Συνεχίστηκαν και χθες οι μετασεισμοί σχετικά με τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ύστερα από τον κυρίως σεισμό που προκάλεσαν οι θέσεις που εξέφρασε ο υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου ως προς τη βιωσιμότητα κάποιων Δήμων, τους αργούς ρυθμούς της προετοιμασίας του εδάφους για εφαρμογή των σχετικών νομοσχεδίων από την 1η Ιουλίου τρέχοντος, αλλά και τις αλλαγές που επέφερε η Βουλή εις βάρος της λειτουργικότητας και της επιβίωσης του όλου εγχειρήματος.

Ενδεικτικό των διαστάσεων που προσέλαβε το όλο θέμα ήταν η παρέμβαση του τέως και του πρώην υπουργού Εσωτερικών (Νίκου Νουρή και Κωνσταντίνου Πετρίδη) αλλά και του ιδίου του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη. Στον χορό μπήκαν επίσης ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος και ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών (ενώπιον της οποίας συζητήθηκαν τα τρία μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια) Άριστος Δαμιανού. Για το ίδιο θέμα παρενέβη και ο τέως πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

Από την ομοβροντία δηλώσεων, ο μέσος πολίτης δεν έβγαλε άκρη, αν και το όλο κλίμα, όπως αυτό διαμορφώθηκε στα ΜΜΕ και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μάλλον στρέφεται εις βάρος των κομμάτων αφού έμεινε να αιωρείται η άποψη ότι υπήρξε κάποιας μορφής συναλλαγή στην προσπάθεια να βολέψει ο καθένας τους δικούς του, έστω και αν αυτό ερχόταν σε αντίθεση με την παροχή ποιοτικότερων υπηρεσιών με παράλληλη μείωση των τελών.

Ένα από τα σημεία που «βγάζει μάτι» είναι η εκλογή πέντε προέδρων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης (ΕΟΑ) με παχυλούς μισθούς, οι 93 αντιδήμαρχοι που προβλέπονται (εκ των οποίων οι 14 στο Δήμο Πόλεως Χρυσοχούς, η αναστολή για πέντε χρόνια στην υπαγωγή των Σχολικών Εφορειών στους νέους Δήμους (για να μην χάσουν αμέσως τα οφίκια τους κάποιοι κομματικοί παράγοντες) κοκ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μη έχοντας και άλλη επιλογή δήλωσε πως η κυβέρνηση θα εφαρμόσει αυτά που ψήφισε η Βουλή και αν προκύψουν προβλήματα θα προωθηθούν αλλαγές, παραπέμποντας παράλληλα και σε κομματικές σκοπιμότητες αναφέροντας ότι πλησιάζουν εκλογές.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού άφησε σαφείς αιχμές κατά της κυβέρνησης την οποία θεωρεί υπεύθυνη για το ότι δεν κατατέθηκαν ενώπιον της Βουλής  εφαρμοστικοί νόμοι που αφορούν τη μεταρρύθμιση. Διερωτήθηκε επίσης, γιατί ο αρμόδιος Υπουργός Εσωτερικών άνοιξε τον χορό (της αντιπαράθεσης) υποβάλλοντας παράλληλα το ρητορικό ερώτημα «γιατί μπήκε και ο ίδιος ο Πρόεδρος στον χορό της αποδόμησης της Μεταρρύθμισης», για να απαντήσει, θέτοντας νέο ερώτημα:

«Νομιμοποιούμαστε να ισχυριστούμε ότι οι ανεπάρκειες και η κωλυσιεργία στην πορεία υλοποίησης προκαλούν ανησυχία στην κυβέρνηση, η οποία ψάχνει άλλοθι στους νομούς»; 

Εξάλλου, μιλώντας στο Τρίτο του ΡΙΚ ο τέως υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής αναφέρθηκε στην αύξηση των Δήμων που επέφερε η Βουλή (από 17 σε 20) όπως και σε άλλες τροποποιήσεις με τις οποίες διαφωνούσε η κυβέρνηση, γι’ αυτό άλλωστε έγινε αναπομπή την νομοθεσίας. Αιχμές άφησε και για το ΔΗΚΟ, του οποίου ο πρόεδρος αντέδρασε αλλά, ξεκαθάρισε, πως παρόλες τις ανακολουθίες που υπήρξαν, οι νομοθεσίες που προέκυψαν είναι πολύ πιο μπροστά από αυτό που έχουμε σήμερα ως Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, του οποίου στελέχη είχαν πιέσει ώστε να εκλέγονται οι πρόεδροι των ΕΟΑ, υπέδειξε πως το ΔΗΚΟ δεν είχε την πλειοψηφία για να περάσει τις δικές του θέσεις, ενώ σημείωσε, πως τα κόμματα ψήφισαν αυτό που δέχτηκε και η κυβέρνηση, παραπέμποντας παράλληλα σε αναφορά του τότε υπουργού Νίκου Νουρή σε «ιστορική μέρα» και του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη για «ιστορική μεταρρύθμιση», για την οποία, μάλιστα, ευχαρίστησε τη Βουλή.