Επανήλθε στην οδό της διαφάνειας και λογοδοσίας η σημερινή συζήτηση στην κοινοβουλευτική επιτροπή Θεσμών για τα τροποποιητικά νομοσχέδια που διέπουν τη δήλωση περιουσιακών στοιχείων Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων και άλλων αξιωματούχων (νόμοι «49» και «50», αντίστοιχα). Κι αυτό κατόπιν τοποθέτησης του Εφόρου Φορολογίας, Σωτήρη Μαρκίδη, ο οποίος ανέλαβε την ευθύνη και επαναδιατύπωσε τη θέση του για το θέμα του Πόθεν Έσχες.

Την τελευταία φορά που το θέμα εξετάστηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή, πριν από ένα 20ήμερο, μια εισήγηση του κ. Μαρκίδη, οδήγησε την κουβέντα μακριά από τον αντικειμενικό στόχο. Συγκεκριμένα τέθηκε στο τραπέζι το ενδεχόμενο όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, οι υπουργοί, οι βουλευτές και οι λοιποί αξιωματούχοι που θα ενταχθούν στο Νόμο «49», δημοσιοποιούν μόνο «καθαρή κεφαλαιουχική/περιουσιακή θέση». Δηλαδή, να δίνουν στη δημοσιότητα αντί αναλυτική κατάσταση περιουσιακών στοιχείων έναν αριθμό.

Η θέση αυτή δεν αντικρούστηκε από τους βουλευτές κατά τη διάρκεια της συζήτησης στις 20 Μαρτίου, ενώ προκάλεσε παρασκηνιακές αντιδράσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπήρξε και επέμβαση από πλευράς Προεδρίας, η οποία επεσήμανε με επιστολή της (27/3) προς τους βουλευτές-μέλη της επιτροπής Θεσμών τις συστάσεις της GRECO, η οποία στον 5ο γύρο αξιολόγησης συστήνει μέτρα που θα ενισχύσουν τη λογοδοσία και τη διαφάνεια γύρω από το Πόθεν Έσχες.

Στη σημερινή συνεδρίαση, λοιπόν, ο κ. Μαρκίδης ανασκεύασε την τοποθέτηση που είχε κάνει, αναλαμβάνοντας την ευθύνη. Εξήγησε ότι εστίασε στο ουσιώδες κομμάτι που αφορά τον δικό του τομέα και γι’ αυτό έκανε λόγο για δήλωση καθαρής περιουσιακής θέσης, ωστόσο, είπε πως αναθεώρησε και ότι αναγνωρίζει πλήρως την ανάγκη για διαφάνεια.

Είναι χαρακτηριστικό το ακόλουθο απόσπασμα των σημερινών νέων τοποθετήσεών του: «Εμείς είμαστε τεχνοκράτες. Σαν τεχνοκράτης το σημαντικό για μένα είναι η μεταβολή της περιουσίας της οικογένειας. Εμείς ξέρουμε με ποιο τρόπο μπορεί κάποιος να ξεφύγει από τον έλεγχο. Το σημαντικό είναι η μεταβολή της περιουσίας της οικογένειας. Ένας αν έχει πάνω του ένα οικόπεδο και η περιουσία της οικογένειας είναι €3 εκατ. και ώσπου να ξανακάνει δήλωση η περιουσία είναι €20 εκατ., αλλά ο ίδιος ένα οικόπεδο υπάρχει στο όνομά του, ο κόσμος θα νομίζει άλλα πράγματα. Και έδωσα περισσότερη έμφαση και πιθανώς, λανθασμένα, να παραπλάνησα την Επιτροπή. Απλώς εκείνο που ήθελα να επεξηγήσω είναι η σημασία της καθαρής περιουσίας. Εκείνο είναι το σημαντικό. Αλλά για λόγους διαφάνειας θεωρώ είναι καλό για να βλέπει και ο κόσμος ότι δεν έχετε κάτι να κρύψετε, να φαίνεται και η περιουσία του ατόμου που είναι υπό διερεύνηση».