Στους νέους στόχους και τις νέες προκλήσεις για τη χρονιά που διανύουμε αναφέρθηκε η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Μαρία Παναγιώτου, σε συνέντευξη Τύπου ένα χρόνο μετά την ανάληψη της Προεδρίας.

Η νέα Υπουργός που διαδέχθηκε τον Πέτρο Ξενοφώντος τον περασμένο Ιανουάριο έκανε αναφορά για τις νέες δράσεις που δρομολογούνται και ανταποκρίνονται στο πρόγραμμα διακυβέρνησης και θέτουν τον άνθρωπο και το περιβάλλον στο επίκεντρο.
Η Υπουργός Γεωργίας έκανε αναφορά σε ορισμένες από τις επικείμενες δράσεις οι οποίες θα ανακοινωθούν εν ευθέτω χρόνω. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο εθνικό επενδυτικό πλάνο υδατικών έργων που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες τόσο σε ύδρευση όσο και άρδευση παγκύπρια. Το πλάνο περιλαμβάνει 33 υδατικά έργα υποδομών ύδρευσης, αποχέτευσης λυμάτων, ανακτημένου νερού και άρδευσης εκτιμημένης αξίας €722 εκατ., τα οποία είναι υπό κατασκευή με ορίζοντα ολοκλήρωσης το διάστημα 2024-2029.
ΣΕ ότι αφορά το χρόνο καταβολής των αποζημιώσεων μέσα από το Ταμείο Διαχείρισης Κινδύνων στη γεωργία, η κ. Παναγιώτου επισήμανε πως «αν και έχει βελτιωθεί ο χρόνος καταβολής των αποζημιώσεων, χρειάζεται ακόμη περισσότερη δουλειά τόσο για να μειωθεί έτι περαιτέρω, αλλά και για να είναι πιο κοντά στην πραγματική απώλεια εισοδήματος που υπέστη ο αγρότης και η αγρότισσα».
Αναφορά έκανε και στο e-kofini, ένα ψηφιακό εργαλείο που θα προσφέρει ενημερωμένες πληροφορίες για τις μέσες τιμές πώλησης των βασικών γεωργικών προϊόντων, όπως καθορίζονται από ομάδες και οργανώσεις παραγωγών, καθώς και για τις λιανικές τιμές από διάφορα σημεία πώλησης.
Την ίδια στιγμή, είπε, χρειάζεται να δώσουμε αυξημένη στήριξη σε νέες τεχνολογίες, όπως είναι τα καινοτόμα συστήματα άρδευσης. Γι’ αυτό, πρόσθεσε, επεξεργαζόμαστε επενδυτικά μέτρα που θα συμβάλουν στην ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων, καθώς επίσης και στη μείωση του κόστους που καταβάλλουν οι γεωργοί για την άρδευση των καλλιεργειών τους.

Η κ. Παναγιώτου εξέφρασε τη στήριξη της για εγκατάσταση διαπερατών αγροβολταϊκών τρίτης γενιάς και αντιχαλαζικών συστημάτων που συμβάλλουν στη διασφάλιση της παραγωγής ποιοτικών προϊόντων με μειωμένο κόστος παραγωγής, καθώς επίσης και στην επέκταση της βιολογικής καταπολέμησης των τρωκτικών σε κτηνοτροφικές ζώνες.

Υπογράμμισε ότι συνεχίζεται η κοινή πρωτοβουλία με την Πρώτη Κυρία για μετατροπή του Προεδρικού Μεγάρου σε Κτήριο Μηδενικών Απορριμμάτων στις χωματερές και επισήμανε πως τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται η επαλήθευση του κτηρίου του Προεδρικού Μεγάρου ως κτήριο μηδενικών απορριμμάτων στις χωματερές.

Τον προσεχή Δεκέμβριο, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη επιχειρησιακή κοινή άσκηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ με τη συμμετοχή των κρατών του Ισραήλ και Ελλάδος και με τη στήριξη του Περιφερειακού Κέντρου Αντιμετώπισης Επειγόντων Περιστατικών Θαλάσσιας Ρύπανσης στη Μεσόγειο (REMPEC), στο πλαίσιο της εφαρμογής του Υπο-Περιφερειακού Σχεδίου Έκτακτης Ανάγκης για τη θαλάσσια πετρελαϊκή ρύπανση.

Εντός του 2024 θα ολοκληρωθεί η διαδικασία θέσπισης και συμπερίληψης της νέας προτεινόμενης θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής «Άγιος Γεώργιος Αλαμάνου» στο δίκτυο «Natura 2000» και της επέκτασης της υφιστάμενης περιοχής του «Natura 2000» «Κάβο Γκρέκο». Περαιτέρω, έχουν ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να ολοκληρωθούν τους επόμενους μήνες όλες οι ενέργειες που αφορούν στην επέκταση του δικτύου Natura 2000, της συμπλήρωσης των 38 εκκρεμούντων διαταγμάτων διαχείρισης και προστασίας του, όπως και της βελτίωσης της διαδικασίας αξιολόγησης των έργων που υποβάλλονται σε περιβαλλοντική εκτίμηση. Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος υπογράμμισε επιβάλλεται να συμπληρώσει όλες τις εκκρεμότητες που έχει, ώστε να τερματιστούν οι διαδικασίες παράβασης, αλλά και να προχωρήσει σε βελτιώσεις που θα αποτρέψουν νέες παραβάσεις.