Σ’ έναν από τους πιο γραφικούς δρόμους της Λάρνακας μετατράπηκε η παραλιακή Πιαλέ Πασά, που μεταμορφώθηκε πλήρως από τα έργα ανάπλασης των προσόψεων, που βρίσκονται μια ανάσα πριν το τέλος τους.

Τα κτήρια στην πολυσύχναστη οδό, που ενώνει τις Φοινικούδες με το Μακένζι, έχουν ντυθεί με χρώμα, αναδεικνύοντας τον χαρακτήρα της τουρκοκυπριακής συνοικίας Σκάλα, η βιτρίνα της οποίας δεν θυμίζει σε τίποτα την αταξία των προηγούμενων χρόνων.

Η παράδοση του έργου επρόκειτο να γίνει αυτόν τον μήνα, ωστόσο, πήρε μικρή παράταση λόγω ζητημάτων που έχουν προκύψει σε δύο κτήρια στην αρχή του δρόμου, κοντά στο Μεσαιωνικό Κάστρο.

 Όπως ανέφερε στον «Φ» ο δήμαρχος Λάρνακας, Ανδρέας Βύρας, το έργο θα παραδοθεί μέχρι τα μέσα Μαρτίου. «Απομένουν να ολοκληρωθούν οι επιπρόσθετες εργασίες σε προσφυγική πολυκατοικία στην οποία θα γίνει μόνωση και κάποιες κατεδαφίσεις. Επίσης, σε ένα σπίτι εντοπίστηκε τοίχος με αρχαιολογική αξία και περιμένουμε οδηγίες από το Τμήμα Αρχαιοτήτων. Το υπόλοιπο έργο, όμως, έχει ολοκληρωθεί και οι καθυστερήσεις που προέκυψαν είναι δικαιολογημένες».

Τα πρώτα σπίτια που επιδιορθώθηκαν είναι λευκά, με χρωματιστά παράθυρα και πόρτες, ενώ κάποια από αυτά που βρίσκονται κοντά στο Μεσαιωνικό Κάστρο βάφτηκαν με χρώματα, που επιλέχθηκαν από ομάδα καλλιτεχνών της πόλης.

 Τα χρώματα επιλέγηκαν από αρχεία, πίνακες και γκραβούρες εποχής, με στόχο να συνάδουν με την ιστορία της πόλης. Πριν βαφτούν τα κτήρια έγιναν εργασίες αρχιτεκτονικής φύσεως, που περιλάμβαναν αφαίρεση σαθρών σοβάδων, επενδύσεων με κεραμικά ή πέτρα, επιγραφών και υλικών τα οποία δεν είχαν σχέση με τον χαρακτήρα της περιοχής.

Η περιοχή θα ομορφύνει ακόμη περισσότερο και από το Πάρκο Καλλιτεχνών Μεσόγειος, που είναι έτοιμο και θα παραδοθεί την Παρασκευή.

Το πάρκο, που βρίσκεται στη Γειτονιά των Καλλιτεχνών,  συνδέεται με την Πιαλέ Πασά και εφάπτεται στον νέο δημοτικό χώρο στάθμευσης, που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή του πρώην τουρκοκυπριακού σινεμά. Στον χώρο δημιουργήθηκε ανοικτός πλατειακός χώρος, με πράσινο και υγρό στοιχείο.

 Οι καλλιτέχνες θα έχουν τη δυνατότητα να δημιουργούν και να χωροθετούν στο πάρκο εικαστικά έργα εξωτερικού χώρου,  ενώ θα πραγματοποιούνται και εκδηλώσεις πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

 Σε μεταγενέστερο στάδιο αναμένεται να πλακοστρωθούν και οι οδοί Ακ Ντενίζ, Σεϋχάν, Νταγ Μποζ και Μποζ Κουρτ, με στόχο την περαιτέρω ανάδειξη της Γειτονιάς των Καλλιτεχνών.

Αυτήν την περίοδο, εξάλλου, ο Δήμος Λάρνακας αναζητεί εργολάβο προκειμένου ν’ αναλάβει τα βελτιωτικά έργα στον παραλιακό πεζόδρομο της Πιαλέ Πασά, που έχει υποστεί σημαντικές φθορές λόγω της διάβρωσης.

Ήδη όπως ανέφερε στην εφημερίδα μας ο κ. Βύρας έχει προκηρυχθεί ο σχετικός διαγωνισμός και εκτιμάται πως οι πρώτες εργασίες στον πεζόδρομο θα ξεκινήσουν μέσα στο καλοκαίρι.