Καμία υπόνοια για διάπραξη πειθαρχικού παραπτώματος δεν αναγνωρίζει το Υπουργείο Δικαιοσύνης σε σχέση με την υπόθεση του πρώην Υπουργού Άμυνας, Κώστα Παπακώστα και των συνθηκών κράτησής του, μετά την καταδίκη του για τα γεγονότα στη Ναυτική Βάση Ευάγγελος Φλωράκης στο Μαρί. Ως εκ τούτου δεν θα διενεργήσει πειθαρχική έρευνα.

Αυτά αναφέρει το Υπουργείο Δικαιοσύνης σε ερώτημα που κατέθεσε πριν από αρκετό καιρό η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της για τις ενέργειες, που θα πράξει, σε σχέση με παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του κ. Παπακώστα. «Μας απαντούν ότι δεν θα προχωρήσουν σε καμία ενέργεια», υπογράμμισε η πρόεδρος της Επιτροπής, Ειρήνη Χαραλαμπίδου.

Συγκεκριμένα αναφέρεται στην απάντηση ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης προέβη σε διεξαγωγή διοικητικής έρευνας για ενδεχόμενη ύπαρξη πειθαρχικών αδικημάτων αναφυομένων εκ της απόφασης του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας στην Αγωγή απ’ αρ. 3214/2017, δυνάμει της παραγράφου (α) του εδαφίου (2) του άρθρου 81 του περί Δημόσιας Υπηρεσίας Νόμου του 1990 (Ν. 1/1990), με κατάληξη ότι δεν δύναται να στοιχειοθετηθεί η διάπραξη οιουδήποτε πειθαρχικού παραπτώματος, κα, δη εν πάση περιπτώσει, δεν στοιχειοθετείται το αδίκημα του άρθρου 73 εδαφίου (2) παραγράφου (β) του Νόμου.

Τούτων λεχθέντων και διελθούσης της μελέτης της προρρηθείσας απόφασης του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας ημερομηνίας 31/05/2023, εκρίθη ότι ουδεμία εύλογη υπόνοια για διάπραξη οιουδήποτε πειθαρχικού παραπτώματος ανευρίσκεται. Συνωδά τοις προειρημένοις, δεν ενδείκνυται η διεξαγωγή σχετικής πειθαρχικής έρευνας δυνάμει του Νομού.