολογίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΤΕΠΑΚ. Ο Δήμος έχει εκμισθωμένο τεμάχιο ακριβώς πίσω από τον μεγάλο χώρο στάθμευσης της ακτής Μακένζι (σ.σ. δίπλα από το παλαιό αεροδρόμιο), στον οποίο θ’ ανεγερθούν και τα κτήρια του Κυπριακού Ινστιτούτου για τη Θάλασσα και τη Ναυτιλία (CMMI), που θ’ αναλάβει τα μεταπτυχιακά προγράμματα της νέας σχολής.

Στην ίδια περιοχή, απέναντι από την μεγάλη αλυκή, υπάρχουν, επίσης, πλάνα του Τμήματος Αρχαιοτήτων για δημιουργία του Μουσείου Ενάλιας Αρχαιολογίας. Εξάλλου, υπάρχει σχεδιασμός για αναβάθμιση του μονοπατιού της φύσης της αλυκής και του χώρου του πάρκου του Τεκέ, που βρίσκεται απέναντι από την ακτή Μακένζι.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Τι να περιμένουν οι Λαρνακείς για το 2024

Μπορεί οι Λαρνακείς να μην δουν μεγάλα έργα σε Φοινικούδες και Μακένζι το 2024, ωστόσο, ο νέος χρόνος αποτελεί χρονιά σταθμό για το μέλλον της πόλης. Κι αυτό επειδή θα ξεκινήσουν τα μεγάλα έργα στο λιμάνι και τη μαρίνα, καθώς και τα δύο έργα ριζικής μεταμόρφωσης του εμπορικού κέντρου. Επιπρόσθετα, εντός του έτους θα ξεκινήσει η ανάπλαση των κτηρίων του παλαιού νοσοκομείου, το οποίο θα στεγάσει τις Δημοτικές Υπηρεσίες.

Μέχρι τον Φεβρουάριο, εξάλλου, θα παραδοθεί το εντυπωσιακό έργο αλλαγής των προσόψεων της Πιαλέ Πασά και το Πάρκο Καλλιτεχνών, ενώ το καλοκαίρι θα ολοκληρωθεί και το πάρκο Σαλίνα στην περιοχή Δροσιάς. Παράλληλα, βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες για το Παττίχειο Πάρκο και το Πάρκο αναψυχής στο Τσιακκιλερό.

Ν.Χ.