Ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών συζητούνται την Πέμπτη τα Σχέδια που αφορούν την ανάπτυξη του χώρου της πρώην Διεθνούς Κρατικής Έκθεσης, με τις απόψεις να είναι διιστάμενες, αρχίζοντας από τη μετατροπή της σε πάρκο και φτάνοντας μέχρι και την ανέγερση κτηρίων, τουλάχιστον σε τμήμα της έκτασης.

Παλαιότερα ο Δήμος σχολιάζοντας τη πρόθεση μερικού τσιμεντώματος του χώρου, τάχθηκε υπέρ της μετατροπής του σε «όαση ξεκούρασης και απόλαυσης για τους κατοίκους της δυτικής Λευκωσίας». Μάλιστα, γίνονταν αναφορές ακόμη και για μετατροπή του χώρου σε κρατικό δάσος.

Μια από τις τελευταίες επιλογές της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν η δημιουργία ζώνης Καινοτομίας, Έρευνας και Επιχειρηματικότητας. Η επιλογή αυτή στηρίχτηκε σε εισηγητική έκθεση Επιστημονικής Επιτροπής, η οποία είχε οριστεί γι’ αυτό το σκοπό.

Σε παλαιότερη παρέμβαση του Δήμου, αναφερόταν πως αν η κυβέρνηση αποφασίσει να ανεγείρει κτήρια στο χώρο, απαίτηση είναι όπως 170.000 τετραγωνικά μέτρα (τ.μ.), από τα συνολικά 250.000 τ.μ., παραμείνουν ανοικτοί χώροι χωρίς κτήρια, με πολύ πράσινο, μεγάλο πάρκο κλπ, για κοινωνικές συναθροίσεις και κοινωνικές δραστηριότητες.

Ο Δήμος είχε διαφωνήσει και με τη λειτουργία τερματικού σταθμού λεωφορείων στους χώρους της Κρατικής Έκθεσης.

Ανάμεσα σε άλλα, ο Δήμος είχε εκφράσει και τις ακόλουθες θέσεις:

-Το υπουργικό συμβούλιο της προηγούμενης κυβέρνησης είχε καθορίσει ότι: «Η Ζώνη Καινοτομίας Έρευνας και Επιχειρηματικότητας στοχεύει στη δημιουργία περιβάλλοντος που ενισχύει την κουλτούρα της καινοτομίας, της συνεργασίας, της μεταφοράς γνώσης και Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας, στη διαχείριση της μεταφοράς τεχνολογίας μεταξύ ερευνητικών ιδρυμάτων και φορέων καινοτομίας και στη διευκόλυνση της επικοινωνίας και διασύνδεσης μεταξύ εταιρειών, επιχειρηματιών και επιστημόνων, δημιουργώντας συνέργειες, συνεργασία και νέες επιχειρήσεις».

-Με βάση το παρουσιασθέν αρχικό σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης, από τις 250 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα του συνολικού χώρου που καταλαμβάνει η Κρατική Έκθεση, 170 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα θα είναι ανοικτοί χώροι χωρίς κτήρια, με πολύ πράσινο, μεγάλο πάρκο κλπ για κοινωνικές συναθροίσεις και κοινωνικές δραστηριότητες.

-Το Δημοτικό Συμβούλιο είχε κρίνει ομόφωνα ότι τέτοιο κέντρο, από οικονομικής πλευράς, θα προσφέρει πρωτίστως σημαντικές ευκαιρίες στους νέους ανθρώπους του τόπου μας.