Η Αστυνομία των Βρετανικών προχώρησε στη σύλληψη τριών Ελληνοκυπρίων και στην έκδοση προστίμων συνολικού ύψους €4.500 ευρώ για αδικήματα παγίδευσης πουλιών στις Ανατολικές περιοχές των ΒΒ τις τελευταίες 10 ημέρες.

 Στις συλλήψεις, που πραγματοποιήθηκαν στις 19, 21, 23 Ιανουαρίου κατασχέθηκαν νεκρές τζίκλες, δίχτυα, συσκευές απομίμησης πουλιών, κυνηγετικά όπλα και φυσίγγια. Αυτό είναι αποτέλεσμα, σύμφωνα με τις ΒΒ, της αυξημένης αστυνομικής παρουσίας σε συνεργασία με Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς για την καταπολέμηση της λαθροθηρίας μεταναστευτικών τζίκλων μεταξύ Νοεμβρίου και Φεβρουαρίου.

 Σε μία περίπτωση, ένας Ελληνοκύπριος βρέθηκε στην περιοχή του Αγίου Νικολάου να έχει υπό την κατοχή του τρία δίχτυα μήκους 75 μέτρων, ένα τεράστιο μέγεθος σύμφωνα με τον Βοηθό Αστυνομικό Διευθυντή, Πανίκο Παναγή.

 Μιλώντας λίγο μετά την τελευταία σύλληψη, επίσης στον Άγιο Νικόλαο, ο Βοηθός Αστυνομικός Διευθυντής τόνισε ότι οι αστυνομικές δραστηριότητες για την καταπολέμηση της παγίδευσης πουλιών δεν θα σταματήσουν. «Είμαστε περήφανοι για την επιτυχία που είχαμε στη μείωση του όγκου της παγίδευσης πουλιών που λαμβάνει χώρα εντός των ΒΒ και είμαστε αποφασισμένοι να το δούμε να συνεχίζεται», είπε. «Η εργασιακή μας σχέση με την Bird Life Cyprus και την Επιτροπή κατά της Σφαγής Πτηνών (CABS) έχει επίσης αποδειχθεί πολύτιμη βοηθώντας μας να στοχεύσουμε αποτελεσματικά τις περιοχές παγίδευσης πουλιών.

 «Αυτές οι πρόσφατες κατασχέσεις δεν ήταν ασήμαντες, το να βρεις έναν άνθρωπο να έχει υπό την κατοχή του 75 μέτρα δίχτυα είναι πολύ σοβαρό, μπορείτε μόνο να φανταστείτε πόσα πουλιά θα μπορούσαν να είχαν παγιδευτεί».

 Δύο από τους άνδρες που συνελήφθησαν και έλαβαν πρόστιμο θα εμφανιστούν επίσης στο δικαστήριο αντιμετωπίζοντας «περαιτέρω κατηγορίες για άλλα αδικήματα». «Θα συνεχίσουμε να δεσμεύουμε περισσότερους πόρους και να χρησιμοποιούμε κάθε κομμάτι τεχνολογίας που έχουμε στη διάθεση μας καθώς προχωράμε. Αυτό σημαίνει τη χρήση drones και καμερών για να διασφαλίσουμε ότι είμαστε σε καλύτερη θέση να ανιχνεύσουμε και να καταγράψουμε αυτούς που σκοπεύουν να παγιδεύσουν αποδημητικά πτηνά εντός των ΒΒ», είπε ο Βοηθός Αστυνομικός Διευθυντής.