Καταγγελίες για στοχοποίηση, χαρακτηρισμούς και ύβρεις σε βάρος βουλευτών που άσκησαν κοινοβουλευτικό έλεγχο προς το Πανεπιστήμιο Κύπρου, αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής στη διάρκεια εξέτασης του προϋπολογισμού του ιδρύματος για το 2024.

Η συζήτηση, η οποία συνεχίζονταν για τέσσερις συνεδρίες, ολοκληρώθηκε και αναμένεται πλέον ο προϋπολογισμός να κατατεθεί στην Ολομέλεια.

Με την έναρξη της συνεδρίας ο πρόεδρος της Επιτροπής, Παύλος Μυλωνάς, ανέγνωσε σημείωση καταγγέλλοντας επιθέσεις σε βάρος βουλευτών εξαιτίας αναφορών τους στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου από μέλη του πανεπιστημιακού προσωπικού του ιδρύματος.

Συγκεκριμένα ο κ. Μυλωνάς ανέφερε ότι «εκ μέρους της Επιτροπής θέλω να εκφράσω τη δυσφορία αλλά και την απογοήτευση μας για το γεγονός ότι βουλευτές μέλη της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, οι οποίοι στο πλαίσιο του θεσμικού τους ρόλου και στην άσκηση ουσιαστικού ελέγχου, στα πλαίσια της Επιτροπής, στοχοποιήθηκαν ως αντικείμενο επιθέσεων από πολύ μικρή μερίδα πανεπιστημιακών.

Δεν ενοχλεί η άσκηση κριτικής, η οποία είναι καλοδεχούμενη στο πλαίσιο της Δημοκρατίας. Ενοχλούν, όμως, οι χαρακτηρισμοί που αγγίζουν τα όρια των ύβρεων και τα υπονοούμενα, τα οποία τελικά ουσιαστικά στοχεύουν στο να αποτραπεί η Επιτροπή να ασκεί τον θεσμικό της ρόλο σε σχέση με τον έλεγχο του προϋπολογισμού των δημοσίων πανεπιστημίων».

Θα ήταν ενδιαφέρον, συνέχισε, να ακούσουμε και την επίσημη θέση των αρχών του ιδρύματος για την εκτόξευση ύβρεων κατά μελών της Επιτροπής Παιδείας από μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, για συζητήσεις που διεξάγονται θεσμικά εντός της Επιτροπής ή για ερωτήματα που τίθενται. Οι πανεπιστημιακές αρχές έχουν όλο το χρόνο και την ευχέρεια να απαντήσουν αρμοδίως εντός της Επιτροπής.

Από την πλευρά του Πανεπιστημίου, υπογραμμίστηκε ότι οι όποιες αναφορές γίνονται από καθηγητές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή αλλού, σε βάρος βουλευτών δεν αποτελούν την επίσημη θέση του ιδρύματος, παρά μόνο τις προσωπικές τους απόψεις, τις οποίες δεν υιοθετεί το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Στην Επιτροπή Παιδείας, σημειώθηκε για μια ακόμη φορά, το ζήτημα των χρυσών εστιών του ιδρύματος. Όπως αναφέρθηκε, το κόστος κατασκευής ανά δωμάτιο ανέρχεται στις €110.000 την ώρα που το κόστος ανά δωμάτιο για τις εστίες της Αρχιεπισκοπής στη Λεμεσό είναι στο ήμισυ της τιμής, αφού ανήλθε στις €51.500. Διευκρινίστηκε ακόμη, ότι η αύξηση στο κόστος κατασκευής λόγω εξωτερικών παραγόντων και πληθωρισμού, ανέρχεται σε 10% και συνεπώς δεν δικαιολογεί αυτή τη διαφορά μεταξύ των δύο εστιών. Πάντως, σημειώθηκε, στο κόστος δωματίου των εστιών του Πανεπιστημίου Κύπρου συμπεριλαμβάνεται και το κόστος κοινόχρηστων χώρων.

Στη διάρκεια της συζήτησης, για μια ακόμη φορά, υπογραμμίστηκε η ανάγκη δημιουργίας στρατηγικού σχεδιασμού από το Υπουργείο Παιδείας για τα δημόσια πανεπιστήμια, καθώς τα ιδρύματα παρά τα εκατομμύρια που θα λάβουν αναμένεται σε λίγους μήνες να καταθέσουν και συμπληρωματικό προϋπολογισμό.

Ωστόσο, ο κ. Μυλωνάς κατήγγειλε ότι μέχρι σήμερα και παρά την παρέλευση του χρόνου, το ΤΕΠΑΚ δεν κατέθεσε, ακόμη, τον προϋπολογισμό στη Βουλή ώστε να ασκηθεί ο κοινοβουλευτικός έλεγχος και να ψηφιστεί από την Ολομέλεια.