Υπόθεση με τουρκοκυπριακή γη που περιβάλλεται από ασύλληπτες λεπτομέρειες, αλλά και ενδεχόμενες μεγαλύτερες διαστάσεις, διερευνά η Αστυνομία.

Σύμφωνα με την καταγγελία που τέθηκε ενώπιον των διωκτικών Αρχών τα προηγούμενα 24ωρα, ομάδα προσώπων ελληνοκυπριακής καταγωγής φέρεται να πλαστογράφησε έγγραφα και να ενήργησε με τέτοιο τρόπο, ώστε να οικειοποιηθεί με δόλια μέσα έξι τεμάχια γης στα Πυργά που ανήκαν σε αποβιώσαντα Τουρκοκύπριο.

Τα αδικήματα που καταλογίζονται φαίνεται να τελέστηκαν τον περασμένο μήνα, ενώ η υπόθεση έγινε αντιληπτή όταν κάποιο από τα ενεχόμενα άτομα, επιχείρησε να εξασφαλίσει βεβαίωση ώστε να αποδεσμευθεί η ακίνητη περιουσία. Όταν έγινε διαπιστώθηκε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με την υπόθεση και άρχισε να διερευνάται υπηρεσιακά τι ακριβώς είχε γίνει, ο φάκελος, που τύγχανε χειρισμού από λειτουργούς του Κτηματολογίου Λάρνακας, εξαφανίστηκε ως διά μαγείας. Έκτοτε, αγνοούνται τα καταχωρισμένα –που βάσει της καταγγελίας είναι χαλκευμένα– έγγραφα για τους σκοπούς μεταβίβασης της γης.

Οι έρευνες που γίνονται, αποσκοπούν στο να πέσει φως και σε ό,τι αφορά το βαθμό εμπλοκής λειτουργών του Κτηματολογίου Λάρνακας. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες διερευνάται και ο ρόλος πρώην δικηγόρου, η οποία έχει διαγραφεί από το μητρώο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου.

Ποινικά και πειθαρχικά

Η υπόθεση δεν αποτελεί μόνο αντικείμενο ποινικής έρευνας από το Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων Λάρνακας, στη δικαιοδοσία του οποίου εμπίπτουν οι σοβαρές υποθέσεις, αλλά είναι και αντικείμενο διοικητικής έρευνας που αποσκοπεί στη διαπίστωση κατά πόσον προκύπτουν πειθαρχικές ή άλλες ευθύνες λειτουργών του Κτηματολογίου Λάρνακας. Ενήμερο ασφαλώς είναι και το υπουργείο Εσωτερικών και συγκεκριμένα η Υπηρεσία Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών, από την οποία –όπως έγκυρα πληροφορείται ο «Φ»– έγινε η καταγγελία στην Αστυνομία.

Δεν γνώριζε ο Κηδεμόνας

Από το Κτηματολόγιο Λάρνακας φαίνεται να ανοίχθηκε φάκελος για κληρονομιά γης. Σύμφωνα με την καταγγελία, η ομάδα προσώπων στην προσπάθεια της να οικειοποιηθεί τη γη, φέρεται να παρουσίασε επιστολή ότι ο κηδεμόνας, που στην προκειμένη είναι η Υπηρεσία Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών του υπουργείου Εσωτερικών, έδωσε συγκατάθεση. Επίσης, φέρεται να έχει παρουσιαστεί διαθήκη με εκτελεστή πρώην δικηγόρο, η οποία έχει διαγραφεί από το μητρώο μελών του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου.

Στο πλαίσιο μεταβίβασης γης που προέρχεται από κληρονομία, απαιτείται η προσκόμιση πιστοποιητικών για πληρωμή τελών. Όπως προκύπτει από πληροφορίες του «Φ» που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, σ’ αυτήν ακριβώς τη διαδικασία έγινε αντιληπτό ότι κάτι δεν πάει καλά. Συγκεκριμένα, πρόσωπο αποτάθηκε στην κοινοτική Αρχή των Πυργών, ζητώντας βεβαίωση πληρωμής τελών, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη μεταβίβαση της ακίνητης περιουσίας. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κοινοτική Αρχή ακολουθώντας τη νενομισμένη διαδικασία, επικοινώνησε με την Υπηρεσία Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών του υπουργείου Εσωτερικών και αποκαλύφθηκε ότι η τελευταία δεν είχε δώσει ποτέ έγκριση για τη διαδικασία κληρονομιάς που δρομολογήθηκε. Όταν επιχειρήθηκε να διερευνηθεί υπηρεσιακά το θέμα, έγινε αντιληπτό ότι ο φάκελος της κληρονομιάς απωλέσθηκε και δεν υπήρχε διαθέσιμο έγγραφο, ώστε να εξεταστεί τι ακριβώς έγινε.

«Τρέχουν» έρευνες

Πληροφορίες μας αναφέρουν ότι λειτουργός της Υπηρεσίας Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών του υπουργείου Εσωτερικών κατήγγειλε προφορικά στο ΤΑΕ Λάρνακας την υπόθεση προχθές Τετάρτη. Σήμερα αναμένεται να δοθεί και γραπτή κατάθεση από λειτουργό της Υπηρεσίας. Για την ώρα, η Αστυνομία με βάση την ενώπιόν της καταγγελία φαίνεται να διερευνά αδικήματα που σχετίζονται πλαστογραφία εγγράφων. Η υπόθεση, πάντως, δεν αποκλείεται να λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις.

Να σημειωθεί ότι ο «Φ» ενημερώθηκε από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας για την εκ των πραγμάτων αποτυχημένη προσπάθεια οικειοποίησης τουρκοκυπριακής γης, ενώ από την αρχή της τρέχουσας εβδομάδας άρχισε και η δημοσιογραφική διερεύνηση.

Όπως μας αναφέρθηκε από αξιόπιστη κι αρμόδια πηγή, αυτή τη στιγμή έχει διαταχθεί διενέργεια διοικητικής έρευνας στο Κτηματολόγιο Λάρνακας, για να διαφανεί κατά πόσον προκύπτουν ευθύνες για λειτουργούς της κυβερνητικής Υπηρεσίας. Τον φάκελο, σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ», χειρίζονταν συγκεκριμένοι λειτουργοί του Κτηματολογίου.