Πλάνο ενεργειών για παροχή προστασίας των δημοσίων κατηγόρων ετοίμασε η Αστυνομία μετά και τα απανωτά εγκλήματα σε βάρος τους, το κόστος του οποίου εγκρίθηκε πρόσφατα από το υπουργείο Οικονομικών.

Αυτό ανέφερε χθες στη Βουλή, ο Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης, ο οποίος ξεκαθάρισε πως βρίσκεται δίπλα από τους δημόσιους κατηγόρους και κατανοεί τόσο το πρόβλημα με την ασφάλεια τους όσο και της μισθολογικής αναβάθμισής τους. Το θέμα συζητήθηκε χθες στην κοινοβουλευτική επιτροπή Νομικών μετά από εισήγηση της βουλευτού Ειρήνης Χαραλαμπίδου, η οποία εμφανίστηκε επικριτική τόσο ως προς τους χειρισμούς του Γενικού Εισαγγελέα όσο και της Αστυνομίας. Μάλιστα, πριν αρχίσει η συνεδρία της επιτροπής και λόγω καθυστέρησης της άφιξης των εκπροσώπων των δημοσίων κατηγόρων, η κ. Χαραλαμπίδου υποστήριξε ότι «τις κάλεσαν πάνω (σ.σ. εννοώντας τη Νομική Υπηρεσία) για να τις εκφοβίσουν». Ο κ. Σαββίδης απάντησε ότι είναι η προϊστάμενη Αρχή και απέρριψε ότι το κάλεσμα έγινε για να μην εκφραστούν ελεύθερα, κάτι που φάνηκε μετά, αφού οι τρεις εκπρόσωποι μίλησαν ανοικτά για όλα τα προβλήματα.

Παίρνοντας τον λόγο οι δύο από τις τρεις εκπρόσωπους των 38 δημόσιων κατηγόρων, αναφέρθηκαν στον τρόμο που βίωσαν, αφού ήταν θύματα εγκληματικών ενεργειών. Το πρόσφατο θύμα βομβιστικής επίθεσης στην Πάφο, η κ. Χρύσω Περγαντή, ανέφερε ότι μετά την έκρηξη αιμορραγούσε, πήγε νοσοκομείο και της αφαίρεσαν γυαλιά από την κοιλιά. Τα κατάλοιπα από τα ψυχολογικά είναι τεράστια, πρόσθεσε, τονίζοντας ότι παλαιότερα η Αστυνομία είχε αξιολογήσει τις κατηγόρους ως χαμηλού κινδύνου. «Φτάσαμε στο σημείο», τόνισε η κ. Περγαντή, «το οργανωμένο έγκλημα να είναι στο ταβάνι και εμείς να περπατάμε ξυπόλυτοι στ’ αγκάθια. Αυτή είναι η αλήθεια», κατέληξε.

Στη δική της τοποθέτηση ενώπιον της επιτροπής, η δημόσια κατήγορος, Ξένια Ξενοφώντος, ανέφερε ότι οι 38 συνάδελφοι της καλούνται να διεκπεραιώσουν ένα όγκο 600 – 700 υποθέσεων καθημερινά με κίνδυνο τη ζωή τους. «Εγώ ήμουν το πρώτο θύμα βομβιστικής επίθεσης το 2016. Έσβησα το χριστουγεννιάτικο δέντρο και πήγαινα στο δωμάτιο μου. Ξαφνικά ακούστηκε ένας θόρυβος, νόμισα ότι ήταν ένας κεραυνός και σείστηκε ολόκληρο το σπίτι. Τα παιδιά ξύπνησαν και έκλαιγαν. Κάποιοι έβαλαν βόμβα στην είσοδο της οικίας μου», ανέφερε. Κρατώντας, μάλιστα, φωτογραφίες από τον όγκο των φακέλων που έχει η ίδια να διαχειριστεί καθημερινά, έδειξε τον φόρτο εργασίας τους, προσθέτοντας ότι η αμοιβή τους είναι πολύ κατώτεροι από τους συνάδελφούς τους στη Νομική Υπηρεσία. Χαρακτηριστικά τόνισε πως αν κληθούν σε αργία να παρουσιαστούν στο Δικαστήριο πληρώνονται συνολικά με €30, ενώ οι διερμηνείς παίρνουν €30 την ώρα.

Ο Γενικός Εισαγγελέας ανέφερε ότι «είναι δίκαια τα αιτήματα των δημοσίων κατηγόρων, είμαστε με το μέρος τους» και ότι έχει συσταθεί συντονιστική ομάδα για προώθηση τους. «Ναι, υπάρχει θέμα με οργανωμένο έγκλημα και η Αστυνομία έχει υποχρέωση να διασφαλίσει την ασφάλεια όλων μας. Έχω κατ’ επανάληψη στείλει επιστολές στην Αστυνομία, είδα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και συμφωνεί με την αύξηση των μέτρων ασφάλειας», παρατήρησε.

Θα πρέπει, είπε ο Γιώργος Σαββίδης, να ληφθούν μέτρα για την ασφάλεια τους και παράλληλα να αναβαθμιστούν οι κλίμακες τους. Πρόσθεσε ότι σύντομα θα ζητηθούν ακόμα 15 θέσεις δημοσίων κατηγόρων και διαχώρισε το θέμα της αυτονόμησης της Νομικής Υπηρεσίας από αυτό της αναβάθμισης των κλιμάκων των δημοσίων κατηγόρων.

Η βουλευτής Ειρήνη Χαραλαμπίδου ανέφερε ότι είναι αναποτελεσματικά τα μέτρα που λαμβάνει η Αστυνομία για την προστασία των δημοσίων κατηγόρων και διερωτήθηκε ποιος θα διακινδύνευε τη ζωή του για €2.500. «Την ίδια στιγμή», είπε, «ανώτεροι δικηγόροι της Δημοκρατίας, εν μια νυχτί είχαν λάβει μεγάλες αυξήσεις στη μισθοδοσία τους, κάπου 30.000-40.000, κάτι για το οποίο είχα εκφράσει την έντονη διαφωνία μου και χωρίς να διατρέχουν τον ίδιο κίνδυνο». Ο πρόεδρος της επιτροπής, Νίκος Τορναρίτης, κάλεσε την Αστυνομία να εντοπίσει τους δράστες και να λάβει μέτρα και, παράλληλα, να αναβαθμιστούν οι κλίμακες των δημοσίων κατηγόρων.