Στη διαδικασία διερεύνησης του περιστατικού που αφορά την προβολή βίντεο σε τελειόφοιτους μαθητές κατά τη διάρκεια του μαθήματος των Θρησκευτικών, βρίσκεται το γραφείο της Επιτρόπου Προστασίας του Παιδιού. Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την καταγγελία της βουλεύτριας  Αλεξάνδρας Ατταλίδου, γονείς μαθητών εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκειά τους για «ομοφοβικό και οπισθοδρομικό περιεχόμενο του βίντεο».

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις της στο philenews η Επίτροπος του Παιδιού, Δέσπω Μιχαηλίδου, η οποία είδε το εν λόγω βίντεο, το Γραφείο της θα κινηθεί προς το Υπουργείο Παιδείας, ώστε να δοθούν εξηγήσεις για το εάν υπήρξε διερεύνηση του περιστατικού. Συγκεκριμένα, αυτό που πρέπει να διερευνηθεί σύμφωνα με την Επίτροπο είναι το κάτω από ποιες συνθήκες προβλήθηκε το βίντεο και αν υπήρξε συζήτηση με τους μαθητές ή απλώς προβλήθηκε χωρίς την τοποθέτηση τους.

«Αυτό που θέλω να τονίσω είναι πως οι όποιες ιδέες θέλει να μεταφέρει ένας καθηγητής να μην εμπνέονται από ρητορική μίσους, κατήχηση ή προπαγάνδα και αναφέρομαι σε όλα τα μαθήματα όχι μόνο για το μάθημα των Θρησκευτικών», ανέφερε η Επίτροπος του Παιδιού. Σύμφωνα με την κα Μιχαηλίδου καλό θα ήταν να είχε αποφευχθεί το κομμάτι του βίντεο που αναφερόταν στη διαφορετικότητα. Σημείωσε δε πως αυτό το βίντεο θα μπορούσε να δώσει στα παιδιά λόγο και φωνή για μια καλή συζήτηση, ώστε να αναπτύξουν κριτική σκέψη και να τοποθετηθούν γι’ αυτό που βλέπουν καθώς φοιτούν στη Γ΄ Λυκείου.

«Δεν θεωρώ ωστόσο πως πρέπει να φτάνουμε στο άλλο άκρο της λογοκρισίας του τρόπου του μαθήματος ή της μετάδοσης ιδεών αλλά επαναλαμβάνω πως δεν επιτρέπονται οποιαδήποτε ομοφοβικά σχόλια. Θα έπρεπε να αποφευχθεί η αναφορά σε φυσιολογικό και μη φυσιολογικό», ανέφερε.

Τέλος, τόνισε πως δεν επιτρέπεται να προβάλλονται βίντεο που θίγουν την αξιοπρέπεια ή προκαλούν ομοφοβικές σκέψεις ή μίσος εναντίον μερίδας ατόμων, τα οποία είναι διαφορετικά.