Στην Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού (ΕΠΑ) κατήγγειλε σήμερα η συνδικαλιστική οργάνωση ΙΣΟΤΗΤΑ την Κυβέρνηση για νόθευση του ανταγωνισμού και του νόμου περί της Προστασίας του Ανταγωνισμού.

Όπως υποστηρίζει η συνδικαλιστική οργάνωση, η Κυβέρνηση, ως ο μοναδικός εργοδότης των κρατικών υπαλλήλων, κατέχει δεσπόζουσα θέση στην αγορά εργασίας του δημοσίου, την οποία καταχράται προς όφελος της συνδικαλιστικής οργάνωσης ΠΑΣΥΔΥ και εις βάρος της ΙΣΟΤΗΤΑΣ και των υπόλοιπων συντεχνιών του δημόσιου τομέα.

Η ΙΣΟΤΗΤΑ καταγγέλλει την Κυβέρνηση γιατί επιτρέπει τη συμμετοχή μόνο της ΠΑΣΥΔΥ στις διαδικασίες διαβούλευσης και διαπραγμάτευσης σε Επιτροπές Προσωπικού, αποκλείοντας την ΙΣΟΤΗΤΑ και τις άλλες συντεχνίες από αυτές.

Επίσης, καταγγέλλει πως η Κυβέρνηση παρέχει στην ΠΑΣΥΔΥ ετήσια κρατική χορηγία ύψους €990.000, την οποία δεν καταβάλλει σε καμία άλλη συντεχνία. «Δηλαδή, ουσιαστικά επιδοτεί την ΠΑΣΥΔΥ, επιφέροντας σοβαρή στρέβλωση στον ανταγωνισμό μεταξύ των συνδικαλιστικών οργανώσεων» σημειώνει.

Σύμφωνα με την ΙΣΟΤΗΤΑ, με τις συγκεκριμένες πρακτικές η Κυβέρνηση παραβιάζει κατάφωρα τη νομοθεσία του ανταγωνισμού, καθώς, όπως διευκρινίζει, ως δεσπόζουσα επιχείρηση στην αγορά επιβάλλει καταχρηστικούς και άνισους όρους συναλλαγής που ευνοούν μεροληπτικά την ΠΑΣΥΔΥ έναντι των άλλων συντεχνιών. «Φαίνεται να έχει συνάψει με την ΠΑΣΥΔΥ μια αθέμιτη άτυπη συμφωνία ή εναρμονισμένη πρακτική για εφαρμογή διακριτικής μεταχείρισης κατά της ΙΣΟΤΗΤΑΣ και των λοιπών συντεχνιών» προσθέτει.

Υποδεικνύει πως οι συγκεκριμένες αντι-ανταγωνιστικές ενέργειες, όπως υποστηρίζει, ωθούν τους κρατικούς υπαλλήλους να εγγράφονται μόνο στην ΠΑΣΥΔΥ, να αποστερούν τις υπόλοιπες συντεχνίες από πολύτιμα έσοδα από συνδρομές μελών και να απειλείται ακόμα και η βιωσιμότητά τους ως συνδικαλιστικών φορέων.

Η συντεχνία καλεί την ΕΠΑ να διερευνήσει κατά πόσο παραβιάζεται ο νόμος, να διατάξει την Κυβέρνηση να σταματήσει και να μην επαναλάβει τη συγκεκριμένη συμπεριφορά και να την υποχρεώσει να επιτρέψει ισότιμη συμμετοχή της ΙΣΟΤΗΤΑΣ και των άλλων συντεχνιών στις διαδικασίες διαβούλευσης και διαπραγμάτευσης. Επίσης, καλεί την ΕΠΑ να διατάξει την Κυβέρνηση είτε να καταργήσει είτε να εξισώσει τη χορηγία προς την ΠΑΣΥΔΥ με αυτήν των άλλων συντεχνιών και να της επιβάλει το μέγιστο πρόστιμο για τις κατάφωρες παραβιάσεις της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού.