Αθωώθηκε ο επιλοχίας (ΣΥΠ) της Εθνικής Φρουράς Λ.Ι., που κατηγορείτο για το τραγικό δυστύχημα στο οποίο έχασε τη ζωή της η 27χρονη συμβασιούχος οπλίτης, Νάταλυ Νεοφύτου.

Το Στρατιωτικό Δικαστήριο Λευκωσίας ανακοινώνοντας την έκτασης 136 σελίδων απόφασή του σήμερα το πρωί, έκρινε πως οι μαρτυρίες δεν ήταν επαρκείς ώστε να καταδικαστεί ο υπαξιωματικός.

Αυτό που προκάλεσε εντύπωση είναι ότι ο πρόεδρος του δικαστικού σώματος, Ξενοφών Ευσταθίου, έκρινε αναξιόπιστους και τους 12 στρατιωτικούς που ήταν μάρτυρες κατηγορίας (οι άλλοι δυο ήταν αστυνομικοί).

Μάλιστα, στην απόφασή του σημειώνει ότι κάποιοι πήγαν στο δικαστήριο για να αποκρύψουν την αλήθεια, εξηγώντας ότι θυμούνταν επιλεκτικά γεγονότα την περίοδο που επεσυνέβη το τραγικό γεγονός. Να σημειωθεί ότι ο Ξενοφών Ευσταθίου στις 9/2/2024 στη βάση της ίδιας μαρτυρίας είχε κρίνει πως υπήρχε εκ πρώτης όψεως υπόθεση ενοχής.

Η Νομική Υπηρεσία μελετά ήδη την απόφαση και εξετάζει ενδεχόμενη καταχώρηση έφεσης. Τη διαδικασία παρακολούθησαν η μητέρα της θανούσας και ο 30χρονος αδερφός της που επίσης υπηρετεί στην Εθνική Φρουρά ως Συμβασιούχος Οπλίτης.

Ο υπαξιωματικός της Εθνικής Φρουράς κατηγορείτο για πρόκληση θανάτου λόγω αλόγιστης, απερίσκεπτης ή επικίνδυνης πράξης στη βάση του άρθρου 210 του ποινικού κώδικα. Αδίκημα το οποίο επέσυρε φυλάκιση μέχρι και τέσσερα έτη. Κατηγορείτο, ακόμη, για παραμέληση υπηρεσιακού καθήκοντος.

Η Νάταλυ Νεοφύτου έχασε τη ζωή της στις 12/5/2022 μετά από δυστύχημα σε στρατόπεδο, κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής μηχανοδήγησης. Το μοιραίο συμβάν είχε σημειωθεί γύρω στις 11:00 το πρωί της συγκεκριμένης ημερομηνίας κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης στο στρατόπεδο «Σταύρου Στυλιανίδη» στον Κόρνο ανετράπη το όχημα τύπου τζιπ, στο οποίο επέβαινε η ΣΥΟΠ μαζί με δόκιμο έφεδρο αξιωματικό και κληρωτό οπλίτη. Η 27χρονη φέρεται να καταπλακώθηκε από το όχημα και να κατέληξε στην άσφαλτο.