Ξέσπασμα δημοσίων κατηγόρων σήμερα το πρωί στη Βουλή για το γεγονός ότι ενώ πέφτουν θύματα εγκληματικών ενεργειών, δεν λαμβάνονται όλα τα δέοντα μέτρα για την ασφάλεια τους και παράλληλα αμείβονται με χαμηλούς μισθούς.

Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά δημόσιας κατηγόρου που ήταν το πρόσφατο θύμα βομβιστικής επίθεσης στην Πάφο, της κ. Χρύσως Περγαντή, η οποία ανέφερε ότι μετά το κτύπημα αιμορραγούσε, πήγε νοσοκομείο και της αφαίρεσαν γυαλιά από την κοιλιά.

Τα κατάλοιπα από τα ψυχολογικά είναι τεράστια, πρόσθεσε, τονίζοντας ότι παλαιότερα η Αστυνομία είχε αξιολογήσει τις επιθέσεις ως χαμηλού κινδύνου.

Φτάσαμε στο σημείο, τόνισε η κ. Περγαντή, «το οργανωμένο έγκλημα να είναι στο ταβάνι και εμείς να περπατάμε ξυπόλυτοι στ´ αγκάθια». Αυτή είναι η αλήθεια, κατέληξε.

Στη δική της τοποθέτηση ενώπιον της Επιτροπής Νομικών, η δημόσια κατήγορος, Ξένια Ξενοφώντος, ανέφερε ότι οι 38 συνάδελφοι της καλούνται να διεκπεραιώσουν ένα όγκο 600 – 700 υποθέσεων καθημερινά με κίνδυνο τη ζωή τους.

«Εγώ ήμουν το πρώτο θύμα βομβιστικής επίθεσης το 2016. Έσβησα το χριστουγεννιάτικο δέντρο και πήγαινα στο δωμάτιο μου. Ξαφνικά ακούστηκε ένας θόρυβος, νόμισα ότι ήταν ένας κεραυνός και σείστηκε ολόκληρο το σπίτι. Τα παιδιά ξύπνησαν και έκλαιγαν. Κάποιοι έβαλαν βόμβα στην είσοδο της οικίας μου», ανέφερε.

Ο Γενικός Εισαγγελέας ανέφερε ότι είναι δίκαια τα αιτήματα των δημοσίων κατηγόρων, είμαστε με το μέρος τους και ότι έχει συσταθεί συντονιστική ομάδα για προώθηση τους.

Θα πρέπει, είπε ο Γιώργος Σαββίδης, να ληφθούν μέτρα για την ασφάλεια τους και παράλληλα να αναβαθμιστούν οι κλίμακες τους. Πρόσθεσε ότι σύντομα θα ζητηθούν ακόμα 15 θέσεις δημοσίων κατηγόρων και διαχώρισε το θέμα της αυτονόμησης της Νομικής Υπηρεσίας από αυτό της αναβάθμισης των κλιμάκων των δημοσίων κατηγόρων.

Η εισηγήτρια του θέματος βουλευτής Ειρήνη Χαραλαμπίδου ανέφερε ότι είναι αναποτελεσματικά τα μέτρα που λαμβάνει η Αστυνομία για την προστασία των δημοσίων κατηγόρων και διερωτήθηκε ποιος θα διακινδύνευε τη ζωή του για €2.500.