Περισσότερα από 8.340 παιδιά στην Κύπρο, στήριξε σε ένα χρόνο η ομάδα επαγγελματιών του Hope For Children (HFC), ενώ πολύ περισσότερα έλαβαν ενημέρωση στο πλαίσιο δράσεων ευαισθητοποίησης που υλοποιεί ο Οργανισμός.

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, στο κτίριο της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής, το HFC παρουσίασε τα σημαντικά επιτεύγματα και δράσεις του κατά το 2023, καθώς και τις προτεραιότητες που έχουν τεθεί για το 2024.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, μέσα από στοχευμένες δράσεις και προγράμματα, η πολυπληθής ομάδα των 100 επαγγελματιών του Hope For Children, σε συνεργασία με κυβερνητικές υπηρεσίες, εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς και υποστηρικτές, στήριξε άμεσα με εξειδικευμένες υπηρεσίες, πέραν των 8.340 παιδιών στην Κύπρο.

Στην παρουσία θεσμών και επαγγελματιών, η Εκτελεστική Διευθύντρια του HFC, Άντρια Νεοκλέους, κατά την έναρξη της παρουσίασης τόνισε πως η προστασία των παιδιών μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από τη συνεργασία και την ενεργή δέσμευση όλων.

Κεντρικό ρόλο στην εκδήλωση είχαν τα ίδια τα παιδιά. Τρείς νεαροί πρεσβευτές του Οργανισμού μίλησαν για την εμπειρία τους με τη συνεργασία με το Hope For Children και τα όσα έχουν αποκομίσει από τη συμμετοχή τους στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Οργανισμού.

Τα στατιστικά δεδομένα και οι δράσεις που παρουσιάστηκαν εστίασαν στα παγκύπρια προγράμματα παιδικής προστασίας του οργανισμού: ​στο Σπίτι του Παιδιού ​(ΣτΠ), τις δομές φιλοξενίας για Ασυνόδευτα Παιδιά, τις εξειδικευμένες υπηρεσίες σε ανάδοχες οικογένειες​, τις υπηρεσίες ψυχολογικής, κοινωνικής, νομικής στήριξης σε παιδιά και οικογένειες, την κάλυψη ειδών πρώτης ανάγκης σε οικογένειες, τις Γραμμές Βοήθειας, τις δράσεις εκπαίδευσης σε σχολεία παγκύπρια.

Επίσης, έγινε αναφορά στις δράσεις έρευνας και χάραξης πολιτικής, όπως η συμμετοχή του HFC στο Συμβούλιο της Ευρώπης και η συνεργασία με διεθνή δίκτυα και οργανισμούς, η συμβολή σε ερευνητικές πρωτοβουλίες σε θέματα δικαιωμάτων του παιδιού και η μελέτη νόμων και πολιτικών που σχετίζονται με τα παιδιά και η άσκηση πίεσης για αλλαγή πολιτικών προς όφελος των παιδιών.

Για την επίτευξη των αποτελεσμάτων που παρουσιάστηκαν, σημαντικό ρόλο είχε η συνεργασία και χρηματοδότηση από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, η χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και η στήριξη του επιχειρηματικού τομέα, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη διάκριση της Κύπρου στο Συμβούλιο της Ευρώπης, λαμβάνοντας το βραβείο Crystal Scales of Justice 2023, μετά την υποψηφιότητα που κατέθεσαν από κοινού το Hope For Children και η Σχολή Δικαστών Κύπρου. Το βραβείο απονεμήθηκε για το καινοτόμο εργαλείο «Πάμε Δικαστήριο» (KiCGame) που αφορά στην προετοιμασία παιδιών (ευάλωτοι μάρτυρες) ενόψει της συμμετοχής τους σε δικαστικές διαδικασίες. Το εργαλείο αυτό δημιουργήθηκε στο πλαίσιο συνεργασίας του Hope For Children, του Πανεπιστημίου Sheffield Hallam του Ηνωμένου Βασιλείου και του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών για εξασφάλιση φιλικής δικαιοσύνης προς τα παιδιά, τονίστηκε ακόμα ένα επίτευγμα:  oι δικαστικές διαδικασίες διεξάγονται μέσω τηλεδιάσκεψης και χωρίς τη φυσική παρουσία του παιδιού στους χώρους των δικαστηρίων, αφού με χορηγία της CYTA, τη στήριξη του Συμβουλίου ΦΩΝΗ και των ΥΚΕ έχει εγκατασταθεί παγκύπρια εξοπλισμός τηλεδιάσκεψης στα Κακουργιοδικεία, στο ΣτΠ στη Λευκωσία αλλά και στα γραφεία που διατηρεί Οργανισμός και εξυπηρετούνται οι περιπτώσεις του ΣτΠ στις άλλες επαρχίες. Ο εν λόγω εξοπλισμός, επιτρέπει την απευθείας σύνδεση με τις αίθουσες δικαστηρίων σε όλες τις επαρχίες.

Τέλος, σύμφωνα με την ανακοίνωση, έγινε αναφορά στους πολύτιμους διαχρονικούς χορηγούς του Οργανισμού και στις προτεραιότητες που τέθηκαν για το 2024. Συγκεκριμένα, οι προτεραιότητες αφορούν την επέκταση υπηρεσιών σε περιοχές εκτός αστικών κέντρων. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η ανακαίνιση και λειτουργία κτιρίου που παραχωρήθηκε στον οργανισμό από το συμβούλιο Αγίας Μαρίνας Ξυλιάτου.

Επιπλέον, προωθείται η ανάπτυξη περισσότερων προγραμμάτων που να απευθύνονται στους κινδύνους και στη σωστή χρήση του διαδικτύου από τα παιδιά, καθώς και η σταθερή παρουσία σε συγκεκριμένα σχολεία υψηλού κινδύνου με στοχευμένες και εξειδικευμένες παρεμβάσεις. Το HFC προωθεί επίσης δράσεις πρόληψης σεξουαλικής βίας στον αθλητισμό και εκπαιδεύσεις γονέων και επαγγελματιών, με ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα έγκαιρου εντοπισμού βίας ενάντια στα παιδιά και άμεση ανταπόκριση.

Επιπλέον, στις προτεραιότητες του Οργανισμού εντάσσονται και δράσεις προώθησης του θεσμού της αναδοχής με σκοπό την προσέλκυση ενδιαφερόμενων και τη διοργάνωση διεθνούς συνέδριου για την αναδοχή. Τέλος, προωθείται η επέκταση συνεργασιών με τον ιδιωτικό τομέα για οικονομική στήριξη του Οργανισμού.