Ένας στους δύο οδηγούς που καταγγέλθηκαν από τις κάμερες δεν παρέλαβε το εξώδικο του, γι’ αυτό και παραμένει υπό εκκρεμότητα, ενώ σύντομα θα είναι έτοιμο το λογισμικό στο οποίο θα καταχωρούνται τα ονόματα όσων εκκρεμούν εξώδικα, για να γίνεται έλεγχος στα αεροδρόμια.

Το θέμα του συστήματος φωτοεπισήμανσης 26 μήνες μετά την εφαρμογή του υπό το φως πέντε προτάσεων νόμου βουλευτών, συζητήθηκε χθες στην επιτροπή Μεταφορών της Βουλής, με τους βουλευτές να χωρίζονται σε δύο στρατόπεδα: Αυτούς που φωνάζουν για τον τρόπο που καταγγέλλονται οι οδηγοί και για τις πιο συνετές φωνές που βλέπουν τη μείωση στους θανάτους αλλά ζητούν βελτίωση των διαδικασιών στα φώτα που ελέγχονται από κάμερες.

Παραθέτοντας στοιχεία στην Επιτροπή, ο βοηθός υπεύθυνος του Τμήματος Τροχαίας στο αρχηγείο αστυνομίας και υπεύθυνος της φωτοεπισήμανσης, Χάρης Ευριπίδου, είπε ότι από την 1/1/2022 μέχρι και σήμερα έχουν εκδοθεί 320.447 εξώδικα εκ των οποίων τα 147.188 ή το 42% έχει πληρωθεί. Επίσης, για 24.165 εξώδικα που έχουν επιδοθεί και δεν πληρώθηκαν, ετοιμάζεται υπόθεση για το δικαστήριο και όπως παρατήρησε, τα πρόστιμα που επιβάλλονται είναι τέσσερις φορές πιο ψηλά από το εξώδικο.

Παράλληλα, 149.094 εξώδικα δεν έχουν επιδοθεί, δηλαδή ένας στους δύο δεν προσήλθε στο ταχυδρομείο για να παραλάβει το εξώδικό του. Λόγω του μεγάλου αριθμού ανεπίδοτων εξωδίκων, σημείωσε ο αξιωματικός της Τροχαίας, ετοιμάστηκε λογισμικό πρόγραμμα που επιτρέπει τη δημιουργία λίστας με τα ονόματα όσων εκκρεμεί εξώδικο, το οποίο θα καταχωρηθεί στους υπολογιστές των αεροδρομίων και άλλων εισόδων και εξόδων. Όταν ένας πολίτης εντοπιστεί κατά την εξακρίβωση των στοιχείων του ότι εκκρεμεί εναντίον του εξώδικο, θα του επιδίδεται επί τόπου και θα αφήνεται να ταξιδέψει, χωρίς να του ζητείται να το πληρώσει εκείνη τη στιγμή. Από τα 147.000 εξώδικα που πληρώθηκαν, εισπράχθηκαν €9.329.369.

Περαιτέρω, από τα στοιχεία φαίνεται ότι 37.531 καταγγέλθηκαν γιατί «πάτησαν» την άσπρη γραμμή με το εξώδικο να ανέρχεται στα €25, ενώ τα εξώδικα παράβασης σε κόκκινα φώτα τροχαίας ανέρχονται στις 38.726, με το 76% ν’ αφορά παράβαση σε ευθεία πορεία. Ο κ. Ευριπίδου, απαντώντας στις επικρίσεις των βουλευτών ότι κάποιοι καταγγέλλονται ενώ διέρχονται με πράσινο και ανάβει κόκκινο μέχρι να περάσουν, χαρακτήρισε μύθο τις συγκεκριμένες αναφορές.

Οι βουλευτές του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα και Βαλεντίνος Φακοντής μίλησαν για φοροεισπρακτική πολιτική της κυβέρνησης μέσω των καμερών, τονίζοντας ότι τα βανάκια με τις κινητές συνεχίζουν να κρύβονται, είπαν ότι το βέλος δεξιά χωρίς χρονοδιακόπτη είναι «μέθοδος της τσάκρας» αφού παγιδεύονται οι οδηγοί και τόνισαν πως δεν υπάρχει διαδικασία για υποβολή ένστασης.
Έντονος ήταν ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσανθος Σαββίδης για τον τρόπο που οι κινητές καταγγέλλουν τους οδηγούς, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «εφάαν τζαι τους τζινηούς που παν στες φάσσες τζαι κρύβονται». Ο ίδιος ανέφερε ότι σύντομα θα έχουμε προβλήματα κοινωνικής υφής όταν οδηγοί θ’ αρχίσουν να χάνουν την άδεια οδήγησής τους από τους βαθμούς ποινής, γι’ αυτό και κατέθεσε πρόταση νόμου ώστε η άδεια να αναστέλλεται μετά τους 20 βαθμούς αντί 12 που είναι σήμερα.

Στον αντίλογο οι βουλευτές του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Αλαμπρίτης και της ΕΔΕΚ Ανδρέας Αποστόλου, ανέφεραν ότι το μέτρο είναι προληπτικό και πως σώζει ζωές και ότι θα πρέπει να δούμε και τη συμπεριφορά των οδηγών όπου στα φώτα με κάμερες συμμορφώνονται, ενώ εκεί που δεν υπάρχουν περνούν με κόκκινο με ότι αυτό συνεπάγεται.

Το θέμα θα συζητηθεί και την ερχόμενη Πέμπτη αφού ουδείς γνωρίζει την τύχη και των πέντε προτάσεων νόμου που συζητεί η επιτροπή Μεταφορών και αφορούν κλιμακωτά εξώδικα για το κόκκινο, αύξηση των βαθμών ποινής, να μην καταγγέλλονται οι οδηγοί σχολών οδηγών εν ώρα μαθήματος και για πληρωμή των εξωδίκων με δόσεις. Ειδικά για την αύξηση του εξωδίκου σε €500 όταν κάποιος εισέλθει στο ελεγχόμενο τετράγωνο, ο διευθυντής της Ηλεκτρομηχανολογικής Υπηρεσίας Μάρκος Μάρκου ανέφερε ότι οι υφιστάμενες κάμερες δεν μπορούν να ελέγξουν αυτή την παράβαση και σύμφωνα με την εταιρεία, χρειάζεται η τοποθέτηση νέας κάμερας.

Πρώτη σε μείωση θανάτων στην Ευρώπη η Κύπρος

Ο κ. Ευριπίδου παρουσίασε στους βουλευτές γραφική παράσταση που δείχνει τη μείωση των καταγγελιών από τις κάμερες σε σχέση με αυτές που γίνονταν τον πρώτο χρόνο, ενώ έδωσε πρόσφατα στοιχεία της ΕΕ, σύμφωνα με τα οποία η Κύπρος είναι πρώτη από τις 27 στη μείωση των θανάτων στους δρόμους κατά -35% για την πενταετία 2019-2023.

Όπως ανέφερε, το 2020 εφαρμόστηκαν οι αυστηρές ποινές και το 2022 ήρθαν οι κάμερες. Από τα στοιχεία φαίνεται ότι από τους 52 νεκρούς που είχαμε στους δρόμους το 2019, το 2020 μειώθηκαν στους 48, το 2021 στους 45, το 2022 στους 37 και το 2023 στους 34.