Την ώρα που αστυνομικοί ανακριτές βρίσκονται στη Ρώμη για να παραλάβουν και να μεταφέρουν σήμερα στην Κύπρο τον Τ/κ δικηγόρο που κατηγορείται για σφετερισμό ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα, γίνεται μεγάλη προσπάθεια για εντοπισμό των μαρτύρων της υπόθεσης που αναμένεται να καταλήξει στα δικαστήρια.

Ανακριτές του ΤΑΕ Αρχηγείου Αστυνομίας που εξετάζουν τη σοβαρή αυτή υπόθεση, έχουν ετοιμάσει λίστα με τους μάρτυρες και τους παραπονούμενους όπως αυτοί βρίσκονταν στο κατηγορητήριο για τον Βρετανό απατεώνα Γκάρι Ρομπ, ώστε ανά πάσα στιγμή που θα κληθούν να είναι έτοιμοι για να καταθέσουν. Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι μεταξύ των παραπονουμένων είναι και Βρετανοί υπήκοοι οι οποίοι είχαν εξαπατηθεί από τον Βρετανό και την εταιρεία «AGA Developments Ltd» στα κατεχόμενα.

Η Κυπριακή Αστυνομία θα έρθει σε επαφή μαζί τους μέσω των Βρετανικών Αρχών για να τους αναφερθεί ότι είναι μάρτυρες κατηγορίας και για να είναι έτοιμοι να έρθουν και να καταθέσουν. Επικοινωνία θα υπάρξει και με τους ε/κ ιδιοκτήτες των περιουσιών επί των οποίων έγινε η ανάπτυξη στα κατεχόμενα και συγκεκριμένα στην Κλεπίνη της επαρχίας Κερύνειας.

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση ήρθε στο φως όταν δύο Βρετανοί πολίτες, το ζεύγος Γουίλιαμ Τζορτζ και Ελεανόρ Μπάρκερ Ρενέ Αλκόκ, που είχαν αγοράσει το 2005 έπαυλη στην κατεχόμενη Κλεπίνη από την εταιρεία AGA Developments Ltd, με έδρα το Καζάφανι, και τον Γκάρι Ρομπ είχαν καταθέσει μήνυση εναντίον του Ταλάτ Κουρσιάτ στα «δικαστήρια» του ψευδοκράτους και το «ανώτατο» εξέδωσε σχετική απόφαση στις 24 Δεκεμβρίου 2018. Παράλληλα, ο Ρομπ εκδόθηκε από τις βρετανικές αρχές στην Κύπρο στις 3/8/2011 και μετά από παραδοχή του καταδικάστηκε σε 10μηνη ποινή φυλάκισης. Αντιμετώπιζε 11 κατηγορίες μεταξύ των οποίων η εκμετάλλευση και πώληση ακινήτων που ανήκουν στην Κυπριακή Δημοκρατία και σε Ε/κ, χωρίς τη συναίνεση των εγγεγραμμένων κατόχων ή των κληρονόμων τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Επαρχιακού Κτηματολογικού Γραφείου Κερύνειας, η επηρεαζόμενη έκταση, επί της οποίας η ανάπτυξη τελικά δεν ολοκληρώθηκε, ήταν 273.800 τετραγωνικά μέτρα. Από την έκταση αυτή, τα 261.589 τ.μ. ανήκουν σε Ε/κ, τα 7.550 τ.μ. σε Τ/κ και τα υπόλοιπα 4.661 τ.μ. είναι κρατική γη.

Ο 44χρονος Τ/κ δικηγόρος Ακάν Κιουρσάτ συνελήφθη στη Ρώμη παραμονή της Πρωτοχρονιάς και ενώ αρχικά έφερε ένσταση στην έκδοσή του στην Κύπρο, τελικά συγκατατέθηκε. Οι ανακριτές που πήγαν στη Ρώμη έχουν προθεσμία μέχρι την Κυριακή να τον μεταφέρουν στην Κύπρο, αλλά εκτιμάται ότι αυτό θα γίνει σήμερα Πέμπτη. Αναμένεται στη συνέχεια να ανακριθεί στην παρουσία του δικηγόρου του (πιθανόν να είναι Κύπριος) και την Παρασκευή κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγηθεί στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας για να ζητηθεί η κράτησή του.

Μόλις οι αρχές είναι έτοιμες θα προχωρήσουν με την καταχώρηση της υπόθεσης ενώπιον της δικαιοσύνης.