ΑΠΟΣΤΟΛΗ / ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ: Στις 14 Μαΐου στις Βρυξέλλες θα γίνει η ανακοίνωση για τον κώδικα καλής πρακτικής σχετικά με το δικαίωμα στη λήθη για τους καρκινοπαθείς, δηλαδή στην ασφάλιση και τη δανειοδότηση στα κράτη  – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτό ανέφερε σε συνάντηση που είχε η Επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, με κύπριους δημοσιογράφους στο Στρασβούργο, σημειώνοντας πως στην ανακοίνωση θα συμμετέχουν οι οργανώσεις που διεκδικούσαν το δικαίωμα στη λήθη, η Βελγική Προεδρία, οι ασφαλιστικές εταιρείες και οι τραπεζικοί οργανισμοί.

Όπως τόνισε η κ. Κυριακίδου, «τα κράτη-μέλη είναι ήδη ενήμερα για το θέμα. Εμείς προχωράμε με ένα κώδικα καλής πρακτικής για να μπορέσουμε, σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε συνεργασία πάντα με χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, να βάλουμε κάποιες κοινές παραμέτρους για το δικαίωμα στη λήθη. Η δική μου θέση είναι ότι για να μπορεί αυτό πραγματικά να προστατεύει τους ασθενείς, θα πρέπει να περάσει ως νομοθεσία στα κράτη-μέλη. Ακόμη υπάρχει δρόμος γιατί μόνο οκτώ κράτη-μέλη το έχουν νομοθετήσει. Είναι ένας από τους πυλώνες της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τον καρκίνο που θα συνεχίσει να εξελίσσεται μέσα από εκδηλώσεις, την δική μας παρουσία κτλ».

Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, επισήμανε πως άρχισε να προβάλει το δικαίωμα στη λήθη με την πορεία της Europa Donna πριν από δύο χρόνια και τώρα προχώρησε στη Βουλή ως νομοθεσία και πλέον είναι ένα από τα οκτώ κράτη μέλη τα οποία εφαρμόζουν το δικαίωμα στη λήθη και είναι ένα παράδειγμα καλής πρακτικής.

«Βρισκόμαστε ακόμα σε διαπραγματεύσεις για τον κώδικα καλής πρακτικής και συγκεκριμένα, πόσα χρόνια μετά θα υπάρχει το δικαίωμα στη λήθη. Αν η επιστημονική κοινότητα πιστεύει ότι στα επτά χρόνια, κάποιος ο οποίος πέρασε μια εμπειρία με καρκίνο και θεωρεί ότι έχει αποθεραπευτεί, γιατί να στερείτε το δικαίωμα σε ισότιμη πρόσβαση σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για ακόμα τρία χρόνια. Θα πρέπει να δούμε πως θα κινηθεί το θέμα με τον κώδικα της καλής πρακτικής, και αν θα πρέπει στην Κύπρο για παράδειγμα να γίνει αναπροσαρμογή στην νομοθεσία της», επισήμανε.

Την ίδια ώρα τόνισε πως «ως επίτροπος Υγείας θα ήθελα σε κάποια στιγμή το δικαίωμα στη λήθη να επεκταθεί και σε άλλες ασθένειες».

Δύσκολα τα πράγματα με τον τομέα της υγείας στη Γάζα

Ερωτηθείς για την κατάσταση στη λωρίδα της Γάζας και την σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή του τομέα της υγείας, εάν σκοπεύει η ΕΕ να προχωρήσει σε ανοικοδόμηση κάποιων νοσοκομείων, η κ. Κυριακίδου είπε πως σε αντίθεση με την κατάσταση στην Ουκρανία, με τον πόλεμο στη Γάζα υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες.

Όπως εξήγησε «ως Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουμε ήδη συμβάλει στην στήριξη των υπηρεσιών υγείας στην Ουκρανία. Μέσα από το πρόγραμμα EU for health έχουμε, μαζί με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας προμηθεύσει ένα μεγάλο αριθμό ασθενοφόρων, λεωφορείων για να γίνονται εμβολιασμοί. Μιλάω για την Ουκρανία διότι εκεί υπάρχει μια οργανωμένη κυβέρνηση με την οποία μιλάμε και ξέρουμε πως διοχετεύεται η οικονομική στήριξη. Τον Ιούνιο πήγα στην Ουκρανία τον Ιούνιο του 2022 και υπογράψαμε συμφωνία για να εντάξουμε την Ουκρανία στο EU for health, για να μπορεί να λαμβάνει οικονομική στήριξη».

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να στηρίξει, εκεί που μπορεί, οποιεσδήποτε χώρες έχουν ανάγκη. Και με την Γάζα υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες λόγω της κατάστασης και δεν μπορεί να αναληφθεί εύκολα η πρωτοβουλία της ανοικοδόμησης. Θεωρώ ότι το σχέδιο «Αμάλθεια» από πλευράς Κύπρου είναι μια πάρα πολύ σημαντική πρωτοβουλία. Είναι η πρώτη φορά που μια χώρα παίρνει μια τέτοια πρωτοβουλία και επιμένει στην εφαρμογή της. Υπήρχε φόβος ότι θα υπάρξουν αντικειμενικές δυσκολίες αλλά φαίνεται ότι θα φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια. Συνεργαζόμαστε με της ΜΚΟ και τα Ηνωμένα Έθνη για ανθρωπιστική βοήθεια αλλά είναι διαφορετικό από το να χτιστεί ένα νοσοκομείο», τόνισε.