Τη θέση ότι πρέπει το συντομότερο δυνατόν να διευθετηθεί το θέμα των τροποποιητικών νομοσχεδίων για το Πόθεν Έσχες διατύπωσε χθες ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Θεσμών, Δημήτρης Δημητρίου.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση κατά την έναρξη της συνεδρίασης, ανέφερε ότι αν η Βουλή δεν ψηφίσει μέχρι τις αρχές καλοκαιριού τα τροποποιητικά νομοσχέδια, «θα μας κρεμάσουν ανάποδα στο αίθριο της Βουλής και θα μας ρίχνουν βέλη».

Υπέδειξε ότι την 1η του προσεχούς Ιουνίου θα συμπληρωθούν τρία χρόνια από την εκλογή των μελών του υφιστάμενου κοινοβουλίου και τα πρέπει να υποβάλουν νέα δήλωση.

Κατά τ΄ άλλα χθες, επανήλθε χθες στην οδό της διαφάνειας και της λογοδοσίας για τα τροποποιητικά νομοσχέδια που διέπουν τη δήλωση περιουσιακών στοιχείων Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων και άλλων αξιωματούχων (νόμοι «49» και «50», αντίστοιχα). Κι αυτό κατόπιν τοποθέτησης του Εφόρου Φορολογίας, Σωτήρη Μαρκίδη, ο οποίος ανέλαβε την ευθύνη και επαναδιατύπωσε τη θέση του για το θέμα του Πόθεν Έσχες.

Την τελευταία φορά που το θέμα εξετάστηκε στην κοινοβουλευτική επιτροπή, πριν από ένα 20ήμερο, μια εισήγηση του κ. Μαρκίδη, οδήγησε την κουβέντα μακριά από τον αντικειμενικό στόχο. Συγκεκριμένα τέθηκε στο τραπέζι το ενδεχόμενο όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, οι υπουργοί, οι βουλευτές και οι λοιποί αξιωματούχοι που θα ενταχθούν στο Νόμο «49», δημοσιοποιούν μόνο «καθαρή κεφαλαιουχική/περιουσιακή θέση». Δηλαδή, οι ελεγχόμενοι να υποβάλλουν δήλωση κεφαλαιουχικής κατάστασης («capital statement») που θα ελέγχεται από τον Έφορο Φορολογίας, αλλά να δίνεται στη δημοσιότητα, αντί αναλυτική κατάσταση περιουσιακών στοιχείων, ένας αριθμός που θα αντιπροσωπεύει την περιουσιακή τους κατάσταση.

Η θέση αυτή δεν αντικρούστηκε από τους βουλευτές κατά τη διάρκεια της συζήτησης στις 20 Μαρτίου, παρά τις επισημάνσεις του προέδρου της επιτροπής Θεσμών, Δημήτρη Δημητρίου, ενώ προκάλεσε παρασκηνιακές αντιδράσεις τις επόμενες ημέρες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι υπήρξε και επέμβαση από πλευράς Προεδρίας, η οποία επεσήμανε με επιστολή της (27/3) προς τους βουλευτές-μέλη της επιτροπής Θεσμών την πρόσφατη αξιολόγηση της GRECO, η οποία συστήνει μέτρα που θα ενισχύσουν τη λογοδοσία και τη διαφάνεια γύρω από το Πόθεν Έσχες.

Στη χθεσινή συνεδρίαση, λοιπόν, ο κ. Μαρκίδης ανασκεύασε την τοποθέτηση που είχε κάνει, αναλαμβάνοντας την ευθύνη. Εξήγησε ότι εστίασε στο ουσιώδες κομμάτι που αφορά τον δικό του τομέα και γι΄ αυτό έκανε λόγο για δήλωση καθαρής περιουσιακής θέσης, ωστόσο, είπε πως αναθεώρησε και ότι αναγνωρίζει πλήρως την ανάγκη για διαφάνεια.

Είναι χαρακτηριστικό το ακόλουθο απόσπασμα των χθεσινών νέων τοποθετήσεών του: «Εμείς είμαστε τεχνοκράτες. Σαν τεχνοκράτης το σημαντικό για μένα είναι η μεταβολή της περιουσίας της οικογένειας. Εμείς ξέρουμε με ποιο τρόπο μπορεί κάποιος να ξεφύγει από τον έλεγχο. Το σημαντικό είναι η μεταβολή της περιουσίας της οικογένειας. Ένας αν έχει πάνω του ένα οικόπεδο και η περιουσία της οικογένειας είναι 3 εκατ. ευρώ και ώσπου να ξανακάνει δήλωση η περιουσία είναι 20 εκατ. ευρώ, αλλά ο ίδιος έχει ένα οικόπεδο στο όνομά του, ο κόσμος θα νομίζει άλλα πράγματα. Και έδωσα περισσότερη έμφαση και πιθανώς, λανθασμένα, να παραπλάνησα την επιτροπή. Απλώς εκείνο που ήθελα να επεξηγήσω είναι η σημασία της καθαρής περιουσίας. Εκείνο είναι το σημαντικό. Αλλά για λόγους διαφάνειας θεωρώ είναι καλό για να βλέπει και ο κόσμος ότι δεν έχετε κάτι να κρύψετε, να φαίνεται και η περιουσία του ατόμου που είναι υπό διερεύνηση».

Παρέμβαση υπήρξε και από πλευράς του βουλευτή Γιώργου Λουκαΐδη, ο οποίος τόνισε ότι η πρόταση που είχε θέσει για δήλωσης κεφαλαιουχικής κατάστασης («capital statement») περιλάμβανε και πρόνοια ώστε να δημοσιοποιείται η αναλυτική κατάσταση περιουσιακών στοιχείων του ελεγχόμενου αξιωματούχου για να εξυπηρετείται η διαφάνεια και ο έλεγχος, κάτι που είχε τονίσει και στο παρελθόν.

Όπως διαφάνηκε και χθες, παραμένουν ανοικτά κάποια ζητήματα, όπως η συμπερίληψη στο Νόμο «49» του Γενικού Εισαγγελέα και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα (πρόταση Ειρήνης Χαραλαμπίδου) και η συχνότητα που θα υποβάλουν τη δήλωση περιουσιακών στοιχείων οι ελεγχόμενοι.