Το ατύχημα με τον ΕΛΔΥΚάριο που έχασε το χέρι του δεν είναι το πρώτο που συμβάν στην Κύπρο. Σημειώθηκε ακόμα ένα πριν από εννέα χρόνια, στις 3 Απριλίου 2014 όπου ο 19χρονος τότε μαθητής ΟΥΚ τραυματίστηκε με τον ίδιο τρόπο και ακρωτηριάστηκε.

Τότε έγινε μεγάλος θόρυβος περί ακαταλληλότητας των χειροβομβίδων αιγυπτιακής κατασκευής και προέλευσης. Δύο χρόνια αργότερα, στις 24 Αυγούστου 2016, διαπιστώθηκε πρόβλημα στις εν λόγω αιγυπτιακές χειροβομβίδες με αποτέλεσμα το ΓΕΕΦ να ζητήσει τη μη χρήση του συγκεκριμένου τύπου χειροβομβίδας. Για λόγους που θα πρέπει να διερευνήσουν το Υπουργείο Άμυνας και το ΓΕΕΦ οι εν λόγω χειροβομβίδες χρησιμοποιούνται μέχρι και σήμερα με αποτέλεσμα να φθάσουμε στο περιστατικό της 21 Φεβρουαρίου 2024.

Φαίνεται ότι το πρώτο ατύχημα με ακρωτηριασμό, αλλά και τα μεταγενέστερα προβλήματα που παρουσιάστηκαν με τις εν λόγω χειροβομβίδες δεν προβλημάτισαν τις αρμόδιες Αρχές με αποτέλεσμα να παρουσιαστεί σήμερα άλλο ατύχημα.

Σημειώνεται ότι μετά το περιστατικό του Απρίλη του 2014 ο ιατρός που χειρούργησε το περιστατικό, εξέφρασε την οργή του σε δημόσιες δηλώσεις του. Μιλώντας σε εκπομπή του Σίγμα, φανερά ενοχλημένος για το γεγονός ότι ένας νέος έχασε την παλάμη του, ξέσπασε κατά όσων ευθύνονται για την επιλογή αιγυπτιακών χειροβομβίδων, τη στιγμή που δίνονται τόσα εκατομμύρια από τους φορολογούμενους για την άμυνα. Σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, τα υλικά της Εθνικής Φρουράς θα έπρεπε να ήταν ανάλογης ποιότητας με τα χρήματα που χρεώνεται ο φορολογούμενος γι’ αυτό το σκοπό. Μάλιστα, ο Δρ. Αλκιβιάδης, εξαπέλυσε πυρά κατά όσων επιλέγουν τα υλικά της Εθνικής Φρουράς λέγοντας ότι παίρνουν προμήθειες.