Έντονη ήταν η συζήτηση σήμερα στην Επιτροπή Μεταφορών της Βουλής για τα προβλήματα που προκύπτουν από τις κάμερες της Τροχαίας, με τους βουλευτές να χωρίζονται σε δυο στρατόπεδα.

Παραστατικοί ήταν οι βουλευτές της Πάφου Χρύσανθος Σαββίδης και Βαλεντίνος Φακοντής όσον αφορά στον τρόπο που καταγγέλλονται οι οδηγοί.

Σύμφωνα με τον κ. Σαββίδη, τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στους οδηγούς μετά τη λειτουργία των καμερών είναι πολλά και κατηγόρησε την Τροχαία και τους χειριστές των βαν με τις κινητές κάμερες ότι κρύβονται.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «εφάαν τζαι τους τζυνηούς που παν στες φάσσες τζαι κρύβονται». Πρέπει να αντιληφθείτε, πρόσθεσε, απευθυνόμενος με έντονο ύφος προς τους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς, ότι υπάρχει πρόβλημα. Τα βανάκια, παρατήρησε, όπου τους καπνίσει σταθμεύουν. Τα στοιχεία που δόθηκαν (σ.σ. για τα εξώδικα) είναι λανθασμένα. Πρέπει να γίνει ανάλυση διακύμανσης δεδομένων.

Ο ίδιος ανέφερε ότι σύντομα θα έχουμε προβλήματα κοινωνικής υφής όταν οδηγοί θ’ αρχίσουν να χάνουν την άδεια οδήγησής τους από τους βαθμούς ποινής, γι’ αυτό και κατέθεσε πρόταση νόμου ώστε η άδεια να αναστέλλεται μετά τους 20 βαθμούς αντί 12 που είναι σήμερα.

Από την πλευρά του ο κ. Φακοντής ανέφερε ότι αντί οι κάμερες να τοποθετηθούν στα μελανά σημεία, τοποθετούνται πίσω από πινακίδες, είναι κρυμμένες σε στάσεις λεωφορείων, σε πεζοδρόμια για να γεμίσουν τα κρατικά ταμεία. Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ έκανε λόγο για φοροεισπραχτική πολιτική της κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι στήθηκε μια βιομηχανία γύρω από τη φωτοεπισήμανση, καταλήγοντας ότι τα 300ευρα πέφτουν βροχή.

Στον αντίλογο, οι βουλευτές του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Αλαμπρίτης και της ΕΔΕΚ Ανδρέας Αποστόλου, ανέφεραν ότι το μέτρο είναι προληπτικό, σώζει ζωές και πρέπει να δούμε και τη συμπεριφορά των οδηγών όπου στα φώτα με κάμερες συμμορφώνονται, ενώ εκεί που δεν υπάρχουν περνούν με κόκκινο με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Όπως τόνισαν, τα στατιστικά με τη μείωση των νεκρών στους δρόμους κατά 35% την τελευταία πενταετία δεν είναι τυχαία και τόνισαν την ανάγκη να προστατευτεί ο κόσμος που δεν θέλει να παρανομεί αλλά δυσκολεύεται να εξοικειωθεί με τις κάμερες.

Σημειώνεται, ότι είχε προηγηθεί η επίσης έντονη τοποθέτηση του βουλευτή Χρύσανθου Σαββίδη ότι καταγγέλθηκε με πρόστιμο €300 γιατί «επαλλούκωσε» το όχημα ο μπροστινός του ενώ θα κατευθυνόταν δεξιά.

Ο βοηθός υπεύθυνος της Τροχαίας Χάρης Ευριπίδου του ανέφερε να φέρει το εξώδικό του για να εξεταστεί, με τον κ. Σαββίδη να προσθέτει ότι έκανε ένσταση και δεν του απάντησαν. Ο κ. Ευριπίδου απάντησε ότι μπορεί να το ελέγξει επί τόπου αφού έχει σύστημα στον υπολογιστή του, χωρίς όμως να υπάρξει ανταπόκριση από τον βουλευτή του ΔΗΚΟ.

Το θέμα θα συζητηθεί και την ερχόμενη Πέμπτη αφού ουδείς γνωρίζει την τύχη και των πέντε προτάσεων νόμου που συζητεί η Επιτροπή Μεταφορών και αφορούν κλιμακωτά εξώδικα για το κόκκινο, αύξηση των βαθμών ποινής, να μην καταγγέλλονται οι οδηγοί σχολών οδηγών εν ώρα μαθήματος και για πληρωμή των εξωδίκων με δόσεις.