Σε πλήρη εξέλιξη σε δύο μέτωπα βρίσκονται οι έρευνες της Αστυνομίας, με επίκεντρο το σκάνδαλο στη Μονή του Οσίου Αββακούμ στο Φτερικούδι.

Η Αστυνομία μέσω ενός κλιμακίου ανακριτών του Οικονομικού Εγκλήματος εξετάζει καταγγελία της Ιεράς Μητρόπολης Ταμασού και Ορεινής και του ίδιου του Μητροπολίτη Ησαΐα, που αφορά στη διάπραξη οικονομικής φύσης αδικημάτων, τα οποία σύμφωνα με την καταγγελία, φέρεται να διαπράχθηκαν από πρόσωπα που σχετίζονται με συγκεκριμένο Μοναστήρι.

Μέσω δεύτερου κλιμακίου στο ΤΑΕ Αρχηγείου, διερευνά καταγγελίες μοναχών αυτή τη φορά κατά του Μητροπολίτη σχετικά με γεγονότα που έλαβαν χώρα στις 5-6 Μαρτίου στη Μονή. Ήδη οι δύο μοναχοί προσήλθαν χθες και έδωσαν κατάθεση ενώ πρόθεσή τους είναι να καταθέσουν βίντεο από τη Μονή με την είσοδο κουκουλοφόρων σ’ αυτή, απαγωγή τους και απειλές καθώς και sms που στάληκαν από τον Μητροπολίτη.

Κι’ όλα αυτά εν μέσω μιας αποπνιχτικής ατμόσφαιρας λεπτομερειών που βλέπουν το φως για εκμετάλλευση του πόνου των πιστών, για θαυματουργά μύρα και για σταυρούς που «κολλούν» στο κεφάλι πονεμένων προσώπων.

Όπως δήλωσε στον «Φ» ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου, ερευνώνται και οι δύο πτυχές της υπόθεσης από ξεχωριστά κλιμάκια ανακριτών και πως η Αστυνομία προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για εντοπισμό στοιχείων. Όσον αφορά στην καταγγελία που έγινε από τη Μητρόπολη Ταμασού, αυτή αφορά καθαρά οικονομικής φύσεως θέματα και ανέλαβε τη διερεύνηση ομάδα ανακριτών από την Υποδιεύθυνση Διερεύνησης Οικονομικού Εγκλήματος. Έχει αρχίσει, είπε, η λήψη καταθέσεων, έχουν παραληφθεί κάποια τεκμήρια, μεγάλος αριθμός εγγράφων, τα οποία αξιολογούνται από τους ανακριτές για να δούμε πώς προχωρά η διερεύνηση όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα. Ανακριτές, πρόσθεσε, πήγαν στη Μονή, χθες, το Σάββατο και την Παρασκευή.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, αυτό που διερευνάται αφορά στο πώς συγκεντρώθηκαν οι 800.000 ευρώ που υπήρχαν στη Μονή και μεταφέρθηκαν στη Μητρόπολη και ποιο χρονικό διάστημα αφορούσαν. Επίσης εξετάζεται κατά πόσον ήταν προϊόν εισφορών των πιστών, αν δίνονταν αποδείξεις κ.ά. Για την υπόθεση αυτή ερευνώνται κάποιοι μοναχοί της Μονής που είναι παραπονούμενοι στην άλλη υπόθεση που αφορά απειλές και απαγωγή τους. 

Για τη δεύτερη πτυχή της υπόθεσης, πρόσθεσε ο κ. Ανδρέου, αφορά καταγγελίες που έχουμε δεχθεί από αριθμό μοναχών της συγκεκριμένης Μονής, την οποία διερευνά το ΤΑΕ Αρχηγείου. Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι αυτή αφορά καταγγελίες κατά του Μητροπολίτη Ησαΐα δήθεν για απειλές και επιθέσεις κατ’ εντολήν του. Ήδη χθες το απόγευμα δύο μοναχοί προσήλθαν στα γραφεία του ΤΑΕ στο Αρχηγείο και έδωσαν κατάθεση με τον ένα να εκφράζει φόβους για τη ζωή του επικαλούμενος απειλές που δέχεται.

Πριν την κατάθεση τους, είχαν απευθυνθεί με επιστολή των δικηγόρων τους Ανδριάνας Κλαΐδη και Νικόλα Κουλούρη προς την Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, ζητώντας άδεια για να χρησιμοποιήσουν τα προσωπικά δεδομένα όσων φαίνονται στο βίντεο ή στα μηνύματα. Η άδεια ζητείτο ώστε οι δύο μοναχοί να μπορέσουν να τα παραδώσουν στους ανακριτές του ΤΑΕ Αρχηγείου που εξετάζουν καταγγελίες κατά του Μητροπολίτη Ησαΐα.

Στο βίντεο της Μονής, εμφανίζονται αρκετά πρόσωπα να εισέρχονται στις 5 Μαρτίου εντός των εκκλησιαστικών χώρων και να κυκλοφορούν, ορισμένοι εκ των οποίων ήταν με κουκούλες. Οι ισχυρισμοί που εκφράζονται είναι πως πρόκειται για αστυνομικούς, κάτι που η ίδια η Αστυνομία έχει ήδη απορρίψει. Τα sms φέρονται να αποστάλθηκαν από τον Μητροπολίτη Ησαΐα στον Αρχιμανδρίτη Νεκτάριο και αφορούν κατ’ ισχυρισμό απειλές.

Εξάλλου, με αφορμή τα πρόσφατα σοβαρά γεγονότα στη Μονή το ΑΚΕΛ ενέγραψε στη Βουλή θέμα της οικονομικής εκμετάλλευσης της πίστης.

Άδεια διενέργειας εράνου για έξι μήνες

Για ένα εξάμηνο το 2021 είχε δοθεί άδεια διενέργειας εράνου για εργασίες στη Μονή Αββακούμ, ανέφερε χθες στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι η προϊσταμένη διεύθυνσης σωματείων του Υπουργείου Εσωτερικών, Αναστασία Μιχαηλίδου Καμένου.

Η άδεια είχε εξασφαλιστεί από την 1/5/2021 μέχρι 31/10/21 για διενέργεια κάποιων κατασκευαστικών εργασιών στο μοναστήρι. Από τότε δεν έχει εξασφαλίσει άλλη άδεια, άρα αν είχαν γίνει εισπράξεις μετά τις 31/10/21 αυτό ήταν παράνομο. Σημείωσε ότι ο νόμος αναφέρει ότι εντός των ναών μέχρι και τον περίβολο οι εισφορές δεν χρειάζονται άδεια. Αλλά, έρευνες οι οποίες γίνονται διαδικτυακά ή θα υπάρχουν ερανιστές εκτός του ναού τότε χρειάζεται άδεια.

Επεσήμανε ότι, η Αρχή Αδειών από τις αρχές του 2023 δεν δίνει πλέον άδειες για ανέγερση ναών.

Κληθείσα να απαντήσει αν κάποιος θέλει να κάνει μια εισφορά σε ένα μοναστήρι απάντησε ότι, αν κάποιος αποφασίσει από μόνος του να κάνει μια δωρεά τότε δικαιούται. Αν όμως κάποιος κάνει κλήση προς το κοινό για να δώσει χρήματα αυτό είναι ο ορισμός του εράνου και δεν μπορεί να γίνει χωρίς άδεια.

Στο μεταξύ, η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαΐδου με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα που αφορούν στην Ιερά Μονή Οσίου Αββακούμ, επειδή τίθενται αρκετά ερωτήματα στο Γραφείο της, υπενθυμίζει ότι δεν πρέπει να δημοσιεύονται φωτογραφίες, βίντεο ή άλλα δεδομένα προσώπων, τα οποία δεν έχουν άμεση σχέση και/ή εμπλοκή με το εν λόγω θέμα. Τα πρόσωπα αυτά δεν εμπίπτουν στη δημόσια ζωή και δεν ανήκουν στη σφαίρα της επικαιρότητας.

Εάν ένας πολίτης ή ένας δημοσιογράφος επιθυμεί να αναρτήσει ή να δημοσιεύσει εικόνες που απεικονίζουν πιστούς, θα πρέπει να θολώσει τα πρόσωπά τους, ώστε να μην ταυτοποιούνται. Η Επίτροπος σημειώνει ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις που αφορούν στο εν λόγω θέμα, απαντά σε ερωτήματα και δίνει κατευθύνσεις εκεί όπου χρειάζεται.