Η ανοικτή πληγή του 1974, με τον βίαιο εκτοπισμό και την προσφυγιά, τους νεκρούς και τους αγνοούμενους, «τη σύληση της πολιτιστικής και θρησκευτικής μας κληρονομιάς, την αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα του νησιού μας και την κατάφωρη παραβίαση των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων μας, έχει χαράξει ανεξίτηλα τη σύγχρονη ιστορία του τόπου μας, υποδεικνύοντας το χρέος μας να αγωνιστούμε για την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας», τόνισε την Τετάρτη η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Αθηνά Μιχαηλίδου.

Σε χαιρετισμό της σε ημερίδα, που διοργάνωσε το Λύκειο Ιδαλίου με θέμα: «Πενήντα Χρόνια μετά Κύπρος, κλείνω τα μάτια και το σώμα σου φιλώ», με αφορμή τη συμπλήρωση πενήντα χρόνων από την τουρκική εισβολή και την κατοχή μεγάλου μέρους της Κύπρου, η Υπουργός Παιδείας συνεχάρη τους μαθητές και τις μαθήτριες, τους εκπαιδευτικούς και τις εκπαιδευτικούς, καθώς και τη διεύθυνση του σχολείου για την πρωτοβουλία τους αυτή.

«Μία πρωτοβουλία που αποτελεί συνέχεια της υπόλοιπης δραστηριοποίησης που αναλαμβάνετε, αποδεικνύοντας καθημερινά ότι η έννοια της εκπαιδευτικής προσφοράς δεν εξαντλείται στο καθαρά εκπαιδευτικό έργο. Αντιθέτως, περιλαμβάνει, παράλληλα, όλες εκείνες τις δράσεις που αναπτύσσουν και καλλιεργούν τη φιλοπατρία των μαθητών και των μαθητριών, εμπνέοντάς τους, ταυτόχρονα, να συνεισφέρουν δημιουργικά στην ανάπτυξη μιας υγιούς κοινωνίας αλλά και στην οικοδόμηση της παγκόσμιας ειρήνης. Είναι σε αυτή την προσπάθεια που συνδράμει και η σημερινή ημερίδα», συμπλήρωσε.

Σημείωσε ότι «ύψιστη υποχρέωση και προτεραιότητα όλων μας μας είναι η επικράτηση της δικαιοσύνης στον τόπο μας, μέσα από την εξεύρεση μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης».

«Εκείνο που επιδιώκουμε, όπως δηλώνει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είναι η Κύπρος να αποτελέσει ένα πραγματικά ανεξάρτητο κράτος, το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους νόμιμους πολίτες της να συμβιώνουν και να συνδημιουργούν, μέσα σε συνθήκες ασφάλειας, ειρήνης και σταθερότητας. Διεκδικούμε αυτά τα αναφαίρετα δικαιώματα που απολαμβάνει ο κάθε Ευρωπαίος πολίτης, τα οποία όλοι εμείς δικαιούμαστε, και πρωτίστως εσείς τα παιδιά», πρόσθεσε.

Προς αυτή την κατεύθυνση, συνέχισε η Υπουργός Παιδείας, «επιβάλλεται να στρέψουμε το βλέμμα στο παρελθόν».

«Να αντλήσουμε διδάγματα τόσο από τις οδυνηρές συνέπειες που επέφερε στον τόπο μας ο διχασμός που προηγήθηκε της εισβολής όσο και από τα σημαντικά επιτεύγματα που σημείωσε ο κυπριακός λαός, καταφέρνοντας στη συνέχεια, μέσα από την ενότητα και την ομοψυχία, να ορθοποδήσει και να προοδεύσει στην προσφυγιά», συμπλήρωσε.

Όπως είπε, «με αυτή την ίδια ομοψυχία, έχοντας ως πολύτιμη παρακαταθήκη το κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία αποτελεί μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα με διεθνή αναγνώριση, εντείνουμε την πίστη και την αγωνιστικότητά μας για δικαίωση και επιστροφή στις πατρογονικές μας εστίες».

Ο Υπουργός Παιδείας τόνισε ότι βλέποντας μπροστάρηδες του ειρηνικού αυτού αγώνα που διεξάγουμε, «όλους εσάς, τους νέους και τις νέες του τόπου μας, δεν μπορούμε παρά να νιώθουμε συγκίνηση, περηφάνια και αισιοδοξία».

«Η έκθεση που εγκαινιάσαμε πριν από λίγο, με δικά σας έργα, καθώς και η αυξημένη προθυμία και συμμετοχή σας στις υπόλοιπες δράσεις που πλαισιώνουν το πρόγραμμα της ημερίδας, μάς γεμίζει αισιοδοξία ότι θα συνεχίσετε να αγωνίζεστε για την απελευθέρωση της πατρίδας μας, την πρόοδο και την ευημερία της. Το σχολείο, συνεχίζει την καλλιέργεια του ‘Δεν ξεχνώ, Αγωνίζομαι, Διεκδικώ’, μέσα από δραστηριότητες και βιωματικά εργαστήρια, όπως η σημερινή. Εύχομαι, σύντομα, να μπορούμε να χαιρόμαστε τέτοιες πρωτοβουλίες σε όλα τα σχολεία της ελεύθερης πλέον πατρίδας μας», κατέληξε.

ΚΥΠΕ