Χαμένη θεωρείται η φετινή χρονιά για τον τομέα της κρουαζιέρας σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, με τις αφίξεις τουριστών να καταγράφουν σοβαρές απώλειες.

Οι αριθμοί καταδεικνύουν την τεράστια πτώση που καταγράφεται σε σύγκριση την περσινή χρονιά οπότε στο λιμάνι της Λεμεσού έφτασαν περί τα 170 κρουαζιερόπλοια και τον αριθμό των επιβατών να αγγίζει τους 283.289. Αριθμούς ωστόσο που δεν πρόκειται να δούμε φέτος καθώς τα κρουαζιερόπλοια που θα ρίξουν άγκυρα στο λιμάνι Λεμεσού για μερικές ώρες, ανέρχονται μόλις στα 68.

Αιτία της μείωσης των κρουαζιερόπλοιων ο πόλεμος που μαίνεται στη Γάζα από τα τέλη του 2023. Η ασταθής κατάσταση που υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, επηρέασε για τα καλά τον τομέα της κρουαζιέρας, με τους μεγάλους κολοσσούς κατά τον προγραμματισμό τους να αφαιρούν από τα δρομολόγια τους τα λιμάνια του Ισραήλ και την άφιξη κρουαζιερόπλοιων στην Κύπρο και δη στη Λεμεσό, η οποία αποτελούσε σημαντική επιλογή ως ενδιάμεσος σταθμός.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέχει ο «Φ», το 2023 αναμένονταν στο Λιμάνι Λεμεσού πέραν των 200 κρουαζιερόπλοιων και πέραν των 300,000 επιβατών, ωστόσο λόγω της έναρξης του πολέμου στη γειτονική μας χώρα από το 4ο τρίμηνο του 2023, οι αφίξεις μειώθηκαν από τη μια στιγμή στην άλλη. Οι αριθμοί για το 2024 σύμφωνα με τα καταγεγραμμένα στοιχεία είναι αισθητά μειωμένα, καθώς στο Λιμάνι της Λεμεσού θα αφιχθούν μόλις 68 κρουαζιερόπλοια με μειωμένο αριθμό επιβατών, ο οποίος εκτιμάται ότι θα αγγίξει τις 120.000. Αν και οι κρατήσεις επικυρώνονται ανά τακτά διαστήματα, αναμένεται ότι δεν θα υπάρξει σημαντική αύξηση επισκεπτών. Οι αφίξεις κρουαζιερόπλοιων τους καλοκαιρινούς μήνες αγγίζουν τις 10, ενώ 19 πλοία έχουν προγραμματίσει στάση στο Λιμάνι Λεμεσού για τον Οκτώβριο. Σημειώνεται ότι από τα 68 κρουαζιερόπλοια δεν περιλαμβάνονται τα δρομολόγια της θαλάσσιας επιβατικής σύνδεσης Κύπρου-Ελλάδας, τα οποία αρχίζουν τα δρομολόγια τους στις 29 Μάϊου όπως έγραψε και σε ρεπορτάζ του ο «Φ» και οι κρατήσεις ξεκινούν 17 Απριλίου.

Τα όσα καταγράφονται στον τομέα της κρουαζιέρας δεν έχουν αφήσει αδιάφορη την Κυβέρνηση η οποία σε σύσκεψη μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων, στην παρουσία Υπουργών και Υφυπουργών, έλαβε απόφαση όπως συσταθεί Ομάδα Εργασίας για Τουρισμό Κρουαζιέρας προκειμένου να μελετήσει σε βάθος το θέμα του τουρισμού κρουαζιέρας και να χαράξει Εθνική στρατηγική για την κρουαζιέρα. Την επιτροπή συντονίζει εκ μέρους της Κυβέρνησης η Υφυπουργός Ναυτιλίας, Μαρίνα Χατζημανώλη.

Η εν λόγω επιτροπή όπως πληροφορείται ο «Φ» πριν από μερικές ημέρες είχε πραγματοποιήσει και την πρώτη της συνεδρίαση, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των Υπουργείων Μεταφορών, Υφυπουργείου Ναυτιλίας, Υφυπουργείου Τουρισμού και Προεδρίας και μελών του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου. Επί τάπητος τέθηκαν διάφορα ζητήματα που αφορούν τον τουρισμό της κρουαζιέρας με κοινή γραμμή την διαμόρφωση σχεδίου δράσης για την ανάπτυξη και προβολή του Τουρισμού Κρουαζιέρας.

Μιλώντας στον «Φ» η Χατζημανώλη επεσήμαινε ότι στόχος της Κυβέρνησης και όλων των εμπλεκομένων είναι «να καταστούμε όσο γίνεται πιο ανταγωνιστικοί και να αξιοποιηθεί κατά το καλύτερο τρόπο ο τουρισμός κρουαζιέρας». Επιπρόσθετα τόνισε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό τομέα για την Κύπρο ο οποίος μπορεί να συνεισφέρει σε μεγάλο βαθμό στην οικονομία μας αλλά και στην προώθηση του πολιτισμού μας. Εξήγησε ότι η εν λόγω επιτροπή θα συνεδριάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα με κύριο στόχο την ολοκλήρωση του σχεδίου δράσης μέχρι το Σεπτέμβριο.

Η Υφυπουργός Ναυτιλίας, τον περασμένο μήνα συμμετείχε σε πάνελ με θέμα την απανθρακοποίηση της βιομηχανίας της κρουαζιέρας στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Κρουαζιέρας, που διοργάνωσε η Διεθνής Ένωση Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA), στη Γένοβα της Ιταλίας ενημερώνοντας για τις ενέργειες και τις δράσεις της Κύπρου προς την κατεύθυνση αυτή. Την ίδια ώρα η Υφυπουργός Ναυτιλίας προσφώνησε το συνέδριο στις 14 Μαρτίου, οι εργασίες του οποίου επικεντρώθηκαν στις ευκαιρίες απασχόλησης των γυναικών στη βιομηχανία της κρουαζιέρας, παραθέτοντας το σχετικό πλαίσιο δράσεων του Υφυπουργείου Ναυτιλίας.

Ολοένα και μεγαλύτερες αφίξεις μέσω κρουαζιερόπλοιων

Η κ.Χατζημανώλη τόνισε ότι επιθυμία όλων είναι να είμαστε έτοιμοι για τις επόμενες χρονιές τονίζοντας ότι στόχος είναι να έχουμε ολοένα και μεγαλύτερες αφίξεις τουριστών μέσω κρουαζιερόπλοιων οι οποίοι αξιοποιώντας την άφιξή τους στη χώρα μας, θα μπορούν να επισκεφθούν προορισμούς σε όλη την Κύπρο, να γνωρίσουν την κουλτούρα μας ούτως ώστε να αγαπήσουν τον τόπο μας και να επισκεφθούν ξανά το νησί.

 Μιλώντας στον «Φ» ο εκτελεστικός πρόεδρος της Top Kinisis και επίτιμος πρόεδρος του συνδέσμου ταξιδιωτικών πρακτόρων, Άκης Κελεπέσιης, ανέφερε ότι η φετινή χρονιά για τον τομέα της κρουαζιέρας έχει χαθεί λόγω του πολέμου στο Ισραήλ. Όπως είπε, ο αριθμός των Κύπριων που θα ταξιδέψουν με κρουαζιερόπλοια για το 2024 δεν ξέπεσαν τις 25.000 ενώ τα ταξίδια αφορούν κυρίως την καλοκαιρινή περίοδο.

«Υπάρχει ενδιαφέρον για διακοπές μέσω κρουαζιερόπλοιων που έχουν αφετηρία τα λιμάνια, Πειραιά, Βαρκελώνης, Ρώμης και Κοπεγχάγης». Πρόκειται όπως εξήγησε για κρουαζιέρες που πραγματοποιούνται με μεγάλα κρουαζιερόπλοια τα οποία κάνουν τον γύρο της Ανατολικής και Δυτικής Μεσογείου και στη Βαλτική.

 Για τη φετινή χρονιά ο κόσμος που θα ταξιδέψει με κρουαζιερόπλοια σύμφωνα και με τις μέχρι στιγμής κρατήσεις δεν υπερβαίνει τις 25.000 και κυρίως κατά την καλοκαιρινή περίοδο. «Αν υπήρχε η επιλογή από το Λιμάνι της Λεμεσού σίγουρα θα ταξίδευαν πολύ περισσότεροι. Όλα αυτά είναι επιπτώσεις του πολέμου στο Ισραήλ καθώς οι εταιρείες επέλεξαν να μη βάλουν δρομολόγια στην Ανατολική Μεσόγειο με αποτέλεσμα να μην υπάρχει και η επιλογή ταξιδιού από το λιμάνι Λεμεσού», σημείωσε καταληκτικά.